Granični prijelaz Maljevac i dalje zatvoren, zasad nema riješenja na vidiku

Od 24. Oktobra (srijeda) prošle sedmice, počelo je nakupljanje migranata pred Međunarodnim graničnim prijelazom Maljevac u blizini Velike Kladuše. Trenutno, u okrugu MGP Maljevac se nalazi oko 200 migranata, koji ne pokazuju namjeru da napuste područje granice. Oni su isprva bili postavili svoje šatore blizu teritorije Republike Hrvatske, ali su prisiljeni da ih pomjere nekoliko stotina metara prema teritoriji BiH zbog incidenta u kojem su pojedini migranti bacali predmete na hrvatske policajce.

Kako kaže glasnogovornica Granične policije Sanela Dujković, od 24. Oktobra, kada su migranti u malo većem broju pokušali nasilnim putem preći granicu, nije bilo većih incidenata između migranata i pripadnika Granične policije BiH. Granična policija BiH vrši sve dužnosti koje su u njihovoj nadležnosti, kao što su onemogućavanje daljnjeg ugrožavanja ljudi i imovine na području graničnog prijelaza, pokušaje nasilnog prelaska granice na prijelazu i nezakonitog prelaska na zelenoj granici u blizini graničnog prijelaza, a za sve ostale poslove kao naprimjer: očuvanje javnog reda i mira, kontrola javnih skupova i kretanje građana van područja graničnih prijelaza je ovlašteno Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Dujković također navodi da Granična policija naše države, koja broji manje od 2000 članova, nije imala potrebnu podršku pripadnika MUP-a, čak ni 24. oktobra, kada je približno 250 migranata nasilno pokušalo prijeći granicu, niti su dobili odgovor od njih po pitanju problema sa migrantima u okrugu Maljevca, odnosno njihovog raseljavanja u cilju da se granični prijelaz ponovo osposobi.

Podsjećamo, jučer su građani Velike Kladuše održali mirni protest kojim su htjeli ukazati na situaciju u kojoj se nalaze. Naime, zatvaranjem GP Maljevac, oni su pretrpjeli velike ekonomske štete.

 

Komentariši

%d bloggers like this: