BiH

Goran Čerkez prozvao policiju i političke stranke: Na skupovima stranaka bude po 500 ljudi, zašto MUP to ne kontroliše?

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je danas da je na kantonalnim Vladama u ovom bh. entitetu velika odgovornost jer one, kako je kazao, ”imaju sav sistem u svojim rukama”.

On je dodao da je u Ministarstvu zdravstva danas održan sastanak u kojem su pooštrene mjere.

– Sjedili smo danas i razgovarali i donijeli neke dogovore, neke mjere. Ono što je važno kazati je da u odnosu na Evropu, Bosna i Hercegovina još nije u situaciji kao što su neke zemlje. Imajući u vidu kapacitete zdravstvenog sistema, možemo biti zabrinuti. Donijeli smo preporuke, donijeli upozorenje kantonalnim štabovima da razmotre situaciju, ispričao je on.

Potom je rekao da je moguće da će se u narednom periodu dogoditi ”parcijalni lockdown” u Bosni i Hercegovini.

– Može biti parcijalni lockdown, ali ja bih rekao da je za to prerano. Prije toga se mogu poduzeti mnoge mjere. Kantonalne Vlade imaju sav sistem u svojim rukama, one mogu angažirati MUP, mogu donijeti nove restriktivne mjere i dogovoriti novu kaznenu politiku. U Sarajevu, 90 posto stanovništva nosi maske, to je izostalo u mnogim kantonima. Vrlo otvoreno: da li MUP-ovi rade svoj posao, kad mi imamo 500, 200, 300 ljudi na skupovima?, kazao je gost Dana uživo i nastavio:

– Imate masovne skupove koji ako su najavljeni, moraju biti odobreni u MUP-u. Ja neću ulaziti u politički razgovor, ali svaka politička stranka koja krši i pokazuje nedosljednost u provođenju mjera, pokazuje ono što možemo od njih očekivati nakon izbora. Nisam politički aktivan i ne namjeravam biti”, ispričao je on.

Posjeduje li BiH dovoljno testova?

– Imamo dovoljno testova, ne trebamo se brinuti, a pokrenuli smo i nabavke. Jako puno sredstava je potrošeno u tom segmentu, imamo čak i testove za gripu, uskoro očekujemo i testove koji mogu u isto vrijeme procijeniti da li je gripa ili je COVID. Najveći problem je zdravstveni kadar koji je umora, iscrpljen i malo ga ima, naglasio je Čerkez piše N1.

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close