Connect with us

USK

Kako je ‘pala‘ Cezareva narkobanda: Kladušanin cijelu operaciju vodio iz zatvora u Rimu

Svi dostupni osumnjičenici u najnovijoj međunarodnoj akciji policije i USKOK-a protiv navodne skupine krijumčara droge i oružja, predvođene Dinom Muzaferovićem zvanim Cezar, u poslijepodnevnim satima u srijedu ispitani su na USKOK-u, no nije poznato kako su se branili. Od ukupno dvadesetak osoba koje policija i USKOK sumnjiče za pripadnost grupi, u srijedu ih je u Hrvatskoj uhićeno osam, dok su ostali ili od ranije u zatvorima, ili su pak nedostupni hrvatskom pravsouđu.

Neki su, kako neslužbeno doznajmo, uhićeni u Sloveniji i Hrvatska će tražiti njihovo izručenje. Muzaferović se nalazi u zatvoru u Rimu, budući da je Italiji izručen početkom ove godine iz Njemačke zbog izdržavanja kazne zatvora.

Cezar na vrhu kriminalne skupine

Više osoba uhićeno je u srijedu ujutro širom Hrvatske u sklopu međunarodne policijske akcije razbijanja kriminalne skupine koja se sumnjiči za krijumčarenje više od 100 kilograma kokaina i heroina te više od 100 kilograma hašiša, kao i krijumčarenje vojnog vatrenog oružja i eksploziva. Policija sumnja da je na čelu osumnjičene zločinačke bande Dino Muzaferović zvani Cezar iz Velike Kladuše, koji je trenutačno na odsluženju zatvorske kazne u Rimu, nakon što je krajem prošle godine izručen iz Njemačke u Italiju.

Uhićenja su se odvijala paralelno s uhićenjima Muzaferovićevih navodnih suradnika u nekoliko zemalja, među kojima su BiH, Belgija, Italija, Nizozemska, Slovenija i Njemačka, a u akciju su također uključene Američka agencija za borbu protiv narkotika (DEA) i Europol dok hrvatska policija koordinira akciju. Jučer ujutro na području Zagreba, Rijeke i Siska pretraženo je desetak stanova i poslovnih prostora, uključujući garaže i tajna skladišta u kojima je proteklih mjeseci bila skladištena droga koju su osumnjičenici navodno prevozili širom Europe i zatim je prodavali.

Specijalni bunkeri

Pretražene su i prostorije autoprijevozničkog obrta čijim se kamionima droga, prethodno skrivena u specijalno izrađenim bunkerima, prevozila. Osumnjičenike, među kojima je nekoliko hrvatskih državljana, ali i državljana BiH i Slovenije, tereti se da su u proteklih godinu i pol iz Nizozemske prevezli više od 20 kilograma kokaina, iz Turske više od 80 kilograma heroina te iz Crne Gore 100 kilograma hašiša.

Drogu su uglavnom kamionima, ali i osobnim automobilima prevozili preko Zagreba i za hrvatsko narkotržište, ali i za tržišta Njemačke, Slovenije i Švicarske, a policija je tajnim nadzorom uspjela detektirati samo nadimke njihovih dobavljača – poput “Hasana”, “Marokanca”, “Tamera” i “Rotterdama.” Inače, Muzaferović je otprije na Interpolovoj tjeralici BiH gdje je sredinom 2021. osumnjičen u sklopu akcije “Escobar” za organizaciju velikih plantaža marihuane te njezino krijumčarenje u zemlje EU.

Likvidacija svjedoka

Nedugo nakon pokretanja akcije “Escobar”, tužiteljstvo BiH dobilo je svjedoka pokajnika Eldina Ćerimovića koji je na suđenju trebao svjedočiti protiv Muzaferovića i ostalih. No, u svibnju prošle godine Ćerimović je likvidiran u Velikoj Kladuši, a ubojice su mu dok je išao na posao, prišli automobilom i u njega ispucali nekoliko metaka i zatim ga pregazili automobilom. Premda nitko nije službeno osumnjičen za njegovo ubojstvo, tužiteljstvo i policija BiH njegovu smrt dovode u vezu upravo s njegovom pokajničkom ulogom u predmetu protiv Muzaferovića.

Iako se o tome nije izvještavalo, hrvatska policija nekoliko je puta imala bliske susrete s Muzaferovićem koji je živio na području Zagreba, ali i s njegovom suprugom, inače Slovenkom, zbog čega se u Hrvatskoj protiv njih još vode postupci. Prvi su put zajedno bili uhićeni u jednome stanu u Španskom u ljeto 2019., a kod Muzaferovića je policija pronašla tri pištolja sa streljivom te manju količinu droge.

U rujnu prošle godine, pak, u zagrebačkom naselju Srednjaci u akciji policije u kojoj je bila angažirana i Antiteroristička jedinica Lučko uhićen je Edin Balić, jedan od Muzaferovićevih suoptuženika iz predmeta Escobar i navodno njegov blizak suradnik. Kod Balića su pronađeni kokain, marihuana, heroin te gotovo 2000 metaka, kao i detonator za eksploziv, a u tijeku je njegovo izručenje BiH.

– Dino Muzaferović lišen je slobode već više od pola godine i u zatvoru je u inozemstvu pa je nejasno kako će se održati optužbe da je on do jutros upravljao navodnom zločinačkom organizacijom – rekao nam je odvjetnik Tihomir Mišić koji zastupa Muzaferovića u drugome postupku.

Osim Muzaferovića, kako neslužbeno doznajemo, u ovoj akciji je osumnjičen A. I. iz Bileće koji je krajem prošle godine u BiH bio osumnjičen kao dio dilerske grupe koja je u ožujku prošle godine ubila načelnika kriminalističke policije u Prijedoru, Radenka Bašića. Kako neslužbeno doznajemo, policija i USKOK koristili su u sklopu ove akcije tzv. posebne dokazne radnje, odnosno uz sudske naloge tajno su snimali telefonske razgovore osumnjičenika, ali i tajno ozvučili i snimali prostorije koje su osumnjičenici koristili za pretovar droge, piše Jutarnji.hr.

S druge strane, tijekom istrage je utvrđeno i da su osumnjičenici ponekad koristili enkriptirane mobitele tako da će se cjeloviti sadržaj komunikacije možda tek otkriti kad se pretraže zaplijenjeni mobiteli.

USK

Brat ubijene Azre Spahić: Izašla je deset minuta ranije, da kaže momku: “Ne moraš me ti voziti kući. Kolegica će me odvesti”

Adnan Spahić, brat mlade doktorice Azre Spahić, koja je u petak, 26. maja, smrtno stradala u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u sarajevskom naselju Marindvor u Sarajevu oko 23:30 sati, za portal “Avaza” je izjavio da nikad nikome ne bi poželio ovakvu tragediju.
Spahić je bio uzor svojoj sestri, koja je od njega bila mlađa osam godina. Ona je željela postati ljekar, baš kao njen brat.

Stravične okolnosti

– Još smo u šoku, jednostavno zdrav razum ne može prihvatiti da se u tom trenutku toliko slučajnosti desilo, da je radila do devet navečer, da je izašla s kolegicama na kafu, došle su iz različitih gradova da se vide. To su bile njene kolegice, doktorice s fakulteta, i baš ona kaže da izađe deset minuta ranije, da kaže momku: “Ne moraš me ti voziti kući. Kolegica će me odvesti” i kolegica baš parkira auto u toj nekoj sporednoj ulici, gdje baš u tom trenutku, na tom mjestu, gdje je neko tamo proklizao pod djejstvom alkohola… Nevjerovatno, toliki splet okolnosti… Da je neko režirao, nema šanse da bi se sve desilo u tom trenutku… A tek trenuci tuge i bola, to ne može niko osjetiti ko nije doživio – izjavio je Spahić.

Dodao je da su se posljednji put okupili porodično sedam dana pred nesreću, kada su bili na jednoj svadbi u Bihaću. Kaže da je to bio prvi put da je momka povela, prvi susret s njenom porodicom.

– To joj je bio prvi momak. Nije je to zanimalo ranije, nije imala ni vremena. Prije godinu je rekla da nije upoznala stvorenje kakav je njen Nedim, tako divan. Planirali su zajednički život. Prvi put ga je dovela u Bihać, ja sam došao iz Njemačke, gdje živim sa suprugom i dvoje djece, i upoznao sam ga. Toliko se veselila i plesala, ti trenuci će mi zauvijek ostati u sjećanju – kazao je Spahić.

Istakao je da se Azra s momkom Nedimom posljednji put čula deset minuta pred tragediju.

– Rekla je: “Izašla sam, evo idem kući i bilo mi je predivno. Malo sam se opustila nakon posla, nakon 100 pacijenata pregledanih u domu zdravlja do devet navečer.” Uživala je stvarno, nikad u životu nije bila sretnija, svi snovi su joj se polako ostvarivali. Radila je na fakultetu, a, pored toga, svirala je klavir, crtala, nevjerovatno vedra je bila, i to svi kažu. Ovih dana su to potvrdile i radne kolege koje su dolazile. Jednostavno, njena pozitivna energija vladala je gdje god se pojavi i takva je odmalena bila, skromna, pozitivna i vesela. Jednostavno, još ne možemo to pojmiti – kazao je Adnan.

Period odrastanja

Između njih je razlika bila osam godina, stoga su se u mnogo stvari mimoišli u životu.

– Ja sam krenuo u školu, ona se tek rodila. Ja sam u srednju školu krenuo kad je ona u osnovnu. Ja sam u Sarajevo otišao da studiram kad je ona bila četvrti osnovne. Tako da smo uvijek bili u nekom raskoraku. Kad sam ja otišao u Njemačku, ona je otišla u Sarajevo – prepričava nam.

Kad se desila tragedija, Adnan je bio kod prijatelja sa svojom suprugom u Minhenu.

– Oko dva sata poslije ponoći moja supruga je vidjela propušten poziv od Azrinog momka na telefonu… Ja sam obavijestio svoje najbliže, a suprugini roditelji su odmah krenuli iz Konjica u Bihać, u tri ujutro… Mi smo sjeli u auto i krenuli bez ičega, bez pasoša. Savjetovano nam je da krenemo kad svane. Vozio sam sat i po, nisam mogao više izdržati, morao sam nazvati majku, stao sam pored puta i nazvao sam je. Nisam mogao izustiti ni riječ. Pitala me: “Šta je bilo”, rekao sam: “Azru je udario auto”, ona je upitala: “Samo mi reci da je živa.” “Ne mogu, nažalost”, rekao sam joj – ispričao je Spahić.

Istakao je da su njegovi roditelji trenutno kući u Bihaću te da je i on s njima. Ostatak teksta pročitajte ovdje.

Nastavi čitati

USK

U Unsko-sanskom kantonu formiran tim za krizne situacije u školama

Važnost ovakvih inicijativa i aktivnosti, te općenito usmjerenosti na preventivno djelovanje i rad u školama istakao je i predstavnik Vijeća roditelja učenika u Osnovnoj školi “Harmani 2” u Bihaću Alen Dervišević

Predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona (USK) zbog posljednjih zabrinjavajućih događaja, naročito nedavnog nestanka učenika Medicinske škole u Bihaću, formirali su tim za krizne situacije u samim školama. Ove okolnosti, uz određenu refleksiju dešavanja iz regiona, uslovile su i sastanke predstavnika Ministarstva, stručnih školskih službi, te vijeća roditelja učenika u ovom kantonu.

-Pokušali smo odmah u početku adekvatno djelovati, te donijeli čitav niz prijedloga i zaključaka. Angažirali smo tim stručnjaka za rad sa djecom i mladima, odnosno za krizne situacije u školama. Nakon ovog događaja koji je prije nekoliko dana potresao jednu bihaćku školu, ali i cijeli kanton, odlučili smo organizirati ponovni sastanak u gradu Bihaću kako bismo još jednom razgovarali o najefikasnijim zajedničkim postupcima i mjerama, saradnji i posebno prevenciji – izjavio je ministar obrazovanja USK-a Edvin Alijanović.

O radu samog tima za krizne situacije u školama govorila je jedna od članica Vildana Aziraj-Smajić, specijalista kliničke psihologije.

-Škole će na raspolaganju imati tim koji će moći angažirati u svim kriznim događajima. Nažalost, u posljednje vrijeme smo imali nekoliko takvih situacija, te smo intervenirali sa psihološkim kriznim intervencijama. Tako smo već od ponedjeljka radili sa profesorima, roditeljima i učenicima pogođenog razreda u Medicinskoj školi u Bihaću. Prethodno smo takvu intervenciju imali 2016. godine u Osnovnoj školi Gornje Prekounje – Ripač – rekla je doktorica Smajić.

Važnost ovakvih inicijativa i aktivnosti, te općenito usmjerenosti na preventivno djelovanje i rad u školama istakao je i predstavnik Vijeća roditelja učenika u Osnovnoj školi “Harmani 2” u Bihaću Alen Dervišević.

-Zabrinuti smo i čini mi se da smo tek sada svjesni važnosti preventivnog djelovanja u školama, edukacije profesora i nastavnika, rada sa djecom i maksimalnog posvećivanja upravo njima – naveo je Dervišević.

Na sastanku su apostrofirani određeni problemi u međusobnoj komunikaciji i potreba da se oni hitno prevaziđu, zatim preopterećenost školskih pedagoga, odnosno poražavajuće mali broj psihologa u ovdašnjim školama.

Predstavnici Kantonalnog ministarstva obrazovanja naredni sastanak organizirat će u Bosanskoj Krupi, nakon kojeg će vjerovatno uslijediti slične aktivnosti i u ostalim općinama i gradovima USK.

Nastavi čitati

USK

Bišćanka Amra Šabić-El-Rayess o presudi Stanišiću i Simatoviću: Nama koji smo preživjeli genocid nije bila potrebna još jedna potvrda

Ugledna profesorica sa Columbia Univerziteta Amra Šabić-El-Rayess iz BiH (Bihać), komentarisala je konačnu presudu u predmetu Jovice Stanišića i Franka Simatovića koji su proglašeni krivim za ratne zločine u BiH, te odgovornim za sudjelovanje u UZP kao i za ubistvo počinjeno u na jednom lokalitetu u Hrvatskoj u junu 1992, te osuđeni na po 15 godina zatvora.

“Nama koji smo preživjeli Bosanski Genocid nije bilo potrebno da budemo svjedoci još jedne sudske presude niti međunarodne potvrde da je na Bosnu i Hercegovinu izvršena agresija”, ističe ugledna profesorica i dodaje:

“I da su organizovani i počinjeni ratni zločini i genocidna ubijanja od strane Srbije, ali je današnja presuda protiv dva ratna zločinca, člana srbijanske vlasti, i Miloševićeva (Slobodana Miloševića, op.a) pajdaša – Stanišića i Simatovića – potrebna za one koji nisu prošli pakao kroz koji mi jesmo”, istakla je Šabić.

Srbija je, dodaje dalje, izvršila agresiju u Bosnu i Hercegovini i kroz institucije Srbije organizovala i izvršila masovna ubijanja u BiH s ciljem potpunog uništenja nesrpskog naroda.

“To je definicija genocida. Perom i pravdom idemo dalje”, zaključila je Amra Šabić-El-Rayess.

Nastavi čitati

Najčitanije