HNS: Ratom se zastrašuje kako bi se skrenula pažnja s krucijalnog pitanja za BiH (VIDEO)

Nakon sjednice Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) predsjednik ovog tijela Božo Ljubić je upoznao medije sa suštinom dogovorenog. Ponovo se iz HNS-a osuđuje ruska agresija na Ukrajinu, saopštio je Ljubić. S druge strane, ističe da priča o ratu u BiH može biti samo način da se skrene pažnja sa suštinskog pitanja za našu zemlju – sa nastavka pregovora o izmjenama Izbornog zakona, te pozvao dosadašnje učesnike da se u narednim sedmicama ponovo posvete dogovoru.

Ključni zaključci današnjeg zasjedanja vezuju se za dešavanja u Ukrajini, kao i za nastavak pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

“HNS osuđuje agresiju Rusije na Ukrajinu i ovime se, još jednom, stavljamo na stranu slobodarskog dijela svijeta”, saopštio je Ljubić na početku obraćanja.

Glavno vijeće HNS-a još jednom je naglasilo potrebu za nastavkom pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

“To je ključno pitanje za harmonizaciju odnosa u BiH među tri naroda i za provođenje budućih izbora. Pozivamo sve do sada uključene u pregovore da ih nastavimo u narednim sedmicama i da postignemo dogovor”, rekao je Ljubić, podsjećajući i na presude Suda u Strazburu i odluke Ustavnog suda BiH.

“Iz njih je sasvim jasno kojim putem moramo poći da bismo postigli legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda i građana”, rekao je, dodavši da je HNS pomno analizirao presude i zaključio da sve mogu biti implementirane.

Komentarisao je i probuđeni ratni narativ, te potencijalne posljedice ukrajinskog rata povezao sa situacijom u BiH.

“U ovom momentu ne vidimo nikoga iz vana, čak kad bi i htio, da bi mogao ovdje pokrenuti rat. No, to ne znači da se geostrateški odnosi neće promijeniti. Zato je za nas ključno da, poučni tragičnim iskustvima iz prošlosti,  pristupimo harmonizaciji unutarnjih odnosa tri konstitutivna naroda – jer turbulencije regionalnog i globalnog karaktera najlakše koplja lome u Bosni i Hercegovini”, rekao je Božo Ljubić.

Nije isključeno, dodao je on, da se ratom zastrašuje samo kako bi se pažnja skrenula sa, po njemu krucijalnog pitanja za BiH: Dogovor predstavnika tri krucijalna naroda oko Izbornog zakona.

Pozvao je i institucije na svim nivoima da shvate ozbiljnost ekonomske i socijalne ugroze uzrokovane poskupljenjima, te da se, barem na trenutak, probaju staviti ‘u cipele onih najsiromašnijih među nama’.

Na konferenciji za medije Ljubić je komentarisao i skorašnji istup Ive Komšića u Stocu.

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.