Grad Cazin konkretizirao plan pozitivne pronatalitetne politike

0 Komentar

– U BiH pravo na besplatnu vantjelesnu oplodnju zavisi od toga u kojem dijelu države bračni par živi. Neki dijelovi države, kantoni i općine, nikako ne izdvajaju sredstva, neki vrše subvencioniranje troškova, dok pojedine lokalne zajednice, poput Grada Cazina, u Budžetu namjenski izdvajaju sredstva za to.

Svakodnevno smo bomardovani terminima poput bijele kuge, slabog nataliteta u državi, postali smo država staraca; rečenicama poput „mladi napuštaju državu“. I to doista jeste problem, problem kojeg ćemo tek u punom smislu doživjeti u skoroj budućnosti.

A imati dijete ili više njih je blagoslov, a statistike pokazuju da svaki šesti par u BiH to nije u mogućnosti. Njihova patnja kreće od tog prvog saznanja da prirodnim putem ne mogu postati roditelji, ali agonija vantjelesne oplodnje najčešće traje godinama. I ne završava uvijek uspješno. I upravo tu, stanovnici ove države koji se bore sa problemom neplodnosti, trebaju pomoć države, društva, lokalnih zajednica.

Iako npr. zdravstveni sistem Kantona Sarajeva sufinansira parovima do pet vantjelesnih oplodnji, a u Unsko-sanskom dvije, ta je pomoć daleko od  kompletnog troška jednog pokušaja oplodnje.

Iako su ranije različitim novčanim rezervama izdvajali novac za građane Cazina koji se liječe od neplodnosti, od ove godine u Budžetu su namjenski  izdvojena sredstva za to. Radi se o 30.000 maraka i to je pomoć  za  budućnost ovog krajiškog grada, kaže gradonačelnik Nermin Ogrešević. 

Uspješna pronatalitetna politika neophodna je, posebno, ako gledamo kroz prizmu sve manjeg broja novorođene djece.

rtvusk

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina