USK

Hrvatska u BiH svakodnevno vrati stotine migranata, najveći udar na Kulen Vakuf i Bužim

Policija Republike Hrvatske iz dana u dan vraća migrante sa svoje teritorije na područje Bosne i Hercegovine, tačnije Unsko-sanskog kantona. Migrante vraćaju preko šumovitih dijelova na području više općina i gradova, a u posljednjem periodu više preko Bužima i Kulen Vakufa.Kako nam je rekao portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić, broj migranata se i dalje povećava iz dana u dan, a “stari” budu vraćeni na teritoriju USK.

“Svaki dio granice koji je podoban policija Republike Hrvatske koristi za povrat migranta. Već dvije godine su to područje Cazina, Velike Kladuše, Bihaća, u posljednje vrijeme Bužima”, rekao je Šiljdedić.

Razlika je ta što se s vremena na vrijeme mijenja lokacija preko koje bude vraćeno više migranata. Naselja koja koriste za povratak su Bosanska Bojna (Velika Kladuša), Lohovska Brda (Bihać), Kulen Vakuf preko naselja Borićeva u Hrvatskoj i slične lokacije. Prema okvirnim procjenama, tokom posljednjih dana vraćeno je između 600 i 700 migranata.

S druge strane, priliv migranata raste. Prema riječima Šiljdedića, jedan dan je mirniji, drugi dan bude više incidenata i tako u krug mjesecima.

“Situacija je ista mjesecima, a smirit će se kada ih bude manje dolazilo. Sve mjere koje radimo su samo liječenje posljedica”, kazao je.

Prema riječima mještana Velike Kladuše, situacija je izuzetno teška i kod njih jer su okruženi graničnim prijelazima razne vrste zbog čega migranti dolaze u ovo mjesto. Granicu pokušavaju preći u grupama u kojima ih bude i po 30. Organizovanje i realizaciju prelaska granice nazivaju “game” (igra), a na put najčešće kreću noću. Dio ih uspije preći, ali većina bude vraćena.

I dalje nedostaje sistemska podrška države i entitetskih vlasti kako bi se ovaj problem riješio, a Unsko-sanski kantona prestao trpjeti najveće posljedice migrantske krize.

klix

Tagovi

Slični članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close