Izetbegović: Ne mogu Vučiću biti braća Rusi i Kinezi, Amerikanci i EU (VIDEO)

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ocijenio je danas kako se Evropska unija “uozbiljila” u vezi sa primanjem novih članica te je zbog toga izrazio nadu da će biti i drugačiji odnos EU prema Bosni i Hercegovini.

Izetbegović se u petak obratio javnosti nakon što je završena sjednica Predsjedništva SDA u Sarajevu. Kazao je kako očekuje da Evropska unija “spusti ljestvicu” u odnosu na BiH, ali i druge zemlje na Zapadnom Balkanu koje imaju aspiraciju prema Uniji.

“Mislim da je ova situacija u vezi sa Ukrajinom uozbiljila EU po pitanju prijema novih članica i da će imati drugačiji odnos prema nama. Ja sam tu i optimista. Mislim da BiH odavno zaslužuje to i da bi se mogla spustiti ljestvica zahtjeva u odnosu prema Bosni i Hercegovini, ali i ostale zemlje sa Zapadnog Balkana”, naveo je lider SDA.

On se osvrnuo i na ideju ubrzanog ulaska države u NATO savez. Ocijenio je da se to može samo desiti ukoliko bude “napad na teritorijalni integritet BiH” ili dođe do “teške eskalacije” u državi.

Također…

“Ukoliko bi se rat u Ukrajini povezao sa BiH – onda bi se to moglo desiti”, zaključio je Izetbegović.

Na pitanje reportera N1 da li je bolje da Srbija ostane neutralna u vezi sa invazijom Rusije na Ukrajinu ili da se prikloni stavu EU i Zapada, Izetbegović je odgovorio da je bolje da bude i neutralna nego da stane na stranu Rusije.

“Mislim da će se Vučić morati opredijeliti jer mu ne mogu biti braća Rusi i Kinezi, Arapi  i Turci kao i Amerikanci i EU. Nije mu lako. Ja bih se tu zaustavio. Nadam se da neće donijeti radikalne odluke i da neće biti dio problema. Nadam se da ćemo zajednički riješiti ovu krizu sa poskupljenjima kao što smo uradili sa migrantskom krizom”, poručio je Bakir Izetbegović.

Inače, Izetbegović je kazao kako Predsjedništvo SDA pruža podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine dajući također podršku stavovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji su kreirani prije osam godina jer se ti “stavovi neće mijenjati”.

Predsjedništvo ove stranke pozvalo je sve političke partije u BiH i regionu da odgovornom politikom i ponašanjem rade na očuvanju mira, ali su pozvali i na deblokadu državnih institucija kako bi se BiH suprotstavila onome što dolazi te sigurnosne agencije da spriječe bilo kakvu mogućnost destabilizacije.

Također, SDA je pozvala na usvajanje državno budžeta, ali i federalnog te je pozdravila zakone koji su usvojeni u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH jer su oni dio 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije za dobijanje kandidatskog statusa.

Izetbegović, koji je i dopredsjedavajući Doma naroda PSBiH, smatra da sjednica tog doma mora biti održana naredne sedmice u srijedu ili četvrtak, a ne 24. marta kada je predviđena jer “postoji u hitnosti donošenja zakonskih rješenja”.

Osvrnuo se i na blokade člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika ocjenjujući da je on napravio mnogo štete BiH zbog čega bi bilo vrijeme da on ode s političke scene.

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.