Kolumne

K R I Z A

Nema posla, nema perspektive u našem Cazinu.

Znam najmanje pet poslodavaca koji traže radnika, sa srednjom stručnom spremom, nude platu od 800,00 do 1.000,00 KM ovisno o kojem poslu se radi. Osam do devet sati radno vrijeme, ovisno o poslu, opet.  Naravno uz to ide osiguranje, PIO, MIO …

Međutim radnici se ne prijavljuju. Koliko treba imati platu jedan radnik sa završenom školom npr.trgovačkog smjera? Šta mu treba ponuditi poslodavac (govorim o ovim normalnim poslodavcima). Ne, naša „gospoda“ ide radije u Sloveniju za platu od 1.000,00 eura! I misli da je u plusu. Čuj, u kojem plusu? Stan cirka 300,00 eura, dodamo na to režije, hajd ješće ono što ponesu od mame i babe ( koje su ostavili same i jadne…)  I zašto ovdje ne paše plata, u svojoj  tj. babinoj kući, gdje babo plaća režije, gdje  neviste gledaju sve sapunice što se emitiraju od  7:00 do 1:30 h. Kad neviste žive na selu , a ne znaju šta je luk, cikla, mrkva. Stavljaju umjetne trepavice čuuuj!!! Kome da trepću s njima??? Njihovi, moram reći jadni muževi, naravno da ne mogu financijski pokriti troškove svojih supruga, ne mogu ni svoje, jer  i oni moraju imati najbolje telefone, auta, makar 2009. godište, moraju kupiti nove cipele svako pet hefti, em sebi, em hanumi. Ne može se živjeti u Cazinu. Zato pakuju torbe i pravac Slovenija ( sa snom da će završiti makar u švicarskom zatvoru).

I tamo, rekosmo hiljadu eura, juhh koje su to pare! Nevista neće gore raditi ni pod razno, ona je dama, a ako radi, radit će naravno na metli i džogeru i neće se buniti. On, muž, ide ravno na kanal, lopata ,kramp, za mješalicu treba imati diplomu, samim tim to otpada.

Onda se prijave na socijalku, neviste se naslikavaju po instagramu, a zaborave maknuti one proizvode sa stola, sa etiketom socijalne pomoći. Dobro. Dobro njima, dobro meni.

 Sad ovi što odlaze, a imaju ugovore na neodređeno, platu cca 1.500,00 do 2.500,00 KM, ovisno o stručnoj spremi, poslodavcu ili ustanovi u kojoj rade. E sad… Hoće li mi neko reći šta njima ne odgovara u San Cazinu? Pa ako jedan bračni par zajedno u prosjeku ima platu 4.500 do 5000 KM , za Boga miloga kud idu??? 

Pitala sam neke. Kažu zbog budućnosti djece. Šta? Moja djeca ovdje nemaju budućnost? Šta su njihova ko rođena za neki drugi vilajet? Gledam, slušam, ne vjerujem vlastitim osjetilima. To dijete, kojim se kuneš, odvodiš od didi ,majki, tetki, od prijatelja, učiteljica, prvih ljubavi, prvih snova. Vodiš ga hajvanu od mekteba, od ezana, od jedinog onog što si ga podučio o vjeri.  Ezana! I to mu uskraćuješ „za njegovo dobro“.  Zašto? Da bi vi dragi moji roditelji došli jednog ljeta sa nekim džipom, kojeg ste na jedvite jade uspijeli kupiti na kredit, da bi došli par dana vozikati se našim San Cazinom, još ste jadni zaboravili i naš jezik, pa se jedva sporazumijete s frizerom i stomatologom, kojeg morate posjetiti s komplet familijom, jer inače do drugog „ ferja“ ostaste svi ćelavi  i krezubi. Vi u stvari mislite na sebe. Ne na djecu. I što je veća ironija, ni na sebe niste dobro mozak upotrijebili. Živite u stanu od trideset kvadrata, sa dvoje djece. Ostavljate ih same po cijeli dan, a vi od jutra do mraka crnčite i ne kažete nikom gore, da vam  radno vrijeme ne odgovara.  Ne bunite se nikom, ne zavidite nikom, pa jah, đeš Slovencu zamjeriti. Ovdje tebi jaro bode u oči sve. I najmanju rupicu na cesti ćeš prokomentarisati na fb, kako nam država to nije napravila. A ne znaš da si ti ,da smo mi država.

Kakvi ljudi, takva im država…

A.D.

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close