Connect with us

BiH

Izetbegović iz Kopenhagena: Od vremena Kulina bana Bosanci nikada nisu bili jači

U danskoj prijestolnici Kopenhagenu je održana svečana tribina povodom 30 godina obnove nezavisnosti Bosne i Hercegovine, koju su organizirali Bosanski kulturni centar Kopenhagen u saradnji sa Ambasadom Bosne i Hercegovine u Danskoj i Centrom za dijasporu “Mreža”.

Prisutnima na tribini se obratio zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, koji je, uz čestitku povodom predstojećeg Dana nezavisnosti BiH, poručio da je neophodno ojačati veze između BiH i njenog iseljeništva. U tom kontekstu je izdvojio apelaciju koju je prije gotovo deset godina uputio Ustavnom sudu BiH, a kojom su spašena državljanstva građana BiH iz dijaspore.

“Vi imate dvije domovine, ovu u kojoj su vam pružili ruku, gdje ste našli prihode i sigurnost i onu u kojoj su vaše emocije, sjećanja i gdje vam je srce. Uvjeren sam da ćete živjeti u obje”, kazao je Izetbegović.

Istaknuo je da su posebna vrijednost BiH njeni ljudi, ali da je neophodno napraviti uređeni sistem. Izetbegović je podsjetio da je BiH jedna od najstarijih evropskih zemalja, koja je uvijek imala svoju posebnost, čak i u okolnostima u kojima je bila pod tuđom vlašću.

“Jedno je sigurno. Od vremena slavnih srednjevjekovnih bosanskih banova i kraljeva, Kulina bana i Tvrtka Kotromanića, Bosanci nikada nisu bili jači. I za 20.000 godina bit će BiH. Ništa drugo doli BiH neće biti, a naročito ona mjesta poput Srebrenice”, izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH.

Govoreći o Referendumu o nezavisnosti BiH, Izetbegović je podsjetio da je oko dvije trećine građana 29. februara i 1. marta 1992. godine izašlo na Referendum, a da se gotovo 100 posto njih izjasnilo za nezavisnost BiH.

“To nisu samo Bošnjaci. Bošnjaka nema 64 posto u BiH. Uslijedila su priznanja nezavisnosti, dizanje naše zastave pred zgradom UN-a 22. maja 1992, ali i napadi, početak agresije na BiH. I početak odbrane kakvu niko nije očekivao i kakvu je teško objasniti. Govorili su da će Bosna šapatom pasti. Nenaoružani narod se odbranio od napada strahovite vojne sile spremne na najteže zločine”, kazao je Izetbegović.

Odbranu BiH je nazvao čudom bosanskog otpora, pri čemu je posebno istaknuo značaj Armije RBiH i angažman političkog rukovodstva i diplomata.

“Narod kojem je Karadžić prijetio nije nestao. Nestali su Karadžić, Mladić, Prlić i njegova „šestorka“. Nažalost, nisu nestale tamne sile koje su proizveli, nacionalizmi, separatizmi“, upozorio je Izetbegović.

Snaga BiH su, poručio je, njen legalitet i njene institucije, međunarodni prijatelji, a naročito bosanskohercegovačke patriote, u BiH i njenoj dijaspori.

“Trideset godina muče BiH. Tri decenije. Sada pokušavaju da olovkom dovrše ono što nisu mogli tenkovima i genocidom. Mi im to ne smijemo dozvoliti dozvoliti. I naš odgovor će biti olovkom. Jedna po jedna olovka”, kazao je Izetbegović.

Istaknuo je da u entitetu RS postoji jedinstvena lista probosanskih stranaka, te je pozvao građane BiH koji žive u inostranstvu da glasaju za bilo koga, ali da glasaju kako bi taj blok stranaka osvojio od osam do deset mandata u Narodnoj skupštini RS-a.

“Tada više ništa neće biti isto”, dodao je Izetbegović.

Kazao je da je BiH naša kuća, te da se ne smije dozvoliti da je neko ruši ili zapostavlja.

“Vi ste jedina dodatna snaga na koju se možemo osloniti. Možete donijeti historijsku prevagu na izborima u oktobru 2022. Pokažite snagu i bosanski inat. Odbranimo našu domovinu, a zatim je zajedno i unaprijedimo. Prve nedjelje u oktobru se igra velika utakmica. Učestvujte u njoj, dajte ključni gol. Recite svima svojima. Svaki glas je važan. Jedan dan, jedan napor za domovinu! Za pobjedu, ako Bog da”, zaključio je Izetbegović.

Tribini su također prisustvovali ambasador BiH u Danskoj Emir Poljo, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković, predsjednik Skupštine Doboja Sevlid Hurtić i zastupnik u Skupštini Kantona 10 Arif Kovačević.

FENA

BiH

Kako ćeš znati jesi li dobar učitelj/ica?

O umjetnosti podučavanja
– Kada tvoji učenici žude za tobom i sa čežnjom čekaju tvoj ulazak u učionicu, pa ti si uspješan učitelj…
– Kada u trenucima tvog davanja lekcije ovlada šutnja, pa ti si profesionalan učitelj…
– Ako niko od njih ne kasni na tvoj čas, pa ti si posebno odlikovan učitelj…
– Kada tvoji učenici tebi povjere svoje brige i svoje probleme onda znaj da si ti učitelj koji je njima blizak, imaju povjerenja u tebe i u tvoj savjet njima…
– Kada se učenici marljivo trude u tvom nastavnom predmetu i, uprkos njegovoj težini, postignu najveće moguće ocjene, onda znaj da si ti vanredno superioran učitelj…
– A ako okupljaš sve ove vrline.. e tada zamalo da dosegneš stepen poslanika, a to je najveći stepen učitelja…
Od mene pozdrav od srca svakom učitelji koji daje (znanje) svojom savješću i svojim moralom (ahlakom).“
(Preuzeto od: Fateh Romdhani)
Nastavi čitati

BiH

Košarac: Konaković je u četiri zida tražio milost od Dodika. On silno želi biti Bakir u ogledalu

“Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je izašao iz SDA, ali SDA očigledno nikada nije izašla iz njega. Vidljivo je da ima kompleks SDA i silno želi da nakon Alije i Bakira bude Bakir u ogledalu”, rekao je zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara i član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac.

“U prilog tome svjedoči i njegova današnja elaboracija, u kojoj je iznio niz primitivnih uvreda, netačnih tvrdnji i paušalnih ocjena na račun rukovodstva Republike Srpske i predsjednika Milorada Dodika. Pri tome, pokazao je poprilično neznanje u vezi sa određenim procesima”, ističe on.

Kako Košarac dodaje, prije svega, Konaković nema političku hrabrost da iznese bilo kakvu autentičnu politiku, jer su svi njegovi stavovi zapravo “stavovi ambasada koje su ga dovele na vlast.” To je posebno vidljivo nakon što se vratio iz dvadesetodnevne posjete SDA-u.

“Konakoviću bi bilo mnogo bolje da se resetuje i vrati politici dogovora o rješenjima u BiH, umjesto što bilo kome drži lekcije i priča o političkom kukavičluku! Zapravo, lekcije o liderstvu treba da uči od Milorada Dodika. Konaković očigledno nema hrabrosti da preuzme liderstvo, pa se vraća na SDA političke postavke i koristi njihovu retoriku”, dodaje Košarac.

Košarac ističe, da za razliku do Konakovića, Dodik ima hrabrost da na svakom mogućem mjestu iznese autentičan stav i zastupa autentičnu politiku, koju su građani Republike Srpske prepoznali i daju joj povjerenje u svakom izbornom ciklusu.

“Vlast na zajedničkom nivou nije mogla biti formirana bez SNSD-a. Bez Konakovića i ekipe jeste. Naravno da bez stava Republike Srpske nijedan zakon na zajedničkom nivou neće i ne može biti usvojen. No, kako Konaković misli da možemo bilo šta raditi ako uporno i tendenziozno iznosi obmanjuje javnost i iznosi neistine o Republici Srpskoj”, upitao je Košarac.

 

 

Kako on dodaje, Konaković i ekipa očigledno su prihvatili koncept BiH koji nije u skladu sa Dejtonom i to je definitivno politika koja BiH vodi u sunovrat.

“Oni nastavljaju sa modelima koji su zasnovani na islamskoj deklaraciji i sa praksama promotora islamske deklaracije, radeći zajedno sa strancima protiv dva konstitutivna naroda u BiH. Politika predsjednika Dodika i SNSD je više nego jasna – mi štitimo i afirmišemo Ustavom i Dejtonom zagarantovana prava Republike Srpske. Nijedan milimetar nečega što je tuđe nećemo. Mi insistiramo na dogovoru dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez stranog intervencionizma. To je jedini mogući model za BiH”, navodi Košarac.

On napominje, da bez RS nijedan zakon kojim se Konaković hvali ne bi bio usvojen.

“Mi poštujemo politički dogovor. Uostalom, bez Republike Srpske nijedan zakon kojim se Konaković hvali ne bi bio usvojen na zajedničkom nivou. To Konaković vrlo dobro zna, ali je zbog dnevne doze populizma odlučio to da prećuti. Nama ne trebaju simpatije bilo koga u FBiH. Uvažavamo izborni legitimitet i smatramo da na partnerskom osnovu treba da definišemo teme značajne za BiH. Nažalost, pokazuje se da u FBiH nemamo partnera za takav pristup”, navodi on.

 

 

Kako on navodi, Konakoviću i partnerima iz FBiH nedostaje političke hrabrosti.

“Konakoviću i partnerima iz FBiH nedostaje političke hrabrosti da rješavamo pitanje odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, zatvaranja OHR-a, da se referišemo na pojedine presude Evropskog suda za ljudska prava. Nedostaje im hrabrosti da se referišu na nelegitimnog visokog predstavnika i nasilno nametnuta rješenja. Umjesto toga, Konaković govori o procentima građana i političara koji tvrde da Šmit ima legitimitet?! Konaković bi trebalo da zna da građani i političari ne daju legitimitet visokom predstavniku, već da ga imenuje Vijeće bezbjednosti UN, što nije bio slučaj sa individuom Kristijanom Šmitom”, napominje Košarac.

Ističe da je paradoksalno da Konaković govori o radikalizmu Milorada Dodika.

“Primarno, Dodik nije lider sukoba. Nije bio član nacionalne političke partije koja je zagovarala ratne opcije, za razliku od Konakovića koji je bio član takve partije. U insistiranju predsjednika Dodika i Republike Srpske na dogovoru dva entiteta i tri konstitutivna naroda uz puno uvažavanje Dejtona i Ustava nema ništa radikalno i nacionalističko. To je stvar pragmatičnog pristupa rješavanju problema u BiH”, priča Košarac.

Kaže, kako je primarna obaveza Dodika i politike SNSD-a, poštovanje Dejtona.

“Primarna obaveza predsjednika Dodika i politike SNSD je poštovanje Dejtona i Ustava i afirmacija prava Republike Srpske i srpskog naroda. Politike Srpske nikada nisu usmjerene protiv Bošnjaka i Hrvata. Nažalost, mi do sada nismo prepoznali nijednu politiku u FBiH koja je dobra za Srbe u FBiH. U konačnici, žalosno je licemjerstvo koje Konaković i ekipa pokazuju. U četiri zida tražili su milost od Milorada Dodika, kumili su i molili za ustupke, dodvoravali su mu se. No, drugu priču pričaju pred kamerama i javnosti. Kako da ih ozbiljno shvatimo”, zaključuje Košarac.

Nastavi čitati

BiH

Konaković: U SAD sam dobio obećanje, ako Rusija blokira EUFOR, u BiH dolazi NATO

Bosna i Hercegovina stoji bolje nego ikad stoji, ima više prijatelja na međunarodnoj sceni koji bi bili spremni za bilo kakvu vrstu intervencije, kazao je za Rezime Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik stranke Narod i pravda.

On se osvrnuo na nedavnu diplomatsku turneju po SAD-u, te istakao da su Amerikanci jako informisani o skoro svakom procesu u BiH.

“Jako je puno otvorenih aktuelnih tema u BiH, na jednoj strani šanse i prilike koje imamo zbog promjene unutar EU, u dijelu raspoloženja prema proširenju, prilikama da BiH znatno priđe u integracijskom procesu, a s druga strane stalne tenzije koje proizvode domaći političari u BiH, uglavnom iz bh. entiteta Republika Srpska, koje su na neki način smetnja i prijetnja, po mišljenju međunarodnih predstavnika, zbog velike bliskosti sa Rusijom, biranjem te strane kad je većina svijeta na drugoj strani”.

Dodaje da ono što ohrabruje je posvećenost i vraćanje u fokus SAD pitanja koja su važna za BiH.

“Dobio sam čvrsta uvjerenja da je to snažna podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH. Pratimo priču oko EUFOR-a, hoće li misija Althea biti nastavljena. Dobio sam obećanja da ako Rusija blokira nastavak ove priče, da će NATO će biti prisutan u BiH. Siguran sam da će naši prijatelji, koji su sad adekvatno informisani, biti tu”.

Kada je riječ o njegovom odnosu sa Dodikom, navodi da je predsjednik RS u zadnje vrijeme izbjegao nekoliko poruka i poziva.

“Poklapa se to s konceptom koji je on ponovo počeo primjenjivati. Nije hrabar onoliko koliko sam mislio da će biti. Kukavica je, ne smije da iskorači u nešto nepoznato – kompromis i dijalog. Ne znam šta ga je iznerviralo. Možda činjenica da na svakom mjestu govorim o zaštiti teritorijalnog integriteta, suvereniteta… nema više nekih lobista koji bi tamo mogli proširiti neke neistine o BiH. Ono u čemu ne govori istinu je da ja zagovaram samo jedan dio BiH. Upravo je to razlika između nas i prethodnika. On nije naučio da se političari iz FBiH brinu za cijelu BiH”.

Istakao je između vlasti i opozicije u RS ne vidi razliku.

“Nikada mi s Dodikom nismo bili koalicija jer nam je nešto posebno simpatičan, jer je bolji od drugih. Ne vidim ni u opoziciji nekoga ko ima hrabrosti da iskorači iz standardnog klišea. Dodik je naš partner na nivou države zato što ima četiri ruke u Domu naroda. On je startao malo hrabrije. Bio je korektan u tom periodu. Izgledalo je kao da smije da iskorači u polje kompromisa”.

Prokomentarisao je i posljednja dešavanja na Kosovu:

“Dva su moguća scenarija. Za Vučića nijedan nije dobar. Nakon ovo napada stvari su se promijenile. Vučić ne može negirati bliskost s napadačima. Rusija je ovim činom pokazala da upravlja jednim dijelom struktura unutar Srbije. Vučić je izgledao zbunjeno i smušeno. Srbija će u međunarodnim krugovima odgovarati”, kazao je on te naglasio: “Mi uvijek moramo biti budni. Ne vjerujem u pomirenje s ljudima koji ne žele da priznaju istine iz prethodnih dešavanja. Između toga da moramo sjediti i razgovarati, mora biti oprez. Uvijek mora biti oprez, da oni koji su ratovali, mogu biti spremni za takvu vrstu ponovnog pokušaja. Danas po njih stvari stoje jako loše”.

Kada je riječ o tome kakav to paket podrške sprema EU, ističe kako je plan da se on odnosi na cijelu BiH, i da kao ministar to zagovara.

“Govori se o IPA sredstvima za zapadni Balkan od 30 milijardi eura. Postoji već okvir od 14.5 milijardi koji je projektovan na narednih sedam godina. Postoji novi – 6 milijardi eura na period 3 godine. Taj novac bi potpuno promijenio ekonomsku krvnu sliku BiH. Postavlja se pitanje da li Dodik radi u interesu ruskom ili srpskog naroda. Ako bude bio o Srbima u BiH, on će nastaviti put koji je sa nama krenuo. Šta sam u ovoj diplomatskoj ofanzivi uradio? Tražio sam od EU da nas ne sankcioniše sve zbog Dodikovog ponašanja. Da mu damo neko vrijeme da se vrati u normalne okvire”.

Nastavi čitati

Najčitanije