Connect with us

BiH

Ide na ‘službeni put’. Gdje Dodik putuje sa suprugom, savjetnicima i obezbjeđenjem

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar jučer je posredstvom HTV-a prema mišljenju političkog analitičara Davora Gjenera poslao vrlo jaku poruku cijeloj regiji, ali prije svega Hrvatskoj, i još više političkoj eliti Hrvata u BiH.
SAD u ovim okolnostima itekako prati procese na Zapadnom Balkanu, i američka je politika svjesna da u okolnostima ruske agresije na Ukrajinu, Putinovi izvršioci dodatno pokušavaju destabilizirati političke prilike na rubu Europske unije, što im, s izuzetkom Srbije, uglavnom ne polazi za rukom, kaže Gjenero za „Slobodnu Bosnu“, te dodaje:

-Jasno je da skora smjena administracija u Crnoj Gori, ali i dobar rad europski i euroatlantski usmjerenih struktura unutar tamošnje Agencije za nacionalnu bezbednost, koji je rezultirao protjerivanjem Viktora Antipina, ruskog obavještajca koji je pod zaštitom diplomatskog imuniteta djelovao u Crnoj Gori i uplitao se u političke procese utječući na djelovanje trenutnog predsjedavajućeg Skupštine Crne Gore, proruskog i velikosrpskog političara Strahinje Buljajića.

Za razliku od Crne Gore, gdje ruska i velikosrpska peta kolona s principalima iz Rusije komunicira posredstvom Putinove agenturne mreže tajnih službi i to nastoji raditi „decentno”, u BiH ključni ruski operativac u projektu destabilizacije BiH otvoreno i ponosno govori o projektu u kojem radi. Naravno, za razliku od Milorada Dodika, Dragan Čović u tom projektu sudjeluje „decentnije”, svjestan da za svoju djelatnost ima potporu iz Rusije i Beograda, uz koje je čvrsto vezan, ali ne i iz Zagreba, čijim se političkom predstavnikom predstavlja i čija mu formalna potpora garantira poslušnost sljedbenika i legitimira poziciju najutjecajnijeg aktera unutar političke elite BiH Hrvata.

Escobar jasno daje do znanja da je američka administracija ovog puta osmislila daleko efikasnije sankcije za one koji opstruiraju stabilnost BiH, a snagu tih sankcija multiplicira činjenica da je u proteklim tjednima stvoreno nezapamćeno jedinstvo europskih aktera. U novim će okolnostima Orbanova Mađarska vrlo teško moći staviti veto na odluku o sankcijama unutar Europskog vijeća, a i utjecaj Zorana Milanovića koji je Hrvatsku gurao na mračnu stranu potpore ruskom destabiliziranju BiH, dramatično je smanjen.

Escobar najavljuje savjetovanje s visokim hrvatskim izaslanstvom u Washingtonu i produbljivanje partnerstva, a iz tema i konteksta posve je jasno da je cilj Bidenove politike osnaživanje europejske i atlantističke administracije Andreja Plenkovića i daljnje potiskivanje ionako međunarodno izoliranog proruskog Zorana Milanovića, kazao je Gjenero.

Iz Escobarovog nastupa posve je jasno da SAD dogovor unutar Federacije o izbornom zakonodavstvu smatraju gotovom stvari, a jasno je da bi Čovićeva opstrukcija tog dogovora značila proširenje sankcija i na njega. Očito je da Srbija ima izbor: jasno se distancirati od dosadašnje proruske politike ili ostati kao ruska eksklava, izolirana sa svih strana, a politički identitet BiH konačno je jasno definiran kao europski i euroatlantski. Konačno, svi relevantni međunarodni akteri u BiH rade usklađeno, što znači da unatoč groznim međunarodnim okolnostima BiH ulazi u stabilnije političko razdoblje, kazao je Gjenero.

Dodik izvan svih

Govorilo se o ratu i prije tri mjeseca. Tada je na sjednici Parlamenta Republike Srpske vladajuća većina podržala prijedlog za povlačenje suglasnosti tog entiteta na cijeli niz zakona koji su na snazi u BiH, što je oporba bojkotirala upozorivši da sve to vodi u nove sukobe, a vjerojatno i u rat. nepuna tri mjeseca poslije navedenih događanja, opet se govori o ratu u BiH. I opet je u fokusu, politika Milorada Dodika. Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a u državnom parlamentu, stranke predsjednika Milorada Dodika i člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, komentirajući na društvenim mrežama rat u Ukrajini, zaprijetila je da se i u BiH može dogoditi sličan scenarij.

Profesor Darko Trifunović, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu sigurnost u Beogradu, kaže da postoji ozbiljna zabrinutost zbog mogućeg izbijanja sukoba u BiH.

“To je vrlo velika mogućnost. Sukobi su već prisutni – ali ne oružani. Rusija sada želi skrenuti pozornost s Ukrajine na područja gdje ima utjecaj i u tome joj pomažu zapaljivi narativi političkih elita. Nisam mogao zamisliti da ekstremisti u mojoj zemlji podržavaju da nečiji tenkovi dođu pred nečiju kuću i pucaju na ljude u njoj. Ali, ono što pruža nadu je da je Srbija ipak osudila agresiju i podržala suverenitet Ukrajine”, komentira Trifunović za DW.

Mediji istovremeno bruje kako je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik napravio sramni skandal kada je putem druge zemlje, konkretnije Misije Ruske Federacije pokušao intervenisati u Ujedinjenim nacijama (UN), tvrdeći da je BiH neutralna po pitanju agresije Rusije na Ukrajinu.

Odlazi na ‘službeni put’

Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, odlazi na službeni put izvan granica Bosne i Hercegovine, a sa sobom vodi i suprugu Snježanu.

Prema dopisu koji je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine upućen u Graničnu policiju Bosne i Hercegovine, Sektoru za carine Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, Međunarodni aerodrom Banja Luka te Međunarodni aerodrom Sarajevo, Dodiko službeni put najavljen je od 10. do 13. marta.

Nije navedeno gdje putuje.

Osim supruge Snježane, koja će biti s njim u pratnji, Dodik na službeni put vodi i veći broj svojih savjetnika.

Tako njegovu delegaciju čine savjetnici Ana Trišić-Babić, Željko Budimir, Pero Simić i Branislav Okuka, te Željko Lonco iz Službe za protokol i ceremonijal Predsjedništva BiH, kao i pripadnici osiguranja.

Odlukom Srbije de se priključi Rezoluciji UN kojom se eksplicite osuđuje Rusija uz dodatne sankcije, Dodik ostaje tako potpuno usamljen evropski proruski igrač, koga se odriče i Orban, a Zoran Milanović ga pokušava vaditi iz gliba u koji se poprilično dobrovoljno strmoglavio, piše  navodi u svojoj analizi Dragan Burać.

Dakle, pravo pitanje je kakvi će biti odnosi RS-a i Srbije nakon Vučićevog okretanja leđa Dodiku?

Neki će reći da je Aleksandar Vučić izradio Milorada Dodika, pustvši ga po ko zna koji put niz vodu. I tu može biti istine. Sa druge strane, neko će kopernikanski zaključiti kako je možebitno u svjetlu srpskog sveta, u svjetlu neoruskih i parčetničkih protesta u Crnoj Gorii i sva svrstavanja Crkve Srbije na rusku stranu, Dodik zapravo stekao dodatno poštovanje radikala i pustio niz vodu Vučića, navodi Bursać.

source

BiH

Konaković: Ne znam šta nam donose ultimatumi, apelujem na Dodika da to ne radi

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine obratio se danas medijima nakon održane sjednice Vijeća ministara BiH.

Konaković je govorio o putu BiH ka Evropskoj uniji, ali i odnosu sa predsjednikom Republike Srpske i liderom SNSD-a, Miloradom Dodikom.

Između ostalog, Konaković je istaknuo kako je bilo materijala koji su prohodni, iako su prisutne tenzije na političkoj sceni.

“S obzirom na to koliko smo posvađani ovih dana, sjednica je bila korektna. Usvojili smo oko 20 materijala. Uistinu je bilo dosta bitnih materijala koji su prohodni. Iskren da budem ne znam šta nam svima donose uslovljavanje i ultimatumi. Mislili smo da toga neće dolaziti. Došli smo do vode. Pred nama su milijarde maraka i eura pomoći BiH na evropskom putu. Očekuje se od nas da taj novac zaslužimo i onda da taj novac na kraju koristi građanima BiH. Bojim se da će nas ovakvi ultimatumi udaljiti tamo gdje smo nekada davno bili, ali i od boljeg života građana BiH. Apelujem da te stvari više političari ne rade, ni Milorad Dodik”, kazao je Konaković.

Dodao je da je i jedan od zakona koji je stopiran i njegov zakon o vanjskim poslovima.

“Taj zakon o sudovima bio bi ocijenjen kao veliki iskorak BiH. Imamo moj zakon o vanjskim poslovima koji nije prošao na Predstavničkom domu. Argumenti ne stoji. Mi ćemo biti uporni, a oni koji obustavljaju morat će objasniti zbog čega to rade”. 

Na pitanje novinarke N1 da li je imao privatno komunikaciju sa Miloradom Dodikom, Konaković je rekao:

“On je prestao komunicirati sa mnom onako kako smo ranije to radili i mislim da je i u tome problem. Ja zagovaram takvu vrstu razgovora. Išao sam u Banjalaku i trpio kritike. I opet bih i opet ću. Kod njega ima i taj problem da je neinformisan. Mislim da nam nedostaje komunikacije. Ja sam čovjek komunikacije i reagujem kada bude pretjerano kritika. To neću dozovoliti ni prema meni ni prema BiH”, kazao je Konaković.

Na kraju svog obraćanja je istaknuo kako sve ove političke tenzije nas zaustavljaju u bitnim procesima.

“Ubrzo ćete dobiti informacije za novih šest milijarda eura za prostor Zapadnog Balkana u naredne tri godine. Svaka akcija koja nas udaljavaod ovog, Evropa je napokon shvatila da treba da budemo dio tog prostora i onda sada bi se trebali zatvarati prema tome. To bi bila historijska pogreška”, kazao je Elmedin Konaković.

Nastavi čitati

BiH

Košarac urlao na press-konferenciji: Dodik nešto ne razumije? Ma nemoj! Pustite mi više te sarajevske žvake

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD) danas je pokušao opravdati blokadu koju provodi njegova stranka.

“Niko ne bježi od 14 prioriteta. Mi smo rekli da hoćemo u paketu. Parneri iz Federacije nisu smjeli da kažu šta hoće. Ostajemo pri tome, a priortet su strane sudije”, rekao je Košarac.

Na pokušaj novinara da mu postave pitanje, Košarac je kazao da neće da polemiše.

“Za mene je obavezujući stav NSRS”, naveo je on te novinarima koji su postavili pitanje rekao ‘polako, polako… ovo je moj stav’.

Onda je saslušao pitanje koje je glasilo zašto se ne radi ono što se dogovorilo, a ono oko čega nema dogovora da se ostavi po strani.

“Radne grupe su formirane oko tih pitanja. Poslali smo prijedloge. Davno. Mi tražimo da se riješi Ustavni sud. Samo to. Ovdje nam se čini da nemamo partnere koji imaju suverenitet za donošenje odluka. Mi iz RS imamo. Mi dostavljamo svoje mišljenje kroz NSRS. Čini mi se da partneri iz FBiH nemaju taj suverenitet i to je problem”, naveo je Košarac.

Na pitanje zašto radna grupa nije dostavila finalni dokument koji se tiče pravosuđa, Košarac je rekao da tog dokumenta nema.

Uz konstataciju da se to ne može uraditi za dva mjeseca, Košarac je rekao:

“Neću da ulazim u to je li realno ili nije. Ništa mi ne blokiramo. Je li Vijeće ministara donosilo odluke? Jeste. Mi tražimo suverene partnere, čini mi se da odluke za njih donosi američki ambasador i da bez njega ne smiju ništa. Čini mi se da postoje takvi politički potezi, imamo nelegitimnog visokog predstavnika. Od njega prave neku veličinu. Ne utvrđuju građani legitimitet, nego UN. Znamo šta su te institucije rekle. Nema blokada”, rekao je Košarac.

Onda se osvrnuo i na izjavu Elmedina Konakovića da Dodik ne razumije trenutak u kojem se BiH nalazi. To je Košarca očito iznerviralo.

“Da ja vas pitam nešto ko je prvi dostavio plan deeskalacije? SNSD, pa HDZ. A onda se u Sarajevu razvija priča da neko nešto uslovljava, da neko nešto ne razumije. Čuo sam konstataciju da Milorad Dodik ne što ne razumije? Koliko Srba ima u Ministarstvu vanjskih poslova? Pustite mi više te sarajevske žvake, svako dobro”, rekao je Košarac i otišao.

Nastavi čitati

BiH

Kokanovićevo opravdanje za ubistvo inspektora: “Kobne noći bio je pijan i drogiran”

Nikola Kokanović koji je osumnjičen za ubistvo policijskog inspektora Nenada Markovića (38) na šokantan način pokušao je se opravdati tokom saslušanja, saznaje Srpskainfo.

Podsjetimo, Kokanović je u nedelju uveče sa dva hica ubio Markovića ispred noćnog kluba „Džil“ u centru Bijeljine.

Kokanović je sin Zorana Kokanovića poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Srpskainfo otkriva šta je Kokanović izjavio tokom kriminalističke obrade u policiji.

“Tokom kobne noći on je bio pijan i drogiran, pa je tokom ispitivanja u policiji tvrdio da se ničega ne sjeća. Policajcima je ispričao da se ne sjeća ni motiva ni ubistva inspektora Markovića.” rekao je izvor.

Međutim, kako kaže izvor, inspektori baš i nisu povjerovali u njegovu priču.

“Puno tu stvari pokazuje da je teško da je to istina. Pošto je on nakon ubistva pobjegao, odbacio oružje i slično. Sve to biće provjereno u narednom periodu!” kaže sagovornik. Prema njegovim riječima, sumnja se da ipak postoji neka pozadina u ovom ubistvu.

“Ima tu još puno posla”

“Za sada postoje informacije da se ne radi o nekoj kafanskoj ili pijanskoj tuči. Ima tu još puno posla, mnoge stvari se trebaju provjeriti. Takođe, utvrđuje se i da li je Marković ubijen zbog svog posla.”

Marković u nedelju bio dežurni. Radio je drugu smjenu i prije zločina je zajedno sa kolegom bio na jednom uviđaju u Bijeljini.

S druge strane, Kokanović je ranije tog dana iz Brčkog došao u Bijeljinu jer je, kako se saznaje, suprugu dovezao da se porodi u Bolnici ”Sveti Vračevi”.

– Marković je po završetku posla otišao na piće u ”Džil” i tu ga je dovezao kolega. Sjedio je za šankom nekih pola sata. U međuvremenu, u noćni klub je ušao Kokanović sa društvom. Nisu se tu dugo zadržali. U klubu su bili svega pet minuta i za to vrijeme Kokanović i Marković nisu imali nikakav sukob, ni verbalni ni fizički – kaže izvor iz policije.

Kokanović je prvi izašao iz kluba, a u trenutku dok je Marković izlazio Kokanović je zapucao ka njemu. Pucao mu je u prsa i Marković je zadobio ustrelnu i prostrelnu ranu grudnog koša, od kojih je preminuo.

Nastavi čitati

Najčitanije