BiH

Jutarnji presjek: Dvoje preminulih, pet novooboljelih u BiH

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u manjem bh. entitetu, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo RS i Univerzitetskom kliničkom centru RS izvršeno je testiranje 194 laboratorijska uzorka, a novi koronavirus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod pet osoba u RS-u.

Riječ je o jednoj muškoj osobi koja je srednje životne dobi i četiri ženske osobe, od kojih su tri srednje i jedna starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, po jedna osoba je iz Banja Luke, Teslića, Ribnika, Кotor Varoši i Prnjavora.

Dvije osobe su imale kontakt sa prethodno potvrđenim slučajevima, dok ostale nisu mogle da navedu jasnu epidemiološku vezu. Dvije osoba su hospitalizovane, dok će ostale biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama.

Do sada je u RS-u potvrđeno 1.364 slučaja virusa, a ukupno su preminule 104 osobe kod kojih je potvrđen test na novi soj koronavirusa.

U posljednja 24 sata Institutu za javno zdravstvo RS prijavljena su dva smrtna slučaja, kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa. Univerzitetski klinički centar RS prijavio je da je preminuo sedamdesetjednogodišnji muškarac i bolnica Prijedor je prijavila da je preminuo pedesetsedmogodišnji muškarac. Preminuli su imali više hroničnih udruženih oboljenja, prenosi ATV

U RS-u, od novog soja koronavirusa, do sada se oporavilo ukupno 768 osoba, a na (SARS-CoV-2) testirano je ukupno 24.656 osoba.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS ukupno se liječi 57 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo virusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovano je 28 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji jedan pacijent.

Кod dva pacijenta zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a dva pacijenta su na neinvazivnom modu mehaničke ventilacije.

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close