BiH

Izetbegović: Treba prestati pogrešne stvari raditi, SDA će biti motor promjena

Bakir Izetbegović, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lider SDA, kazao je nakon sastanka sa Josepom Borrellom, visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije, da su razgovarali o 25. godišnjici Dejtonskog sporazuma i šta dalje.

Izetbegović je kazao da nije bilo nikakvih posebnih zaključaka, prenosi N1.

“Svaki od nas iz kolegija je izio svoje mišljenje, čuli smo gospodina Borrella. Ja nisam htio da ponavljam mantru o tome da je Dejton donio mir, da nije donio definitivno rješenje, nego sam se fokusirao na to šta treba prestati raditi i šta treba intenzivnije raditi. Treba prestati pogrešne stvari raditi. Treba prestati sa stalnim kontraproduktivnim prepirkama i svađama koje smaraju ovo društvo i tjeraju mlade ljudi iz BiH. Treba prestati sa blokadama”, istakao je.

Navodi da je Parlament BiH u “polublokadi”, dok je formiranje federalnog nivoa vlasti u blokadi već dvije godine.

“Treba prestati sa negiranjem prošlosti i istine, sa negiranjem presuda sudova koje su Ujedinjene nacije formirale. Prestati sa negiranjem genocida, prestati sa glorifikovanjem i nagrađivanjem ratnih zločinaca. Ovo je zemlja u kojoj je Karadžić odlikovan i po kojem se zove studentski dom na Palama. To su strašne stvari”, kazao je.

Smatra da se stav SDA potpuno poklapa sa stavovima međunarodne zajednice, te da se ne bi trebala izjednačavati sa ostalima koji rade sve negativno.

“Ne možete to staviti u isti koš. Mi ćemo bjanko potpisati svaki dokument koji se odnosi na evropski put BiH i bit ćemo motor tih promjena. Mi smo ti u jednoj borbi 2 protiv 1 koji uklanjaju mukotrpno i blokade o kojima je riječ. Treba drugi da razmisle”, istakao je.

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close