Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Kako se prenose majmunske boginje i kako izgleda liječenje?

Majmunske boginje izaziva virus majmunskih boginja, pripadnik iste porodice virusa kao i velike boginje, mada su one mnogo manje ozbiljne.

Stručnjaci kažu da su šanse za zaražavanje od njih vrlo male.

Uglavnom se javljaju u zabitim dijelovima zemalja centralne i zapadne Afrike, blizu tropskih prašuma. Postoje dva glavna soja virusa – zapadnoafrički i centralnoafrički.

Dvoje zaraženih pacijenata u Velikoj Britaniji doputovalo je iz Nigerije, tako da je vrlo vjerovatno da boluju od zapadnoafričkog soja virusa, koji je obično blag, ali to je još nepotvrđeno, piše BBC.

Treći slučaj bio je zdravstveni radnik koji se zarazio virusom od jednog od pacijenata.

Četiri najskorija slučaja – tri u Londonu i jedan na sjeverozapadu Engleske – nemaju poznatih veza među sobom ili bilo kakav historijat putovanja.

Izgleda da su se virusom zarazili u Velikoj Britaniji.

Iz Agencije za zdravstvenu bezbijednost Ujedinjenog Kraljevstva kažu da svako ko sumnja da je zaražen treba da poseti ljekara, ali prvo da pozove dom zdravlja ili kliniku da se najavi.

Virus je registrovan i u Švedskoj, Portugalu, Španiji, Americi i Kanadi.

Kakvi su simptomi?

Prvobitni simptomi su: temperatura, glavobolja, oticanje, bol u leđima, bol u mišićima i opšta malaksalost.

Kad vam opadne temperatura, može da izbije osip, često prvo na licu, a potom da se proširi i na druge dijelove tela, najčešće na dlanove ruku i tabane na nogama.

Osip, koji umije izuzetno da svrbi, mijenja se i prolazi kroz različite faze prije nego što konačno formira krastu, koja kasnije otpade. Lezije mogu da ostave ožiljke.

Infekcija obično prođe sama od sebe i traje između 14 i 21 dan. Majmunske boginje mogu da se prenesu kad se neko nađe u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom.

Virus može da uđe u tijelo preko pukotina na koži, respiratornog trakta ili očiju, nosa ili usta.

Prethodno nije opisana kao seksualno prenosiva bolest, ali može da se prenese direktnim kontaktom tokom seksa.

Može da se prenese kontaktom sa zaraženim životinjama kao što su majmuni, pacovi i vjeverice, ili preko predmeta kontaminiranih virusom, kao što su posteljina i odjeća.

Koliko su česte epidemije?

Virus je prvi put identifikovan kod majmuna u zatočeništvu i od 1970. godine prijavljene su sporadične epidemije u 10 afričkih zemalja.

U SAD je 2003. godine izbila epidemija, što je bilo prvi put da je ova bolest zabilježena van Afrike.

Pacijenti su se zarazili ovom bolešću preko bliskog kontakta sa prerijskim psima koje su se zarazili od raznih sitnih sisara uvezenih u zemlju.

Nigerija je 2017. godine doživjela do sada najveću zabilježenu epidemiju, otprilike 40 godina nakon što je zemlja imala poslednjih potvrđeni slučaj majmunskih boginja.

Bilo je 172 osumnjičena slučaja majmunskih boginja, a 75 posto žrtava bili su muškarci starosti između 21 i 40 godina.

Kako izgleda liječenje?

Ne postoji konkretno liječenje za majmunske boginje, ali epidemije mogu da se zaustave prevencijom infekcije.

Vakcina protiv velikih boginja pokazala se 85 posto efikasnom u prevenciji majmunskih boginja i još uvijek se ponekad upotrebljava u tu svrhu.

Stručnjaci tvrde da se ne nalazimo na ivici nacionalne epidemije, a prema Javnom zdravlju Engleske, rizik po javnost je mala.


Radiosarajevo.ba

 

Svijet / Zanimljivosti

Koliku penziju možete ostvariti u Njemačkoj s minimalnom satnicom od 12 eura?

Zakonom propisana minimalna satnica u Njemačkoj iznosi 12 eura po satu. Stručnjaci su za njemačke medije izračunali koliku mirovinu mogu očekivati oni koji rade 45 godina za satnicu od 12 eura.

U izračunu mediji su pretpostavljali da radnik radi 45 godina rada uz minimalnu satnicu od 12 eura, te da nema prekida u radnom odnosu.

Glavni parametri za izračun:

12 eura minimalne satnice za 40 sati tjedno mjesečno = 1.920 eura bruto mjesečno,

Godišnji prihod, 12 x 1920 eura= 23.040 eura za 45 godina

U izračun mirovine u obzir su uzeti i drugi parametri, poput raznih mirovinskih bodova. Stručnjaci su na kraju izračunali kako za 45 godina rada, radnici koji imaju satnicu mogu ostvariti 853,28 eura bruto mirovine, prenosi Fenix Magazin.

Šta ako imate satnicu 15 eura?

Ako osiguranik radi 45 godina s minimalnom satnicom od 12 eura, prema sadašnjem zakonu primat će 853,28 eura bruto mjesečne mirovine.

Kad bi radnik primao satnicu od 15 eura, pod istim uvjetima nakon 45 godina rada to bi rezultiralo s 1.066,67 eura bruto mirovine.

“Uglavnom, može se reći da obje mirovine ne štite građane od siromaštva. Zato je povećanje minimalne satnice tek prvi korak. Za primjerenu mirovinu potrebna je znatno viša minimalna satnica”, ističu stručnjaci.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Sve su snimile kamere: Izraelske snage pucale i ubile dvoje djece u okupiranoj Zapadnoj obali

Izraelske snage su pucale i ubile dvoje djece u Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali, javlja Anadolija.

Nastavlja se napad izraelskih snaga na grad Jenin na sjeveru Zapadne obale.

Palestinski izvori su naveli da su izraelske snage proglasile grad Jenin i istoimeni izbjeglički kamp “zatvorenom vojnom zonom”, a navedeno je da su mnogi Palestinci uhapšeni tokom racije.

Iz palestinskog Ministarstva zdravstva navedeno je da su izraelske snage u Jeninu ubile dvoje palestinske djece bojevim mecima.

Palestinski Crveni polumjesec objavio je da je jedno od djece koju su ubile izraelske snage imalo devet godina.

Na snimci napada sa sigurnosne kamere vidi se da je jedno od palestinske djece, koje je trčanjem pokušavalo pobjeći, upucano i palo na zemlju.

Također na snimku se može i vidjeti kako palestinsko dijete, koje leži na zemlji, prijatelj prenosi ispred obližnjeg automobila.

Na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Al-Qudsu (Jerusalem) od 7. oktobra u napadima izraelskih snaga i jevrejskih doseljenika ubijena su 244 Palestinca

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

VIDEO Palestinski djed žali za trogodišnjom unukom ubijenom u Gazi: “Ljubio sam je, ali se nije probudila”

Prebirući po ruševinama svoje uništene kuće, Khaled Nabhan podiže lutku koja je pripadala njegovoj unuci i ljubi je. Igračke i uspomene sve su što mu je ostalo od njegovih voljenih unuka, 3-godišnjeg Reema i 5-godišnjeg Tareka, koji su ubijeni prošle sedmice dok su spavali u svom krevetu, piše CNN.

Njihov dom srušio je, kako je Nabhan rekao, obližnji izraelski zračni napad na izbjeglički kamp Al Nuseirat u južnoj Gazi. Nabhan se tek uspio vratiti, nakon pauze u borbi.

Govoreći za CNN iz ruševina svoje kuće, Nabhan je opisao posljednju večer koju je proveo sa svojim unucima, briznuvši u suze prisjećajući se kako su ga molili da ih izvede van da se igraju. Odbio je zbog opasnosti od izraelskih zračnih napada, rekao je.

“Stalno su tražili voće, ali ga nema zbog rata”, rekao je. U ruci je držao mandarinu koju je htio dati Reem kao poslasticu, ali koju ona nikada nije imala priliku pojesti. “Mogao sam im pronaći samo ove mandarine.”

Porodica je spavala kad je došlo do zračnog napada. Khaled je rekao da se probudio vrišteći tražeći svoju djecu i unuke, mučeći se hodati kroz mrak i olupinu kako bi ih pronašao.”Nisam mogao pronaći nikoga, bili su zatrpani ispod svih ovih ruševina”, rekao je stojeći na krevetu u sobi punoj krhotina.

Nabhan je CNN-u pokazao videa i fotografije porodice u sretnijim vremenima, djece koja pjevaju, smiju se i igraju. U jednom isječku, Nabhan baca svoju unuku u zrak i hvata je dok se Reem hihoće od oduševljenja. Na drugoj slici, Nabhan se smije dok vozi bicikl, njegova unuka sjedi na upravljaču u lijepoj žutoj haljini i bijelim cvjetovima u kosi.

Njih su dvoje bili nerazdvojni, rekao je. Budući da im je otac radio u inozemstvu, porodica je živjela s djedom i on je bio cijeli Reemov svijet.

Njena omiljena igra bila je čupanje njega za bradu, a on bi je čupao za repove, rekao je.

“Pustit ću, ako ti pustiš”, kaže hihoćući se u videu.

U uništenoj spavaćoj sobi njihove kuće u Gazi, Nabhan je CNN-u pokazao gdje je njegova kći Maysa – Reemova i Tarekova majka – spavala kada se kuća srušila. Ona i njena sestra su preživjele, ali su teško ozlijeđene.

Govoreći za CNN iz kuće rođaka u Gazi gdje se oporavljaju, Maysa je rekla da se sjeća da je vrištala i da ju je nešto teško prikovalo.

“Čula sam Reem kako vrišti pored sebe, rekao sam joj da je nešto teško na meni, ne mogu doprijeti do tebe. Izmolila sam posljednje molitve, a zatim sam se probudila u bolnici”, rekla je.

Maysa se probudila uz vijest da su njena male djeca ubijena Njihova beživotna tijela pronađena su zajedno ispod ruševina.

“U bolnici sam bila samo otupjela. Zagrlila sam ih, htjela sam dobiti što više zagrljaja. Koliko god sam ih grlila, nije mi bilo dosta – rekla je Maysa.

Gotovo sedam sedmica većina ljudi u Pojasu Gaze samo je pokušavala preživjeti, fokusirajući se na osnove: pronalaženje skloništa, bijeg od borbi, dobivanje pristupa hrani i vodi.

 

Pauza u borbama između Izraela i Hamasa dala je mnogim porodicama u Gazi priliku da izađu van, kupe zalihe i vrate se kući kako bi preuzele stvari ili čak pokopale tijela svojih najmilijih.

Za mnoge stanovnike Gaze, poput Nabhana, primirje je također produbilo bol dok promišljaju svoje novo, razoreno okruženje. Semice zračnih napada i borbi ostavili su cijele četvrti sravnjene sa zemljom, a mnogi sada po prvi put mogu vidjeti punu razmjeru razaranja.

Više od 14.800 Palestinaca, uključujući 6.000 djece, ubijeno je u Gazi otkako je Izrael pokrenuo svoju ofanzivu.

Ranije ovog mjeseca,generalni sekretar UN-a António Guterres rekao je da Gaza “postaje groblje za djecu”, dodavši da je “noćna mora u Gazi više od humanitarne krize. To je kriza čovječanstva.”

Ožalošćeni djed Nabhan kaže da su njegovi unuci bili premladi da shvate rat u kojem su živjeli i poginuli. On nije borac, rekao je, a njegova porodica nije imala nikakve veze s ratom.

Sada se njegovi unuci nikada neće moći dotjerivati, igrati ili jesti svoje omiljene poslastice.

Nabhan je viđen diljem svijeta u široko dijeljenom videu njegovog trenutka tuge prošle sedmicedok je ljubio svoju beživotnu trogodišnju unuku na rastanku.

“Ljubio sam je u obraze, u nos i ona bi se hihotala”, rekao je. “Poljubio sam je, ali nije se htjela probuditi.”

U drugom videu na društvenim mrežama, tijela dvoje djece ležala su pripremljena za pokop u bijelim pokrovima dok Nabhan popravlja Tareku kosu.

“Počešljao sam mu kosu kao što bi to uvijek tražio od mene, kao fotografiju koju bi mi uvijek pokazao. Volio je svoju takvu kosu, a sada je otišao”, rekao je Nabhan.

Iz svog uništenog doma, Nabhan pretražuje svoje oštećene stvari i skuplja pune naramke šarenih igračaka – gubitak mu je urezan u bore lica, piše CNN.

“Želio sam, nadao sam se da samo spavaju. Ali oni nisu spavali, nema ih”, kazao je ožalošćeni djed.

klix

Nastavi čitati

Najčitanije