BiH

Helikopteri Oružanih snaga BiH stari su i po 50 godina, a neke nije isplativo popravljati

Vazdušne snage OS BiH trenutno raspolažu sa 38 ovih letjelica, a dio njih uopšte nije ni isplativo popravljati.

Međutim, kako dodaju iz OS BiH za spremnost helikoptera za upotrebu jednako je bitno stanje njegovih resursa, kao i starost sredstva.

“U letačkim jedinicama obavljaju se aktivnosti u vezi s osnovnim održavanjem helikoptera, u cilјu podizanja broja operativnih helikoptera. Određeni broj helikoptera usljed zastarjelosti, isteka resursa i više utvrđenih neispravnosti osnovnih sklopova nije isplativo dalje koristiti i remontirati”, kazali su iz Ministarstva odbrane BiH.

Vazdušne snage OS BiH trenutno raspolažu srednjim transportnim helikopterima Mi-8T i Mi-8MTV, lakim višenamjenskim helikopterima UH-1H i lakim višenamjenskim helikopterima gazela. Kako tvrde, na svim helikopterima koji su u upotrebi sprovodi se redovni proces provjere i održavanja.

“Uvijek lete samo oni helikopteri koji su u tom procesu dobili odobrenje za let sa tehničkog i sigurnosnog aspekta”, uvjeravaju iz Ministarstva odbrane BiH.

Dušanka Majkić, dugogodišnja članica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, ocjenjuje da su Oružane snage imale tek malo nabavki sredstava od vremena kada su zaprimile ono što su im dale entitetske vojske.

“Racionalnost raspolaganja budžetom Ministarstva odbrane BiH nije uvijek bila u skladu s potrebnim. To znači da su oni, da su bili pažljivi i dobri domaćini, mogli da riješe pitanje nekog od sredstava koja su im potrebna, poput helikoptera. Namjerno kažem helikoptera, zato što je to sredstvo koje najviše pomaže u aktivnostima kada je riječ o pomoći stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda”, rekla je Majkić.

Dodaje da svake godine ostane neiskorišten dio budžeta, ali Oružane snage loše planiraju i svaki put imaju problem s javnim nabavkama, a sada to dolazi na naplatu.

“Za svako ozbiljnije opremanje Oružanih snaga trebaće mnogo sredstava, za koje ne znam odakle će biti obezbijeđena, i da li uopšte mogu”, kaže Majkić.

Iz Ministarstva odbrane BiH podsjećaju da je, u cilјu modernizacije helikoptera OS BiH, Vijeće ministara BiH usvojilo Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta osiguranja i unapređenja operativnosti helikoptera OS BiH, s periodom realizacije od 2016. do 2025. godine, u iznosu od 300 miliona KM.

“Projekat predviđa kupovinu novih helikoptera (srednji transportni i laki višenamjenski), generalni remont i nadogradnju/modernizaciju rentabilnih helikoptera koji se nalaze u sastavu OS BiH. S obzirom na to da nisu osigurana sredstva za ove namjene, tako nije počela ni realizacija projekta”, ističu iz MO BiH.

Zbog finansijskih ograničenja, u 2017. godini pokrenut je projekat nabavke helikoptera u iznosu od 65 miliona KM. Naime, Vijeće ministara BiH je na sjednici krajem 2017. godine donio Odluku o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za MO i OS BiH i Odluku o izmjeni Odluke o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za MO i OS BiH, kojim je odobrena nabavka helikoptera, a projekat bi trebalo da bude realizovan do 2021. godine, uz finansijsku pomoć Vlade SAD, prenose Nezavisne.

Neke od namjena helikoptera OS BiH

• Traganje i spašavanje

• Gašenje požara

• Medicinska evakuacija

• Spasavanje u slučaju poplava i snježnih nepogoda.

• Transport lјudstva i opreme

• Podrška sportskim i drugim manifestacijama.

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close