Grad Bihać tuži firmu zbog probijanja roka

0 Komentar
Sportski radnici i učenici koji treniraju u Bihaću odavno nemaju prostora, jer ni nakon godinu i po radovi na sportskoj dvorani Luke nisu završeni

S obzirom na to da je istekao rok za obnovu dvorane Luke u Bihaću, te da ugovoreni radovi nisu na vrijeme izvršeni, odnosno da dvorana još nije stavljena u funkciju, usljed pritiska javnosti Grad Bihać je prinuđen da tuži izvođača.

AKTIVIRANJE GARANCIJE

Grad Bihać je kao investitor izvršio sve svoje obaveze, uključujući plaćanje avansa prije početka radova, te plaćanje svake prispjele privremene situacije, po ugovoru i na vrijeme. Konzorcij D-L, kao izvođač radova, nije izvršio ugovorne obaveze, nije završio sve radove za koje je preuzeo obavezu, a na njihov zahtjev zakonski rok je već dva puta produžavan.

Bišćani bi na kraju trebali imati završenu sportsku dvoranu koja će biti na korist svih građana i kolektiva, a kad će to tačno biti, u Gradskoj upravi nisu sigurni

– Zakon je previdio ovakve situacije, te Grad Bihać ide u aktiviranje bankovne garancije od 200.000 KM za štetu proizašlu zbog nepravovremenog izvršenja posla izvođača. Sredstva su povučena na račun Grada. Komisijsko konstatiranje i primopredaja izvršenih, odnosno neizvršenih radova po ugovoru trenutno su u toku, nakon čega izvođač treba da napusti gradilište. Naredni korak je imenovanje komisije za izradu konačnog obračuna izvedenih radova, a potom pokretanje tenderske procedure za odabir novog izvođača i završetak planiranih radova, saopćeno je iz Gradske uprave Bihaća.
Ovom činu prethodila je i pres-konferencija gradske organizacije SDP-a, na kojoj su njeni članovi otvoreno pitali gradske vlasti, vladajuću koaliciju u gradu Bihaću koju čine POMAK i SDA, kada će biti završena obnova gradske dvorane Luke. Oni su ukazali na probijanje roka završetka obnove, teško stanje u bihaćkim klubovima koji za treninge trebaju dvoranu, jer posljednjih mjeseci nemaju uslovne prostorije za svoje sportske aktivnosti, a neki čak idu u susjedne općine poput Cazina ili Velike Kladuše kako bi, tvrde u bihaćkom SDP-u, imali mogućnost treniranja.

Adnan Habibija: Obnova na Lukama predugo traje

– Nama je drago da su nedavno i djeca iz Orašca dobila novu salu, da imaju gdje trenirati, ali treba misliti i na djecu Luka, Harmana, Ozimica, od Ripča do Izačića, jer oni nemaju gdje održavati utakmice i takmičenja već godinu i po otkako ovo traje. Grad bez sporta i kulture je grad kojem se ne piše dobro, kazao je Adnan Habibija, predsjednik SDP-a Bihać.
Prema informacijama iz Gradske uprave Bihaća, do sada je kroz prispjele privremene situacije do 5. 7. 2021. godine isplaćeno 1.569.605,99 KM sa uračunatim PDV-om od ukupne ugovorene vrijednosti 2.214.508,51 KM sa PDV-om. 

NIJE NAM PRVI PUT

– O razlozima zbog kojih izvođač nije završio ugovorene radove u datim rokovima, Grad Bihać kao organ ne može špekulisati. Ono što se sa sigurnošću može tvrditi jeste da je sve vezano za ovaj projekat, što se tiče Grada kao investitora, provođeno strogo u skladu sa važećim zakonskim propisima i pravilima struke. Nažalost, ovo nije prvi slučaj da neki izvođač nije ispoštovao obaveze iz tendera, naglasili su iz Gradske uprave.
Oni će u skladu sa zakonom postupati i dalje, poduzeti sve zakonom raspoložive mjere, uključujući i eventualnu tužbu prema izvođaču, te će prevazići nastalu situaciju.

oslobodjenje

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina