USK

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić o migrantima: Ne znam zašto ne hapsimo

Situacija s migrantima u Unsko-sanskom kantonu se ne smiruje. Bezuspješni pokušaji prelaska u Hrvatsku završavaju hapšenjem i provođenjem u migrantske centre odakle mnogi pobjegnu i ponovo svoj put nastave ka Bihaću i ostvarenju cilja – prelaska granice.

Granična policija Bosne i Hercegovine svakodnevno pri pokušaju nelegalnog prelaska granice, ali i njihove kolege iz Republike Hrvatske, u migrantske kampove vrate desetine, a nekada i stotine migranata.

U halama Krajinametala u Jablanskoj ulici u Bihaću pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona prije nekoliko dana pronašli su blizu 600 migranata od čega ih je 450 uhapšeno i prebačeno u kamp Lipa koji se nalazi 14 kilometara od Bihaća, dok ih je oko 150 uspjelo pobjeći.

Foto: E. M./Klix.ba

Migrantska kriza, je tema na koju mnogi s viših nivoa vlasti zatvaraju oči, a svi problemi se upravo dešavaju ponajviše u gradu na Uni odakle nadležni već tri godine traže konkretnu pomoć, ali njihov problem još uvijek nije riješen.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, u razgovoru za Klix.ba je kazao da je bio optimista kada je za ministra sigurnosti bio izabran Fahrudin Radončić koji je imao rješenje migrantske krize u BiH.

Foto: E. M./Klix.ba

“Žao mi je što je to tako završilo, ali što prije trebamo izabrati ministra sigurnosti i napraviti koncept. Dokle god migrant može dobiti posao u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, oni će ići i to je problem koji se prvo treba rješavati s Evropskom unijom. Nakon toga, trebamo pojačati kontrole na granicama, ojačati kontrole na ulasku. Nama niko ne brani da uhapsimo i procesuiramo nekoga ko je nelegalno ušao u BiH i nema dokumente, a zašto to ne radimo, ja ne znam”, izjavio je Fazlić.

Dodao je kako je ispočetka državna strategija “pustite ih da uđu i oni će otići” funkcionisala dok su odlazili, ali da općine i gradovi u Unsko-sanskom kantonu sada imaju velike probleme.

Foto: E. M./Klix.ba

“Kada svi sjednu i kažu kako se ovo može uraditi, tada i tako možemo završiti s ovom temom. Sve drugačije od toga nam kazuje da smo mi u USK žrtve”, zaključio je Fazlić.

Izgradnjom migrantskog centra Lipa veliki broj migranata je sklonjen s ulica Bihaća, a u centru su dobili osnovne životne uvjete i obroke. Međutim, još uvijek ih se može vidjeti u grupama ili pojedinačno na autobuskim stanicama i na ulici, kao i na magistralnom putu od Ključa prema Bihaću.

klix

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close