Građani panično prave zalihe namirnica: “Sav taj rat vraća mi se ponovo” (VIDEO)

Građani BiH su zabrinuti. Panično prave zalihe osnovnih životnih namirnica. Od jutros užurbano se kupuju brašno, ulje i šećer, a na pijaci također gužva – najviše se traže grah, luk i krompir. Nadležni poručuju da za tim nema potrebe.

“Sav taj rat vraća mi se ponovo.  Ukrajina je… ne zna više čovjek šta da radi. Samo da nam se to ne vrati”, pribojeva se starija gospođa s kojom smo razgovarali o kupovini namirnica zbog krize. Naglašava nam da kao penzionerka nema dovoljno novca kako bi razmišljala o zalihama.

“Najviše me strah da se ne desi nuklearni rat”, još jedna je gospođa sa nama podijelila svoje strahove.

Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je kako razumije brigu svih, ali da za tim nema potrebe.

“Prošli smo ratne golgote i znamo šta je strah i od nestašica. Ali, želim poslati poruku građanima da sada nema potrebe za izlaganjem tako velikim i vanrednim trošenjima i kupovinama zaliha namirnica. Sjetimo se i kada nas je prije dvije godine zahvatila kriza izazvana pandemijom koronavirusa. I tada smo iz straha pohrlili u prodavnice i nakupovali enormne količine hrane. Ne treba ponavljati istu grešku. Vlada Federacije BiH će u ponedjeljak održati posebnu sjednicu. Detaljno ćemo sagledati mogućnosti i razvoj situacije izazvane dešavanjima u Ukrajini. U kontaktu sam sa snabdjevačima, imamo hrane. Također, naše robne rezerve su pune žitarica. Imamo ih dovoljno za višemjesečnu proizvodnju brašna i hijeba. Zato nema razloga za zabrinutost”, poručio je Novalić.

Preventivno djelujemo u slučaju daljnjih poskupljenja i činimo sve da zaštitimo naše građane – izjavio je premijer Novalić.

Eskalacija tenzija između velikih svjetskih dobavljača hrane Rusije i Ukrajine verovatno će primorati kupce pšenice, kukuruza i suncokretovog ulja da traže alternativne isporuke.

Cijene hrane globalno, nalaze se blizu višegodišnjih maksimuma, kažu stručnjaci i upozaravaju na poremećaj koji bi mogao nastati na svjetskom tržištu.

Rusija je drugi najveći proizvođač nafte u svijetu, a svoju sirovu naftu uglavnom prodaje evropskim rafinerijama.

Također, najveći su dobavljači plina u Evropi, gdje pokrivaju 35 odsto njenih potreba. Divljanje cijena energenata pogodit će građane cijele Evrope, a izazvati i dodatne probleme u domaćem ekonomskom sistemu.

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.