Hitna pomoć spasila život mladoj djevojci: Bile je pognute glave, izrazito plavog lica i obamrlog tijela, koristila je heroin

0 Komentar
Izvlačimo je iz auta sa namjerom da što prije započnemo sa oživljavanjem uz pitanje šta se desilo, iako nam je sve jasno, naveli su iz Hitne pomoći KS

Hitna pomoć Kantona Sarajevo jučer je spasila život mladoj djevojci. Naime, mlada djevojka je koristila narkotička sredstva. Vijest o ovome su objavili na svom zvaničnom Facebook profilu.

– Prividni “užitak” u odnosu na posljedice – visoka je cijena koju zasigurno plaćate

Upotrebom narkotičkih sredstava, naša omladina nije ni svjesna da ozbiljno narušavaju svoje zdravlje, a bez prethodnog upozorenja vrlo lahko mogu zapasti u životnu ugrožavajuću situaciju u kojoj ih od smrti, vrlo često, samo dijeli blagovremena intervencija ekipe hitne medicinske pomoći.

Svakodnevno smo svjedoci ovakvih situacija, a jedna takva desila se upravo jučer, 24.05.2021.godine.

Zvuk sirene i upaljeni žmigavci ispratili su parkiranje privatnog vozila u pasaž centralnog objekta JU ZHMP KS. Lijep i sunčan dan, miris proljeća sa svih strana, a na suvozačevom sjedištu istog tog vozila, pognute glave, izrazito plavog lica i obamrlog tijela, sjedi “Ona”. Mlada i lijepa, onako kako samo mladost to može biti. Bez svijesti i disanja, slabe pulsacije srčanog rada se osjete ali je pitanje samo sekunde kada će i one utihnuti. U prelijepim očima dvije zjenice, kao dvije tačke. Izvlačimo je iz auta sa namjerom da što prije započnemo sa oživljavanjem uz pitanje šta se desilo, iako nam je sve jasno!? Zlo zvano “droga” pokušava oduzeti još jedan mladi život ! Vozač koji se predstavlja kao poznanik, takodjer mladja osoba, odgovara da je uzela heroin, ” ono normala, sjedili u autu, pili kolu i ona evo ovako..”, navode iz Hitne pomoći KS.

Između ostalog, navode kako su odmah pristupili otvaranju disajnog puta.

– Odmah pristupimo otvaranju disajnog puta i vještačkoj ventilaciji, a nakon ordinirane terapije i provedenih mjera oživljavanja, pacijentica počinje spontano da diše uz odbacivanje orofaringealnog tubusa ( tubus koji održava disajni put otvorenim). Boje mladosti ponovo su prekrile njeno lice, zjenice se vratile u normalno stanje, a u toku transporta pacijentica dolazi i svijeti.

Svjesnu, komunikativnu, orjentisanu, sa stabilnim vitalnim parametrima predajemo je osoblju KCUSa na daljni tretman i dijagnostiku.

U konstantnoj borbi protiv ove pošasti, ovaj put smo izašli kao pobjednici. Osjećaj sreće koji bi s razlogom trebao biti prisutan, nadvladala je činjenica da se ova mlada djevojka, već sutra može naći u istoj situaciji čiji će ishod zasigurno biti neizvjestan.

Našoj pacijentici želimo brz i uspješan oporavak, a najviše želimo da naš naredni susret bude uz saznanje da je ova priča, njena daleka prošlost.

Našim herojima iskrene čestitke a našoj mladosti poruka: “Budite od onih koji spašavaju druge živote, a ne od onih koji ugrožavaju vlastiti”.

Hitna pomoć – Ponos grada Sarajeva, napisali su na kraju svog statusa.

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina