Svijet / Zanimljivosti

Hrvatska bira novog predsjednika: Otvorena i biračka mjesta u našoj zemlji

Hrvati danas između 11 kandidata biraju novog predsjednika Republike Hrvatske. Biračko pravo može se ostvariti i u našoj zemlji gdje su jutros u sedam sati otvorena 44 mjesta za glasanje.Biračka mjesta u Bosni i Hercegovini nalaze se u u sjedištima diplomatsko-konzularnih redstavništava i to u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci, Tuzli, Zenici, Livnu i Vitezu. Pravo glasa u našoj zemlji ima skoro 100 hiljada državljana Hrvatske.

U Mostaru na vrijeme nije otvoreno samo biralište u OŠ Petra Bakule jer je predsjednik biračkog odbora zakasnio.

Hrvati biraju između 11 kandidata, a sasvim je sigurno pobjednika neće donijeti današnji prvi krug. Za prolazak u naredni najviše šansi imaju aktualna predsjednica i kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović, bivši premijer Zoran Milanović (SDP) i pjevač Miroslav Škoro.

Za pobjedu u prvom krugu izbora potrebno je 50 posto plus jedan glas, a ako nijedan kandidat ne prikupi 50 posto glasova u prvom krugu, 5. januara bit će održan drugi krug izbora u kojem će se birati između dvoje kandidata koji su u prvom krugu prikupili najviše glasova.

Birališta će biti otvorena od 7 pa sve do 19 sati, otvoreno će biti ukupno 6533 biračkih mjesta, od čega je 6.409 u Hrvatskoj te 124 u inozemstvu.

Najviše biračkih mjesta van Hrvatske je otvoreno u BiH, njih 44. Od toga će ih 19 biti u Mostaru, gdje je i sjedište Generalnog konzulata Hrvatske. Po brojnosti biračkih mjesta slijedi Vitez u središnjoj Bosni, u kojemu je planirano otvaranje 10 biračkih mjesta, dok će u Sarajevu biti otvoreno 6 biračkih mjesta. Četiri biračka mjesta bit će otvorena u Livnu, tri u Tuzli te dva u Banjoj Luci.

Glasati na području BiH mogu oni hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali ili imaju hrvatske e-osobne iskaznice u kojima je upisano prebivalište u BiH na temelju kojih su automatski registrirani za glasanje.

No i oni hrvatski državljani koji se nisu aktivno registrirali i nemaju e-osobnu iskaznicu moći će glasati na predsjedničkim izborima uz odgovarajuću potvrdu, koju na sam dan izbora mogu dobiti u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Birališta se zatvaraju u 19 sati, a prvi prelimirani rezultati očekuju se oko 21 sat.

Izvor : Klix

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close