Halkić, Musić, Ćemalović i Ružnić: Kako održati sjednicu Skupštine ako ne smije više od 20 osoba u sali?

0 Komentar

Budžet Unsko-sanskog kantona za 2021. godinu mora biti usvojen do 31. marta. Tog dana ističe Odluka o privremenom finansiranju Kantona.

Međutim, Krizni štab i Vlada Federacije BiH su prije dva dana pooštrili mjere i zabranili okupljanje više od dvadeset osoba u zatvorenom prostoru.

S obzirom da zastupnika u Skupštini ima trideset, postavlja se pitanja kako će se održati sjednica. Zastupnici u USK-u od početka pandemije nisu prakticirali online sjednice, pa je teško vjerovati da će se to sad desiti. A sjednica se više ne može odgađati jer ako se ne usvoji Budžet, USK će biti finansijski blokiran.

Za mišljenje smo pitali dopredsjedavajućeg Skupštine USK-a, Razima Halkića.

Ja ću tražiti pojašnjenje odluka Kriznog štaba i Federacije BiH. Vidio sam da je jučer bila sjednica Vijeća u Sarajevu na kojoj je bilo prisutno četrdesetak osoba. U komunikaciji sam i sa premijerom USK-a i ministricom zdravstva po tom pitanju. Ako se to bude odnosilo i na sjednicu Skupštine i budemo morali ispoštovati odluke, onda ćemo obezbijediti dvije sale pa ćemo održati sjednicz na taj način, rekao je Halkić za USKinfo.ba

Da komentariše ovu situaciju, tražili smo i od Jasmina Musića, predsjednika Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije u Skupštini USK-a.

Onaj ko saziva sjednicu Skupštine dužan je osigurati poštivanje mjera i zaštitu zdravlja prisutnih. Smatram da je najispravnije da se Kolegij u okviru priprema za redovnu sjednicu odredi i u vezi sa ovim pitanjem.

Do ovog trenutka, iako predstavnici Vlade u medijskim istupima navode da je ostalo nekoliko dana do isteka zakonskog roka za usvajanje budžeta, nije sazvan Kolegij i nema  nikakvih nagovještaja u vezi sa održavanjem redovne sjednice Skupštine USK, prve u 2021. godini.

Već mjesec dana je bilo jasno da će doći do pooštravanja mjera zbog porasta broja zaraženih u trećem valu pandemije koronavirusa. Vladajući na našem Kantonu su to morali uzeti u obzir i organizirati ranije skupštinsko zasjedanje, rekao je Musić.

Ministrica zdravstva USK-a Nermina Ćemalović kazala je za USKinfo.ba da se treba ponašati prema starim naredbama dok ne dođu nove, kada je održavanje sjednica u pitanju.

Međutim, iz kabineta premijera Federacije BiH Fadila Novalića kažu da su nove mjere stigle prije dva dana i da se moraju poštovati i da se odnose i na parlamente odnosno skupštine.

Premijer Mustafa Ružnić tvrdi da kantonalni krizni štabovi mogu donijeti odluku o izuzetku kada je u pitanju rad skupština i parlamenata, ako se mogu ispoštovati potrebne epidemiološke mjere.

Ovakvu informaciju dobio je i dopredsjedavajući Skupštine USK-a Razim Halkić.

Izvor: USKinfo.ba

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina