Connect with us

USK

Kad neće drugi, hoće Krajišnici: Budućnost kantona uz očuvanje prirode

Zbog interesa za čistom energijom, Vlada USK-a i Razvojna agencija sarađuju sa Regionalnom energetskom agencijom Sjever

Nakon što je prošle godine Granični prelaz Užljebić, nedaleko od Bihaća, postao prvi prelaz u državi koji je u potpunosti osvijetljen solarnom energijom, porastao je interes za ovakvom vrstom energije u Unsko-sanskom kantonu.

Zainteresovanih investitora bilo je i ranije, utvrđeni su potencijali u nekoliko opština koje imaju najveći broj sunčanih dana u godini, a prepoznati su i tereni za potencijalne vjetroparkove. Međutim, prebacivanje institucija na solarnu energiju je poseban izazov. Tako je Vlada USK-a krajem protekle sedmice prihvatila informaciju o pripremi i izradi prostornog plana Kantona, kao i informaciju o projektu “Compose plus” sa Studijom mogućnosti iskorištavanja solarne energije na javnim objektima.

Adnan Alagić

– Implementaciju ovog projekta finansirala je Evropska unija kroz Interreg Mediteranski program. Projekat je proveden jednogodišnjem periodu, a njegova ukupna vrijednost iznosila je 500.000 eura za sve partnere. Bio je prekograničnog karaktera i u njemu je učestvovalo 12 partnera iz sedam zemalja, istakao je Adnan Alagić, ministar za građenje, prostorno uređenje i okoliš u Vladi USK-a.

JU Razvojna agencija USK-a i resorno ministarstvo, pored edukacije službenika koju su prošli, uspostavili su saradnju sa Regionalnom energetskom agencijom Sjever iz Koprivnice, te su dogovorili izradu studija mogućnosti iskorištavanja solarne energije na javnim objektima u USK-u.

Vlada USK-a je početkom godine dala saglasnost za solarnu elektranu Vođenica u Bosanskom Petrovcu, dok je za Medeno polje ona u pripremi

– Odabran je 41 javni objekat u Kantonu, gdje se vodilo računa o zastupljenosti svih gradova i općina USK-a i u junu 2022. godine uspješno su okončane sve aktivnosti, te je Ministarstvu uručena završena Studija mogućnosti iskorištavanja solarne energije, naglasio je Alagić.

Tako će USK dobiti 41 projekat za postavljanje solarnih panela. Budućnost Kantona, uz očuvanje prirode, sve više postaje u funkciji iskorištavanja čistih i obnovljivih izvora energije.

oslobodjenje

Smrtovnice

Poznat termin dženaze Neziru Redžiću koji je smrtno stradao u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Velike Kladuše!

Nezir Redžić je poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći u naselju Vejinac, općina Velika Kladuša

Nastavi čitati

USK

Tuga u Velikoj Kladuši: 20-godišnji Nezir Redžić poginuo u saobraćajnoj nesreći

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se desila sinoć u kladuškom naslju Vejinac smrtno je stradao dvadesetogodišnji Nezir Redžić.

Kako je  izjavio Ale Šiljdedić, portparol MUP-a Unsko – sanskog kantona nesreća se desila na lokalnom putu u naselju Vejinac, a u nesreći su učestvovali putničko motorno vozilo marke Passat kojim je upravljao dvadesetrogodišnjak iz Velike Kladuše i moped marke Tomos, a kojim je upravljao dvadesetogodišnjak iz naselja Golubovići.

Od zadobivenih povreda vozač mopeda je preminuo na mjestu saobraćajne nesreće.

Nastavi čitati

USK

Detalji nesreće kod Velike Kladuše: Automobilom pokosio mladića na mopedu, preminuo je

Nedugo poslije nesreće na lice mjesta stiglo je vozilo hitne pomoći iz Velike Kladuše, ali su mogli samo utvrditi smrt vozača mopeda

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sinoć u naselju Vejinac, na lokalnom putu koji povezuje Veliku Kladušu i Cazin, smrtno je stradao 20-godišnji vozač mopeda iz sela Golubovići, nadomak Velike Kladuše.

Prema riječima Ale Šiljdedića, portparola MUP-a USK, njega je pokosio automobil pasat, kojim je upravljao 23-godišnjak iz Velike Kladuše.

“U nesreći koja se dogodila sinoć učestvovali su putničko motorno vozilo pasat i moped marke tomos. Od zadobijenihh povreda motociklsta je preminuo na licu mjesta. Nakon obavljenog uviđaja utvrđeno je kako je uzrok nesreće neprilagođena brzina kojom se kretao automobil, uslijed čega je vozač izgubio kontrolu nad vozilom”, rekao je Šiljdedić, prenose Nezavisne novine.

Nedugo poslije nesreće na lice mjesta stiglo je vozilo hitne pomoći iz Velike Kladuše, ali su mogli samo utvrditi smrt vozača mopeda.

Zbog potreba uviđaja, kojeg je proveo nadležni tužilac Tužilaštva USK, pomenuti put je bio zatvoren na period od nekoliko sati.

Nastavi čitati

Najčitanije