Kalabuhov šokantno: Ne prijetimo BiH, upozoravamo! Otkud znate da nemamo planove protiv Hrvatske?

AMBASADOR Rusije u BiH Igor Kalabuhov bio je gost na Face TV-u. Govorio je o planovima za ulazak BiH u NATO.

“Nama ne smeta da uđete u NATO. Nije prijetnja, možda upozorenje”, rekao je. “Odlučite vi sami. To je kao začarani krug, već sam rekao… Da pretpostavim, recimo: BiH je postala članica NATO-a i Bruxelles odluči staviti tu nuklearne rakete usmjerene na Moskvu. Mi ćemo procjenjivati strateški situaciju i zato mislim da izlaz mora biti europski sistem, ne NATO”, rekao je Kalabuhov.

Na pitanje zašto Rusiji “ne smetaju” okolne i susjedne zemlje koje su već dio NATO-a, odgovorio je:

“Otkud vi znate da mi nemamo planove protiv Hrvatske, Mađarske, Poljske?” rekao je Kalabuhov. Potom, na riječi voditelja “imate planove protiv Hrvatske”, Kalabuhov je rekao: “Protiv NATO-a. Imamo planove protiv NATO-a. Procjenjujemo geostratešku situaciju, gledamo odakle dolaze prijetnje i reagiramo.”

“Dobrodošli u vrli novi svijet pred vratima Svjetskog rata”

Kolumnist portala Radiosarajevo.ba Dragan Bursać na Twitteru je komentirao izjave ruskog veleposlanika.

“Ambasador Kalabuhov otvoreno, neuvijeno prijeti BiH. Samo ovaj put kaže da to nije prijetnja nego upozorenje. Nije šija nego vrat. Kome ni to nije bilo dovoljno, mogao je čuti kako su možda iduće mete Rusije – Poljska, Hrvatska, Mađarska… Kome ni ovo nije dovoljno, mogao je čuti bizarnost po kojoj je Rusija napadnuta, a ne Ukrajina, dok Rusija, pazite sad – oslobađa Ukrajinu.

Ako ovo nije ‘wild card’ za proglašavanje ovog čovjeka personom non grata u BiH, ne znam što se treba dogoditi. Da naprave desant na zemlju. Ako išta ima dobro u ovoj priči, to je činjenica da je ovaj čovjek potpuno iskren i da više nitko s ruske strane ne skriva novu osvajačku doktrinu. Dobrodošli u vrli novi svijet pred vratima Svjetskog rata”, rekao je Bursać za Radiosarajevo.ba.

Ruski ambasador često prijeti BiH

Ovo nije prvi put da je Kalabuhov prijetio BiH oko ulaska u NATO. Slično se dogodilo i prije dva dana.

“Ako ona (BiH) odluči biti članica bilo čega, to je unutarnja stvar. Ali druga stvar je naša reakcija. Na primjeru Ukrajine mi smo pokazali što očekujemo. Ako bude prijetnja, mi ćemo reagirati”, rekao je Kalabuhov.

Američko veleposlanstvo u BiH mu je odgovorilo.

“Prijetnje ruskog veleposlanika su opasne, neodgovorne i neprihvatljive. Nijedna treća strana nema pravo miješati se u sigurnosne dogovore NATO-a i suverenih država. Nastavit ćemo čvrsto stajati uz BiH”, objavili su.

Index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.