Connect with us

BiH

“Kad se zarati ja ću vas istrijebiti”: Ko je osumnjičeni za premlaćivanje Fadila i Ajše Memišević (FOTO)

Skoro isti scenarij desio se 2008. godine prilikom ubistvu Vučka Sarića, za koje je Prodan osuđen

Osumnjičen da je brutalno pretukao, vezao i opljačkao bračni par Fadila i Ajšu Memišević, povratnike u selo Omeragići kod Višegrada, danas je uhapšen Bojan Prodan iz sela Prelovo kod Višegrada. Prije nepunih 15 godina Prodan je ubio. Drvenom palicom usmrtio je svog komšiju. Kao i u slučaju staraca Fadila i Ajše, koje je opljačkao nakon što ih je pretukao i svog komšiju Vučka Sarića (73) usmrtio je iz koristoljublja, piše Fokus.

“Dosadašnja istraga ukazuje da su Memiševići prije nekoliko dana prodali kravu. Sumnjamo da je Prodan saznao za tu okolnosti pa je isplanirao pljačku. Po upadu u kuću prijetio je supružnicima i tražio novac. Oni su odbili da otkriju gdje se novac nalazi, zbog čega je krenuo da ih brutalno tuče”, rekao je izvor blizak istrazi.

 

Skoro isti scenarij desio se 2008. godine prilikom ubistvu Vučka Sarića, za koje je Prodan osuđen.

“Pokojni Sarić je dan prije zločina kupio frižider i navodno molio Prodana da mu pomogne kako bi ga unio u kuću. Prodan mu je izašao u susret i pomogao, ali je tom prilikom dobro osmotrio kuću i pomislio da starac ima novca”.

Prodan naveče vratio u kuću nesrećnog starca s namjerom da ga opljačka.

“Starca je brutalno pretukao drvenim štapom. Radilo se o teškim povredama usljed kojih je starac naknadno preminuo. Nakon batinanja Prodan je ispreturao sve stvari u kući, tražeći novac. Međutim, tokom uviđaja policija je u kući pronašla 2.000 KM, pa se vjerovalo da je razbojnik pokupio samo siću”, ispričao je izvor iz policije za UNA TV.

Prodan je i prije dvije godine uhapšen, kada je policajcima zaprijetio da im treba otkinuti glavu nakon što mu je zbog nakupljenih kaznenih bodova oduzeta vozačka dozvola.

“Kad se zarati ja ću vas istrijebiti, majku vam je..m. Nećete znati šta vam je bilo. Je..m vam svima mrtvu djecu, meni ćete na polaganje ponovo. Kuku vama, sve ću vas pobiti, gore nego ‘Jasenovac’”, napisao je Prodan u jendom od statusa na Facebooku tada.

Bojan Prodan / FOTO: facebook

Evo kako je Oslobođenje pisalo te 2008. o slučaju ubistva starca Vučka Sarića i hapšenju Prodana.

– Bojan Prodan (22), rođen u Konjicu, uhapšen je u četvrtak zbog osnovane sumnje da je drvenom palicom usmrtio svog komšiju Vučka Sarića (86) u njegovoj porodičnoj kući u višegradskom naselju Prelevo.

Sarićevo tijelo, koje je ležalo u lokvi krvi, u hodniku kuće prnašao je maloljetni A. N., nakon što ga je komšinica Jela Tešić zamolila da vidi da li je sve uredu sa starcem, s obzirom na to da je cijelu noć u njegovo kući bilo upaljeno svjetlo. Kada su vidjeli da je starac mrtav, mještani su pozvali policiju, koja je Prodana uhapsila u njegovoj kući. Osumnjičeni je policajcima priznao da je zločin izvršio iz koristoljublja.

Prodan je kako saznajemo, došao do Sarićeve kuće, te nasilno otvorio vrata. Kada je starac izašao iz hodnika da vidi šta se dešava, osumnjičeni ga je drvenom palicom izudarao po glavi i pobjegao. Sarić je navodno kod sebe imao nešto novca, ali nam u policiji i tužilaštvu nisu mogli potvrditi da li je osumnjičeni ne što ukrao dok se, kako kažu, ne završi istraga.

Prilikom pregleda Prodanove kuće, policija je pronašla drvenu palicu i određene tragove koji potvrđuju sumnju da je on usmrtio komšiju. Sarićeve komšije su nam ispričale da je starac duže vrijeme živio sam u kući, te da su mu djeca nastanjena u Trebinju i Crnoj Gori. Bio je miran i povučen čovjek i u dobrim odnosima s komšijama od kojih saznajemo da je Sarić u srijedu podigao penziju, te pretpostavljaju da je to motiv ubistva.

BiH

Vulić poručila Amerikancima: “Ne bih se iznenadila da prospete i par vreća osiromašenog uranijuma”

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da licemjerstvo i bahatost najbolje opisuju Ambasadu SAD-a u Sarajevu.

Reagujući na saopštenje iz ove ambasade u kojem su najavili da će dva američka aviona sutra imati nizak prelet iznad nekoliko gradova u BiH u znak, kako su naveli, partnerstva BiH i SAD, te da je riječ o avionima koji su sposobni u kratkom roku koristiti velike količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv svakog neprijatelja, bilo gdje i bilo kad u svijetu, Vulićeva je rekla da je veoma maliciozno da na taj način obilježavaju, kako kažu, trajnu vezu između SAD i BiH “imajući na umu blisku prošlost kada su bombardovali Republiku Srpsku”.

“Ne bih se iznenadila da iz te letjelice prospete i par vreća osiromašenog uranijuma jer njime ste trajno obilježili teritoriju BiH i to nije vam uopšte strano, naprotiv”, rekla je Vulić.

Ona je rekla da bi voljela bar jednom da javnost u BiH, posebno u Republici Srpskoj, dobije iskren odgovor od Ambasade SAD u Sarajevu šta je za njih partnerstvo.

“Da li su to bombarderi koje nam tako zdušno reklamirate kao plastične igračke, a ne, kako ste sami napisali, letjelice koje u kratkom roku koriste velike količine naoružanja protiv neprijatelja svuda u svijetu. U kom svijetu? U svijetu gdje se pod plaštom borbe za demokratiju šalju bombarderi da nam demonstrirate silu, da traumirate narod, nedužnu djecu ili je to još jedan pokušaj da uplašite sve oni koji nisu slijepi poslušnici globalista?”, upitala je Vulićeva, prenosi Srna.

Ona je poručila zaposlenima u Ambasadi SAD u BiH da im je “uzaludan trud što se tiče onih koji imaju glavu da misle, oči da vide i uši da čuju, ali narodu i djeci u BiH nije potrebna ta vrsta demokratije koju propagira Ambasada SAD u BiH, a koja podrazumijeva demonstraciju sile i straha”.

“Takva vrsta demokratije nije potrebna nikome u svijetu, pa ni vašim neprijateljima. Mi u Republici Srpskoj i BiH dobro znamo rezultate vašeg sećijaškog političarenja i ‘demokratije’ sa sarajevskih mindera”, zaključila je Vulićeva.

Nastavi čitati

BiH

Crnadak: Avioni koji će sutra letjeti iznad BIH istog su tipa kao oni koji su bombardovali Srbiju

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak rekao je da je Predsjedništvo BiH moralo dati odobrenje za sutrašnji prelet američkih vojnih aviona iznad BiH.

Podsjetimo, dva američka bombardera će sutra, 30. maja, od 13 do 15 sati imati nizak prelet iznad Sarajeva i još nekoliko gradova Bosne i Hercegovine u znak partnerstva Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.Kako su saopćili iz Ambasade SAD-a, riječ je o bombarderima B-1B Lancer kojima će se obilježiti američka trajna posvećenost suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine.

Crnadak je kazao da svaka vojna jedinica koja ulazi na teritorij BiH mora imati saglasnost Predsjedništva BiH.

“Ne znam da li je to donijelo Predsjedništvo sa Željkom Cvijanović ili ranije, ali Predsjedništvo je to moralo odobriti”, rekao je Crnadak.

On je o ovome govorio u kontekstu činjenice da vladajuća koalicija u RS-u često koristi antizapadnu retoriku, ali da je drugačija stvar kada je riječ o povlačenju konkretnih poteza.

Crnadak je naglasio da je riječ o istom modelu aviona koji je bombardovao Srbiju.

Vulić poručila Amerikancima: “Ne bih se iznenadila da prospete i par vreća osiromašenog uranijuma”

klix

Nastavi čitati

BiH

(VIDEO) Kakvu zaštitu da očekuju građani: Službenik SIPA-e divljao automobilom kroz Sarajevo

Građani Sarajeva su na protestima, između ostalog, tražili i da policija radi svoj posao i sa ulica odstrani bahate vozače koji ne poštuju zakone

Građani Sarajeva su na protestima, koji su održani povodom pogibije mlade doktorice Azre Spahić, zatražili jednu sasvim normalnu stvar, a to je da ih policija zaštiti od Bahatih vozača, kakav je Armin Berberović. Podsjećamo, on je u petak, 26. maja, vozeći brzinom većom od dozvoljene i u alkoholisanom stanju, usmrtio Azru Spahić, a njene dvije prijateljice povrijedio.

Poslije ovog, kao i nakon svih ranijih sličnih slučajeva, sve oči uprte su u policiju, od koje se očekuje da radi svoj posao i odstrani ovakve vozače sa ulica.

Međutim, šta raditi kada su i pojedini službenici policijskih agencija među takvim vozačima. Dnevni avaz je objavio snimku “divljanja” sarajevskim ulicama Amara Mustafaja, službenika SIPA-e. U jednom trenutku Mustafaj kroz grad vozi brzinom od čak 108 kilometara na sat.

Čemu da se nadaju građani ako oni od kojih očekuju zaštitu rade isto što i oni poput Armina Berberovića?

 

Inače, iz SIPA-e je potvrđeno da je Mustafaj njihov uposlenik.

Video pogledajte ovdje:

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE

Nastavi čitati

Najčitanije