Cazin

Jedinstveni atelje pod vedrim nebom: Završena Kolonija skulptora Ostrožac (FOTO)

Protekle sedmice JU “Kulturni centar” Cazin realizirala je projekat 53. po redu Internacionalne kolonije skulptora “Ostrožac 2020”. Ovo je dugogodišnja manifestacija, koja se svake godine održava na otvorenom u jedinom Parku skulptura pod vedrim nebom na prostoru JI Evrope.

S ponosom svake godine istrajemo u njenoj realizaciji i kreiranju dodatnih sadržaja za slučajne, ali i namjerne posjetioce”, poručuju iz ove javne ustanove.

Ovogodišnju skulpturu pod nazivom ‘Indijanac’ isklesao je akademski kipar iz Hrvatske, Ivan Nestić. Njemu su se u radu pridružili studenti Hana Hurem, koja je radila skulpturu ženskog torza, kao i Admir Šurković, koji je isklesao znak udruženja “Ujedinjene žene”. Njihov mentor, dugogodišnji prijatelj Kolonije, profesor Samir Sućeska, radio je na restauraciji ratom porušene skulpture “Prijatelji”, Pavla Radovanovića, iz 1978. godine.

Izuzetno posjećena Kolonija, izazvala je veliku pažnju javnosti, a što je najvažnije, utjecala na umjetnički status i značaj ove manifestacije u BiH, ali i van nje.

Važno je napomenuti da je ovogodišnja Kolonija realizirana uz finansijsku podršku Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, kao i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK, putem projektnih aplikacija, kao i ranijih godina.

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close