Connect with us

Sukob u Ukrajini

Hrvatski naučnik opisao kako bi izgledao nuklearni rat: “Radioaktivni oblak će prvo…”

Dinko Babić, s Instituta za medicinska istraživanja, gostovao je u Novom danu na N1 i govorio o mogućim posljedicama dođe li do nuklearne katastrofe.

“Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada od 1959. godine na svakodnevnom nivou prati stanje o radioaktivnosti u okolišu. Mi to svake godine radimo, pa radimo i sad. Ništa nije zabilježeno, imamo uređaje koji rade non-stop i dosad se ništa nije dogodilo. To su vrlo osjetljivi uređaji”, rekao je Babić.

“Uređaj mjeri dozu zračenja, to je energija deponirana po masi koja dolazi od ionizirajućeg zračenja, ona mjeri sve. To nam je sistem za rano upozorenje, kad vidimo nešto što ulazi u crveno područje van normale, onda se kreće na analitiku drugih stvari”, rekao je Babić, dodavši da se može vidjeti što tačno znači i kojim intenzitetom.

Pomno se prati i stanje u Ukrajini, rekao je Babić, a prenosi Dalmacija danas.

“Mi smo dio jedne opšte europske i svjetske mreže, ta mreža je nakon černobilske katastrofe izrazito gusta, svi je prate i mi preko mailova dobivamo najnovije podatke ako se radi o nečemu sumnjivom. Da se nešto dogodi, mi bismo mailom odmah dobili uputu da se posvetimo tačno tome. Radioaktivnih tvari ima jako puno i morate znati na šta se i kad koncentrisati”, rekao je.

“Neki dan smo dobili mail od kolega iz Švedske, ljudi koji se bave atmosferskim prilikama i koji su napravili simulaciju šta bi se dogodilo da dođe do curenja iz černobilske nuklearke i to je pokazalo da bi taj radioaktivni oblak otišao prvo malo južno pa bi onda otišao direktno na Moskvu”, rekao je Babić.

Govoreći o opremi kojom raspolažu, Babić je rekao da se to koliko je ona osjetljiva može pokazati primjerom. “Mi smo bez problema osjetili Fukushimu. Da se dogodi nešto bliže, sigurno bismo to opazili”, rekao je Babić.

Na pitanje koliko bismo vremena imali pripremiti se za eventualnu nuklearnu katastrofu, Babić je rekao da iskustva pokazuju da vremena zapravo – nema i da se treba pripremiti prije nego što se nešto dogodi. “Prema iskustvima iz Černobila i iz Fukushime, ovisno o vremenu, atmosferskim prilikama i sličnom, vremena za pripremu u tom trenutku kad se nešto dogodi nema, treba se pripremiti prije, pogledati skloništa, pripremiti šta treba, pripremiti kalijev jodid i to je to. Javnost može biti mirna, mi radimo 24 sata dnevno i pratimo situaciju”, rekao je Babić.

Govorio je i o preporukama u slučaju nukelarne katastrofe, kazavši da se u slučaju nuklearne eksplozije ne može zaštititi.

U slučaju nesreće u nuklearnoj elektrani, postoje preporuke da se ne izlazi na otvoreni prozor, da se zadihtaju prostori u kojima se boravi, da se ne jede hrana koja nije proizvedena i zapakovana prije toga i to je sve u funkciji i ti protokoli postoje”, rekao je.

Objasnio je i koja je razlika.

“Nuklearno oružje proizvodi sličnu vrstu radijacije kao što proizvodi nuklearna elektrana, jedino je proces fisije urana u nuklearki kontrolisan. Problemi su u radionukleidima koji su ili vrlo agresivni ili kratkoživući, poput joda, a drugi su dugoživući radionukleidi poput cezija i stroncija. Oni imaju dugo vrijeme raspada i to su elementi koji hemijski mogu zavarati tijelo, cezij glumi kalij, stroncij glumi kalcij, a posljedice su radijacijska bolest i narušavanje integriteta DNK, utiče na sposobnost stanice da se dijeli na genetski materijal itd”, rekao je Babić.

Sukob u Ukrajini

Kadirov: Dobili smo naredbu za ofanzivu, vidjet ćete što znači osveta. Mi štitimo svoje građane

ČEČENSKI čelnik Ramzan Kadirov, saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, objavio je da je dobio zapovijed da preraspodijeli svoje snage u Narodnu Republiku Donjeck (DPR) u istočnoj Ukrajini.

“Prijatelji, čečenske jedinice dobile su novu naredbu o preraspodjeli svojih snaga. Teritorij Narodne Republike Donjeck postaje zona odgovornosti”, napisao je Kadirov. “Prema zapovijedi, borci čečenskih jedinica moraju započeti aktivna borbena djelovanja i osloboditi niz naselja. Borbene jedinice se pripremaju za jurišne aktivnosti uz aktivnu potporu ministarstva obrane i Glavnog stožera ruskih oružanih snaga”, objavio je.

Kadirov je rekao da su “slične naredbe za početak ofenzive” primile i druge postrojbe njegovog bataljuna Akhmat, koje se nalaze na “alternativnim dionicama linije dodira između regija Zaporižja i Herson”.

“Pokazat ćemo što znači osveta”

Kadirov je komentirao i napad dronovima u Moskvi.

“Nužno je proglasiti izvanredno stanje u Rusiji i iskoristiti sva borbena sredstva kako bi se očistila cijela teroristička ćelija. Umjesto da se koriste termini ukrajinska vojska i ukrajinski političari, trebali bismo ih nazvati pravim imenom – teroristi”, napisao je Kadirov.

“Odgovori na ovakve napade trebaju biti žestoki. Mi štitimo svoje građane. Uskoro ćemo pokazati što znači osveta.”

Nastavi čitati

Sukob u Ukrajini

Panika u Kremlju: Na udaru ruskih partizana i nuklearni objekat? (VIDEO)

Nakon što su formacije Legija Sloboda za Rusiju i Ruski dobrovoljački korpus izvršili upad, ruski dužnosnici su organizovali evakuaciju skladišta nuklearnog streljiva Belgorod-22 u regiji Belgorod, koja se graniči s Ukrajinom.

Andrij Jusov, glasnogovornik Glavne uprave za obavještajne poslove ukrajinskog Ministarstva obrane (GUR), izjavio je za nacionalnu medijsku kuću Ukrinform:

“Ruski objekt Belgorod-22, u kojem se čuva nuklearno streljivo, također se trenutno evakuira hitno. To se nalazi blizu Grajvorona.”

Glasnogovornik GUR-a je izjavio da je zbog trenutne situacije u regiji Belgorod primijećeno nekoliko “znakova zabrinutosti” među ruskim vođstvom, što se posebno očituje u evakuaciji lokalnog stanovništva.

“Evakuacija vojnog objekta Belgorod-22 također je dio mjera koje su poduzete”, naglasio je Jusov. Prema njegovim riječima, svjesni smo da za evakuaciju takvih objekata potrebno je imati plan, angažirati ozbiljnu opremu i određeni broj osoblja.

Ranije su neki mediji izvijestili o navodnim eksplozijama koje su se dogodile u regiji Belgorod u ponedjeljak. Naknadno su se pojavili izvještaji o prelasku ruskih “dobrovoljaca” s ukrajinske strane na taj teritorij.U ponedjeljak ujutro, na Telegram kanalu Legije Sloboda za Rusiju, objavljen je apel ruskom narodu s porukom “Legija se vraća kući”. U objavi se dodaje: “Vrijeme je da zaustavimo diktaturu iz Kremlja! Budite hrabri, ne bojte se ničega jer mi dolazimo. Rusija će ponovno biti slobodna.” Također su objavljene fotografije njihovih bijelo-plavo-bijelih zastava koje se vijore “nad oslobođenim gradovima”.

“Danas su Ruski dragovoljački korpus i Legija Sloboda za Rusiju, koji se sastoje od građana Ruske Federacije, započeli operaciju oslobađanja ovih teritorija Belgorodske oblasti od tzv. Putinovog režima i potiskivanja neprijatelja kako bi stvorili određenu sigurnosnu zonu za zaštitu ukrajinskog civilnog stanovništva”, rekao je jučer ukrajinskim medijima Jusov.Prema izjavama glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, ruski predsjednik je informiran o navodnom pokušaju proboja. Peskov je opisao događaje u Belgorodskoj oblasti kao sabotažu koja ima za cilj “skretanje pažnje s područja Bahmuta”. Istaknuo je da ruske snage trenutno djeluju kako bi eliminirale “diverzante”.

Iako su obje oružane formacije uključene u sukob s Rusijom na strani Ukrajine, Ukrajina je odbacila povezanost s tim ruskim gerilskim borcima, tvrdeći da oni djeluju samostalno i da nisu pod vojnom kontrolom. Mihajlo Podoljak, savjetnik šefa ureda ukrajinskog predsjednika, izjavio je da Ukrajina nema nikakvu vezu s događajima u regiji Belgorod.

Guverner belgorodske oblasti, Vjačeslav Gladkov, iznio je svoje mišljenje da je “diverzantsko-izviđačka grupa” ukrajinske vojske prešla na ruski teritorij i napala grad Grajvoron. On je najavio uvođenje “režima protuterorističkih operacija” u regiji, što bi omogućilo poduzimanje “posebnih mjera” i privremeno uvođenje ograničenja.

klix
Nastavi čitati

Sukob u Ukrajini

Nevjerovatna snimka iz Ukrajine: Pogledajte kako je ruski vojnik sebi spasio život!

Kompletna snimka traje duže, no na njoj se vidi i kako drugi ruski vojnik ranije izvršava samoubistvo nakon što biva ranjen od projektila bačenog iz drona, pa je iz toga razloga nećemo objaviti

Rat u Ukrajini bjesni više od godinu dana. Ruske okupacione snage već nekoliko mjeseci pokušavaju zauzeti grad Bakhmut, no i dalje su dijelovi grada pod kontrolom ukrajinske vojske.

Bakhmut se pretvorio u pravu klaonicu. U nekoliko navrata šef ruske plaćeničke grupe Wagner, Jevgenij Prigožin priznao je da pripadnici njegove privatne vojske trpe ogromne gubitke.

Prigožin je u jednom od svojih posljednjih video snimaka s fronta oko Bakhmuta otkrio da i da su dvije brigade regularne ruske vojske pretrpjele žestoke gubitke i napustile položaje jugozapadno od Bakhmuta nakon što su Ukrajinci izveli kontranapad.

Jedno od najmoćnijih oružja u toku ruske agresije na Ukrajinu pokazali su se dronovi. Ukrajinska vojska ih maksimalno koristi i redovno objavljuje snimke uništavanja ljudstva i tehnike ruske strane. Posljednja u nizu snimki koju je objavila 92. ukrajinska brigada, pokazuje do sada neviđenu situaciju. Preživjeli ruski vojnik, naime, uspio je ispregovarati svoju predaju s – ukrajinskim dronom.

Na snimci se vidi kako ruski vojnik daje znakove letjelici. Nešto kasnije, na snimci se vidi kako ukrajinski vojnici na drugi dron kače poruku s uputstvom za predaju, a potom tu poruku bacaju pred njega u tranšeu. Prema ukrajinskim izvorima u poruci je pisalo da vojnik prati kretanje drona koji će ga odvesti do ukrajinskih položaja (prva snimka).

I to se na kraju i dešava. Dok vojnik trči prema rovovima gdje se nalaze Ukrajinci, u nekoliko navrata uspjeva izbjeći sigurnu smrt od vatre svojih saboraca koji očito pokušavaju spriječiti njegovu predaju (druga polovina snimka koji slijedi).

Na snimci se može vidjeti da ruski vojnik prateći kretanje drona preskače preko svojih mrtvih saboraca koji nisu imali sreće da prežive. Kompletna snimka traje duže, no na njoj se vidi i kako drugi ruski vojnik ranije izvršava samoubistvo nakon što biva ranjen od projektila bačenog iz drona, pa je iz toga razloga nećemo objaviti.

Snimka je, nastala 9. maja.

Nastavi čitati

Najčitanije