Irfan Durić: Moramo naći rješenje za probleme, ali ne smijemo gaziti pravila

0 Komentar
Potpredsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH govorio je za naš portal

Bosanskohercegovački fudbal se u posljednje vrijeme suočava sa brojnim kontroverzama i aferama, a svoje negodovanje načinom donošenja odluka izrazili su brojni klubovi. FK Olimpik je istupio iz lige, a FK Mladost Doboj Kakanj nije dobio licencu za nastup u Premijer ligi BiH naredne sezone nakon sjednice Drugostepene komisije.

Povodom ovih dešavanja kontaktirali smo potpredsjednika Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH Irfana Durića (Cazin), koji je pristao govoriti za naš portal o dešavanjima u domaćem fudbalu.

“Problemi koje imamo i koje smo imali nisu ništa novo, ali nikad nije postojala ovolika količina negodovanja i negativnih reakcija. Svjestan sam i ja da neke stvari nisu bile dobre i da je grešaka bilo, ali ogroman je pritisak i sve je vrlo negativno“, kazao je Durić na početku razgovora, dodavši:

“Mi apsolutno moramo biti svjesni realnosti u kojoj živimo, društvenog sistema koji ovdje postoji. Moramo to prihvatiti. Ono na čemu se mora raditi jeste jačanje pravila, normi, odnosno statuta i zakona u okviru saveza. To su stvari na koje se može utjecati, to su stvari koje mogu pomoći da se naš fudbal poboljša u budućnosti. Je li na nekoj konkretnoj poziciji sjedi Irfan, neko drugi ili treći, to je nebitno, jer bi se stvari dešavale na isti način.“

Durić je posebno govorio o novonastaloj situaciji sa ekipom Mladosti.

“To je kriza koja se mora prevazići i Nogometni/Fudbalski savez BiH mora učiniti sve što je u njegovoj moći da zaštiti sve svoje članove i istovremeno sve klubove Premijer lige BiH, jer budimo realni, u Premijer ligu BiH investirano je najviše sredstava. Šta to znači? To znači da moramo pronaći rješenje koje će zadovoljiti sve strane u dijalogu, ali ne po cijenu da se krše norme. Pravila su jasna, moraju se poštovati, sve je jasno definisano. Na koncu, ne volim se vraćati na takve stvari, ali dva puta smo imali slične slučajeve sa klubovima koji su tražili odgovor UEFA-e nakon odluka o licenciranju. Svako ima pravo da uloži žalbe i tužbe na višim instancama i nivoima odlučivanja. Znamo kako su dvije ranije situacije završile“, istakao je Durić.

Na pitanje o tome postoji li kompromis u donošenju odluka i na koji način se one donose, Durić je kategoričan.

“Članovi komisija se biraju od strane saveza, ali tu završava upliv saveza u njihove odluke. Njihov dalji način funkcionisanja je isključivo nezavisan i pod monitoringom je UEFA-e. Kao što sam već rekao, te stvari moraju da se prate sa viših instanci. Ono što se savezu može spočitavati jeste sam izbor ljudi. Da li su to kvalitetni ljudi ili nisu? Da li su se mogli birati bolji od njih? To su stvari na kojima se apsolutno mora raditi i koje se moraju podići na viši nivo. Morate selektirati najbolje kadrove. Isto tako, morate biti svjesni i koji su limiti našeg društvenog uređenja, prihvatiti ih i maksimalno se angažovati u smislu unapređenja stvari na kojima se može raditi“, kaže Durić.

Ističe da nije samo licenciranje pod UEFA monitoringom.

“Prati li Nogometni/Fudbalski savez BiH Premijer ligu BiH? Prati. Prati li je UEFA? Prati, naravno da prati. Stvari su uvijek pod monitoringom, ne samo komisije koje moraju direktno da primjenjuju pravilnike UEFA-e, nego i neke druge stvari. Prije svega suđenje. I treba da bude tako, suđenje je kod nas uvijek najkontroverznije i najveći problem i UEFA treba da ga prati. Naš odnos sa UEFA-om je dobar. Na posljednjem kongresu je dogovorena saradnja u vezi sa izgradnjom fudbalskih terena i to bi mogla biti velika stvar za naš fudbal. Moramo raditi na njihovom kompletiranju. Posebnih zamjerki iz UEFA-e nema, ako ste me to željeli pitati“, pojasnio je potpredsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH.

Za kraj je Durić još jednom insistirao da se podcrta važnost pravilnika, propisa i normi, odnosno značaj njihovog jačanja.

“Apsolutno sve treba raditi u skladu sa pravilima, jedino je to put ka jačanju našeg fudbala. Uvijek moramo imati na umu da pravila moraju postojati, moraju biti dobro definisana i moraju se primjenjivati. To je ono na čemu se mora raditi”, poručio je Durić.

oslobodjenje

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina