Hrvatski saborski zastupnik Arsen Bauk: HDZ-ovci, sretan vam Dan RS-a

“Republika Srpska kao dio ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine svakako ima pravo obilježavati svoj dan. Ali dokle god je datum vezan uz razdoblje Mladićeve/Karadžićeve tvorevine i posebno (ili posljedično), dokle god je on izvan ustavnog poretka BIH, predstavnici hrvatskog naroda (legitimni ili legalni) ne bi trebali učestvovati u proslavama takve vrste, ako ni zbog čega onda zbog 135 hiljada protjeranih Hrvata”, napisao je Bauk na Facebooku.

On je istakao da prisustvo predsjednika HDZ-a BiH 9. januara u Banjoj Luci na svečanoj akademiji povodom neustavnog Dana RS-a bizarnom čini činjenica da je jučer odlikovana osoba koju je Županijski sud u Šibeniku osudio zbog ratnog zločina.

“Nadam se da zbog toga Gradsko vijeće Šibenika Dragana Čovića neće proglasiti personom non grata. Ujedno, brišem svoj prethodni status o 10. aprilu po julijanskom kalendaru. Nakon što sam saznao da HDZ slavi 9. januar više mi nije do šale. Dragi HDZ-ovci, sretan vam Dan Republike Srpske”, naveo je Bauk.

Podsjetimo, Čović je u društvu stranačkog kolege i ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande sjedio u prvom redu tokom svečane akademije tokom obilježavanja 9. januara Dana RS-a koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Čovićevu posjetu osudili su brojni visoki zvaničnici u BiH i Hrvatskoj.

(klix)

Komentariši

%d bloggers like this: