Svijet / Zanimljivosti

Hrvatska: Zaštitne maske više nisu preporuka, već obaveza; ‘Ovo je očajno, ne možemo disati’

Do jučer je odlazak u trgovine mogao izgledati normalno, od danas su zaštitne maske obvezne. Moraju ih nositi i kupci i trgovci

Od danas zaštitne maske u zatvorenim prostorima više nisu preporuka nego obveza. Evo što o tome misle neki konobari.

“Izdržavalo se i sve do danas, izdržat ćemo nekako, ali su te maske pokora. Disati se ne može i to je više štete nego koristi, ubijanje”, kazao je za RTL Branko Borovina, konobar u Dubrovniku.

“Trebamo se zaštititi od svega što dolazi i mislim da je dobra ideja, ali spremni smo za to”, poručuje Ivan Obuljen, konobar u Dubrovniku.

“Ovo je baš očajno, ne znam čuje li se da išta pričam, a kamoli nešto drugo, vani je 30 stupnjeva, a ja ni disati ne mogu”, rekao je pak Mateo Vrnoga, konobar iz Splita.

‘Morat ćemo izdržati’

Svi zaposleni u ugostiteljstvu koji su u kontaktu s gostima, poslužuju ili pripremaju hranu i piće moraju ih imati.

“Vruće je svakako, a kamoli pod maskama, ali morat ćemo izdržati”, kaže Dorian Varaždinac, kuhar u Dubrovniku.

“Sutra stavljamo maske, je malo vruće, ali imamo i pleksiglas i maske i valjda će biti dovoljno”, rekao je jučer Senad Hajdari, prodavač sladoleda u Dubrovniku.

Do jučer je odlazak u trgovine mogao izgledati normalno, od danas su zaštitne maske obvezne. Moraju ih nositi i kupci i trgovci.

Mnogo je onih koji su se na nošenje maski odlučili i prije, bez obzira na nove mjere Stožera.

“Malo je vruće, ali radi vlastite sigurnosti ih nosimo”, rekao je Marko iz Zagreba.

Iz koordinacije trgovačkih centara kažu da je većina ovo očekivala i da se već duže vrijeme radi pod maskama.

Financijski udar

“Da će to biti iznimni financijski udar na sve, je, kao što je i cijela ova situacija s koronom. Od nabave dezinficijensa, sada nabave maski, ali isto tako i pada prometa i posjeta i toga da praktički dva mjeseca nismo uspjeli ostvariti niti kunu prometa kada trgovine nsiu radile”, izjavio je Denis Čupić, predsjednik Koordinacije trgovačkih centara pri HUP-u.

Maske će se morati nositi i u javnom prijevozu te zdravstvenim ustanovama. Potražnja je zbog toga  proteklog tjedna bila u porastu. U zagrebačkim gradskim ljekarnama kažu zaliha za sada imaju dovoljno. prenosi Net.hr.

Odlukom koja danas stupa na snagu uvodi se obvezno nošenje maski za vrijeme trajanja epidemije. Maske moraju nositi zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjeti dopušteni, vozači i putnici u prijevoznim sredstvima javnog prometa, zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama, zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka idruge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close