ReligijaSvijet / Zanimljivosti

Islamska zajednica: Da li je grijeh koristiti lažno ime na društvenim mrežama

Da li su lažni profili koji sadrže neko lažno ime, ali samo ime ne i slike, na društvenim mrežama grijeh?

Pitanje je to koje je jedan od korisnika poslao Islamskoj zajednici BiH u popularnoj rubrici Pitanja i odgovori na njihovoj internetskoj stranici.

U odgovooru koji je dao muftija prof. dr. Enes Ljevaković, Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice, navodi se da je lažno predstavljanje nedozvoljeno.

„S obzirom na to da profil na društvenim mrežama predstavlja osobu i da sa njega ta osoba komunicira s drugima, nije dozvoljeno lažno predstavljanje na profilu, jer je to jedna vrsta obmane i laži, a oboje su grijeh. Upravo se posredstvom lažnih profila nejčešće šire dezinformacije, laži, potvore, govor mržnje i druge negativne pojave koje nanose štetu pojedincima i društvu u cjelini. Allahov Poslanik, a.s., je rekao: „Držite se istine, jer ona zaista vodi dobročinstvu, a dobročinstvo vodi u Džennet. Čovjek će, govoreći istinu i pridržavajući se nje, biti upisan kod Allaha kao iskren. I klonite se laži! Laž vodi bestidnosti, a bestidnost vodi u Džehennem. Čovjek će, lažući i postupajući po laži, biti upisan kod Allaha kao lažac.“ (Buhari i Muslim)“, navedeno je u Ljevakovićevom odgovoru.

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close