Magazin

Kako prepoznati lažni med? Uz ovih osam koraka izbjegnite “lažnjak”

Published

on

Med je jedna od najzdravijih namirnica koja se u prehrani koristi od davnih vremena.

U pitanju je proizvod medonosnih pčela dobiven prikupljanjem nektara i drugih biljnih sokova koji se prerađuju u pčelinjem želucu.

 

Izlučeni sok odložen u saću hemijskim reakcijama pretvara se u med.

 

Kako upozoravaju stručnjaci, tržište Europske Unije preplavljeno je lažnim, falsificiranim medom koji zbog velike količine šećera može imati posljedice po zdravlje.

 

Kako objašnjavaju pčelari postoji osam jednostavnih koraka kako prepoznati pravi od lažnog meda.

Kristalizacija

Med ima potpuno prirodnu osobinu kristalizacije što duže stoji, a koliko će mu trebati vremena za kristalizaciju ovisi od vrste.

 

 

Najbrže se kristaliziraju bagremov i livadski med, dok falsifikat ostaje tečan bez obzira koliko i gdje stoji.

Med na hljebu

Namažite med na suhi hljeb, ukoliko je med pravi vrlo brzo će se na kruhu stvoriti korica od meda, u suprotnom će se hljeb samo navlažiti zato što lažni med sadrži dosta vode.

Mjehurići u tegli

Kada ste u supermarketu možete jednostavno okrenuti teglu meda naopako. Ukoliko je u pitanju prirodni med pojavit će se mjehurić kruškastog oblika koji će se podizati s vrha ka dnu tegle. Ukoliko ga nema u pitanju je falsifikat.

Med u vodi

Kešiku meda spustite u čašu obične vode. Ukoliko je pravi, med će ostati zalijepljen za kašiku i spustiti se na dno. Lažni će početi brzo da se otapa u vodi.

Test s mravima

Manju količinu meda stavite u blizini mrava. Ako navale na njega to je znak da je med prepun šećera. Pravi med ovi insekti ne diraju zato što pčele u prirodi prave košnicu na drvetu i oblažu je medom kako bi se zaštitile od najezde insekata kao što su mravi.

Zagrijavanje

Nekoliko kašika meda stavite u posudu i potom ga zagrijte na visokoj temperaturi u mikrovalnoj pećnici.

Pravi med će se karamelizirati, dok će lažni postati pjenast i prepun mjehurića.

Papirnati ubrus

Manju količinu meda stavite na papirnu maramicu ili papirnati ubrus. Pravi med će se dugo zadržati na površini i teško će proći kroz maramicu, dok je lažni prepun šećerne vodice i bez problema će proći kroz papir.

Deklaracija

Proizvođači meda su dužni na deklaraciji naznačiti sastav meda, ima li i koliko dodataka. Pravi med nema nikakvih dodataka zato obratite pažnju na deklaraciju, piše Jutarnji.hr.

Najčitanije

Exit mobile version