Religija

Govorite samo ono što je lijepo i korisno

U vremenu depresije, kad su ljudi psihički poljuljani, molim Vas govorite samo dobre, pozitivne stvari.

Previše je negativnosti.

Sigurno se lijepo osjećate  kad o nekom pričate  lijepo, dobro,  ili kad čujete da je o vama neko nešto pričao lijepo, a ružno se osjećamo  kad se o nama   priča ružno, ili kada mi o nekom ružno govorimo.

Božiji poslanik Muhammed a.s. je rekao :” Ko vjeruje u Allaha i Sudnji dan neka govori ono što je dobro, lijepo, ili neka šuti”.

Pa ima li bolje preventive od eventualne depresije,ružne, negativne atmosfere od ovog Poslanikovog hadisa, nema?!

I kad vidimo da možda stvari ne idu kako treba, ne smije musliman biti taj koji će širiti zlosutnju koji će dolijevati ulje na vatru, odnosno musliman i muslimanka će govoriti samo ono što je dobro, hajr ili će u suprotnom šutjeti. Mnogi članovi naših porodica nisu se vidjeli nekoliko mjeseci i naravno ljudima to teško pada, zato je itekako važan pozitivan stav bez obzira na sve.

Važno je ljude bodriti jer bilo je i mnogo težih iskušenja pa su prošla.

Spomenuću jedan hadis koji govori o tome da dobro djelo, postupak, ponašanje treba pohvaliti ali iskreno. Pohvala godi svakom, čovjek se ljepše, pozitivnije osjeća.

Od radosnih vijesti  za vjernike na ovome svijetu jeste i to kad im njihova braća i sestre u vjeri čestitaju na nečemu ili im se pak zahvale za neko dobro djelo ili ih pohvale za njihove lijepe osobine i sl.

Imam Muslim u svom ” Sahihu” navodi i jedno pohlavlje pod imenom ”Pohvala dobrom čovjeku ne šteti i to mu je radosna vijest” u kojem navodi i sljedeći hadis:

”Upitan je Allahov Poslanik s.a.vs.:” Šta misliš, o Allahov Poslaniče, o čovjeku koji radi dobra djela pa bude pohvaljen radi njih”? Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem odgovori :” To je ovodunjalučka ( ubrzana) radost za vjernika.”

Pohvala dobrom čovjeku i javno i tajno je njemu satisfakcija i poticaj da bude  još bolji a onaj koji hvali dobro drugog je znak dobrote i u njemu jer cijeni i tuđu dobrotu.

Širiti pozitivnu energiju, govoriti samo ono što je dobro je imperativ u svakom vremenu  a posebno u vremenu iskušenja.

Uzvišeni Allah kaže : “Reci robovima Mojim da govore samo lijepe riječi, jer bi šejtan mogao posijati neprijateljstvo među njima, šejtan je doista, čovjekov otvoreni neprijatelj.” ( Isra, 53.)

Allahov Poslanik a.s.  je uputio i dovu za onog koji govori o dobru.

Ibnu-l-Mubarek prenosi: „Neka se Allah smiluje čovjeku koji kad govori, govori ono što je dobro pa bude nagrađen ili se suzdrži od ružnih riječi pa bude spašen.“

Molimo Allaha da govorimo ono što je dobro i lijepo, da  hvalimo dobročinitelje i širimo dobrotu među ljudima. Amin

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close