Connect with us

BiH

Inzko: Schmidt je možda podcijenio Balkan, nisu uvijek svi krivi. Visoki predstavnik nikada ne smije zaboraviti pravdu i istinu

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzcko je u intervjuu za austrijski list Kleine Zeitung je govorio o svojoj ulozi u BiH te je komentarisao rad sadašnjeg visokog predstavnika Christiana Schmidta.

U intervjuu koji je objavljen u martu Inzko je podsjetio kako je Schmidt bio političar u vrijeme ujedinjenja Njemačke i zna koji su procesi vodili ka tome. Inzko smatra da zahvaljujući tom iskustvu Schmidt neće dopustiti da se uništi Bosna i Hercegovina.

Inzko je podsjetio šta je bilo u fokusu njegovog djelovanja dok je on bio na funkciji visokog predstavnika.

“Za mene zaštita države i njenih institucija glavni prioritet. Državna imovina mi je uvijek bila nešto sveto. Uostalom, kakva je to država bez državne imovine? Morao sam se suprotstaviti pozivima političara bosanskih Srba da se nezakonito prisvoji ova imovina. Također Centralna banka, Izborna komisija i Ustavni sud, gdje tri visokokvalificirana međunarodna suca rade, ja sam branio. Neki političari htjeli su se riješiti tih “stranaca”, istakao je Inzko.

Inzko je kazao kako visoki predstavnik mora svakodnevno igrati simultanke sa sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, koji su pak rascjepkani na bezbroj stranaka, dodajući da je to Schmidt možda podcijenio.

“Možda je podcijenio Balkan, za koji je mislio da ga poznaje iz posjeta. Ali Balkan nisu samo planine. To je također labirint”, kazao je Inzko.

Bivši visoki predstavnik je poručio da Schmidt treba biti objektivan, i imati objektivan pristup, ali da nisu uvijek svi krivi, piše Klix

“Uvijek mora paziti da se ponaša uravnoteženo i prema Bošnjacima i prema Hrvatima i prema Srbima. Ali ako ode predaleko sa svojom ravnotežom, može biti da će biti shvaćen kao nepravedan. Nisu uvijek svi krivi. Ako političar želi uništiti državu, onda ne možete reći, apeliramo na sve strane u sporu. I, naravno, visoki predstavnik nikada ne smije zaboraviti pravdu i istinu, čak ni kada je to neugodno”, kazao je Inzko.

Dodao je da je iskorištavanje Visokog predstavnika omiljena igra lukavih lokalnih političara.

“Visokog predstavnika pokušavaju maštovito i domišljato upregnuti za svoje potrebe, a službena Hrvatska se posebno hvalila kako su ga u razgovorima sa Schmidtom nagovorili da promijeni izborni zakon u korist Hrvata u BiH”, istakao je Inzko.

Na pitanje da li je bilo pametno mijenjati izborni zakon u toku izborne noći, Inzko ističe da su direktive OSCE-a da se zakon ne smije mijenjati u godini prije izbora.

Dodaje da je nakon 12 godina na funkciji bio pomalo umoran i razočaran.

“Na ovom poslu radite 24 sata dnevno ili ste na pozivima, a privatnog života gotovo da i nemate. Nakon dvanaest i pol godina, preko 12.000 sastanaka i 20 pismenih prijetnji smrću, možda sam bio pomalo umoran od dužnosti i razočaran. Razočaran uglavnom zbog sporosti na terenu i često izostalog pritiska međunarodne zajednice”, prisjeća se Inzko.

Bivši visoki predstavnik je na kraju poručio da je Bosni i Hercegovini najpotrebnija vladavina zakona.

“Bilo da se radi o kupljenim ili krivotvorenim diplomama, korupciji u sudovima i državnom tužilaštvu, manipulacijama i prevarama na javnim tenderima, pa i u državnim uredima, korupcija je sveprisutna. To ide toliko daleko da neki građani zbog toga napuštaju zemlju. Međunarodna zajednica ima sve alate pri ruci i treba ih upotrijebiti za brzu i radikalnu reformu pravosuđa, uključujući povratak stranih sudaca i tužitelja. Imali smo ih do 2009. godine, radili su na najvećim korupcijskim slučajevima u zemlji, ali su onda prerano poslani kući. To je bila velika greška”, kazao je Inzko.

BiH

Novalić: Spominju redukcije struje za koje nismo čuli od rata, slijede masovna otpuštanja i historijska migracija

Bivši premijer i prvostepeni osuđenik Fadil Novalić (SDA) oglasio se nakon najava da bi mogla poskupjeti struja za privredu u FBiH.

Novalić ističe da je on ‘nažalost bio u pravu’.

“Kao što sam najavio, nametnuta vlast će poskupiti struju. Oni spominju redukcije za koje nismo čuli od ratnih dana.

Posljedica novog poskupljenja bit će dodatna otpuštanja i pad zaposlenosti. O odlasku mladih koji će uslijediti nakon degradacije životnog standarda da ne govorimo – u pitanju je historijska emigracija kakvu do sad nismo mogli ni zamisliti. Kao što naš narod kaže, od nameta nema selameta”, naveo je Novalić.

Nastavi čitati

BiH

Bankarka Belma podizala novac s kartica klijenata, pribavila nezakonito skoro 48 000 KM

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 18 svjedoka, vještaka grafološke i ekonomske struke, te izvođenje više od 100 materijalnih dokaza, objavljeno je danas na službenoj stranici Tužilaštva KS

Općinski sud u Sarajevu (OSS) potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) protiv Belme Kustura-Bajgorić zbog krivičnog djela – zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Optužena se tereti da je od 06.03.2019. do 01.07.2021. godine, obavljajući poslove bankara za fizička lica u „SberBank“ d.d. Sarajevo“ (sadašnja „AsaBanka“ dd Sarajevo), manipulisala novcem više klijenata, na način da je sa njihovih Sberbank platnih Pika kartica, bez znanja klijenata na koje navedene kartice glase, podizala novčane iznose, te tako pribavila nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 47.720,04 KM.

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 18 svjedoka, vještaka grafološke i ekonomske struke, te izvođenje više od 100 materijalnih dokaza, objavljeno je danas na službenoj stranici Tužilaštva KS.

Nastavi čitati

BiH

Boris je dobrovoljac na frontu u Ukrajini: “Plaća je odlična, čast mi je što me progoni SIPA i neke institucije” (VIDEO)”

ATV-ov “Dosije”, razgovarao je sa srpskim dobrovoljcima u Ukrajini, koji ratuju na strani Rusije.

Jedan od njih je i Boris Pećanac. Rodom je iz Bosanskog Petrovca, ali u Banjaluci je proveo zadnjih 25 godina.

Kako kaže, po treći put uzima oružje u ruke.

Prvi je bio odbrambeno-otadžbinski, drugi na Kosovu, a sada je u Ukrajini.

– Ovo mi je možda i treći rat. Prvi je bio naš, drugi na Kosovu gdje sam bio četiri godine, a sada je u Ukrajini, u ovom ratu ponosan sam što mogu da uzmem oružje u ruke. Došao sam u aprilu i planiram da ostanem ovdje. To što mene u mojoj zemlji tamo neke SIPA-e i neke institucije progone, meni je to čast.

Plata je oko 2.500 eura. Drago mi je što sam ovdje, ima nas Srba dosta po različitim jedinicama”, navodi Boris.

Kako kaže, Ukrajinci se najviše oslanjaju na dronove kamikaze.

“Ima dosta dronova, kamikaza. To su dronovi mali, koji koštaju malo novca. Zakače projektil i idu na poziciju te ga otkače. U zadnje vrijeme ima dosta toga, opasne su to stvari”, ističe Boris.

Boris ističe da je ofanziva Ukrajine propala te da stvari nisu onakve, kakvim su predstavljene u medijima.

“Ukrajinska ofanziva je u debaklu. To što oni dobijaju medijski rat to je druga stvar. Međutim, sve ide po planu. Oni slabo imaju municije, na Soledar opale pet do šest granata dnevno”, kaže Boris.

 

 

 

Nastavi čitati

Najčitanije