Izetbegović o sankcijama Novaliću: ‘Ne vidim u čemu je problem, on je bio dobar premijer’

Niz novinarskih pitanja dočekali su Bakira Izetbegovića, lidera SDA, nakon današnje propale sjednice Doma naroda na kojoj se trebalo raspravljati i o u ukidanju akciza. O eventualnim šansama da se u ovom sazivu to i postigne, o onome gdje sebe vidi u narednom mandatu, kao i o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, odgovarao je kratko.

Osvrnuo se i na sankcije SAD-a za premijera Fadila Novalića. Ovaj, sada kandidat SDA za federalni parlament, jučer je stavljen na američku crnu listu zbog zloupotrebe “podataka o penzionerima u korist vlastite političke stranke”.

 

“Ne vidim šta je razlog za ovaj postupak Ambasade SAD-a, Novalić je samo htio da uradi neke dobre stvari za penzionere i da ih o tome obavijesti!”, odgovorio je danas njegov stranački šef.

“Što se mene tiče on je bio dobar premijer, rezultati su tu, i o tome ćemo odlučivati mi, a ne State department”, dodao je.

“Bitno je da je SDA dobro prošla”

Na pitanje o njegovim daljim aspiracijama nakon poraza od Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH govori kako o tome nije razmišljao – jer je rano.

“Bitno je da je SDA dobro prošla i da ćemo imati dobre pozicije u predstavničkim, kao i u domovima naroda”, dodao je.

Kada je u pitanju implementacija izbornih rezultata, upitan je o eventualnim dogovorima sa Miloradom Dodikom (SNSD) i Draganom Čovićem (HDZ BiH), ali i opozicijom iz entiteta RS, za koje se vežu špekulacije o planu o formiranju vlasti na državnom nivou sa SDP-om i oko njih okupljenom koalicijom.

“To vidim kao nemoguću misiju! To kako su zamislili stvari je na nivou nekih želja, a ne realnosti”, saopštio je, dodavši kako nije razgovarao sa dosadašnjim koalicionim partnerima Dodikom i Čovićem.

O još jednom aktuelnom pitanju – izmjenama Izbornog zakona BiH – naveo je kako nije optimističan.

“Možemo samo zatrovati odnose i zakomplikovati situaciju sa pokušajem da se nešto bitno mijenja narednih nekoliko mjeseci” , izjavio je.

Treba, naveo je, formirati stabilne koalicije i onda eventualno nastaviti razgovarati.

Da li će ovaj saziv Doma naroda PSBiH uopšte razmatrati ukidanje akciza i PDV-a na određene proizvode?

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebao je danas na hitnoj sjednici razmatrati Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost i Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.

Sjednica je otkazana zbog nedostatka kvoruma. U Parlamentu skupštine BiH pojavili su se delegati iz reda bošnjačkog naroda, jedan Hrvat, dok delegati iz reda srpskog naroda nisu došli.

“Mislim da su oni namjerno eskivirali i da će nastaviti da eskiviraju. Što se tiče PDV-a, to već gubi smisao. Ipak, pokušat ćemo ponovo”, naglasio je, dodavši da bi njegova stranka danas podržala ranije prijedloge.

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *