Ko je “Putinov Rasputin”? Čovjek kojeg Putin sluša upravo je poslao jezivu poruku Zapadu

Rat u Ukrajini komentirao je i Aleksandar Dugin, ruski politički filozof, geopolitičar i aktivist. Njegove teorije o ideologiji, politici, geopolitici, historiji i filozofiji duboko su utjecale na razne političke struje u Rusiji, ali i vojsci, policiji te vanjskoj politici.

Njegov utjecaj je toliko velik da ga neki zovu “Putinov Rasputin”. Bivši glavni strateg Donalda Trumpa Steve Bannon sugerirao je da upravo Dugin od svih mislilaca ima najviše utjecaja na Putina. On je i bivši savjetnik čelnika ruskog parlamenta Dume, a svojim stavovima utječe i na mnoge druge političare u Rusiji.

Uveo je teoriju neoeuroazijanizma. Ideološki je prilično šarolik, ali u načelu ga se može svrstati u ekstremnu desnicu društveno, a ekstremnu ljevicu ekonomski. No čudan je to miks nacizma, pravoslavnog misticizma, boljševizma, velikoruskog nacionalizma i drugih ideja, a jedina konstanta u njegovim šarolikim idejama je mržnja prema bilo čemu što percipira kao “zapadne vrijednosti”, pri čemu primarno misli na demokratiju, ljudska prava i individualizam, piše Index.

Podržavao je svaki rat Rusije u Čečeniji, zagovarao okupaciju cijele Gruzije za vrijeme rata s Rusijom 2008., a navodno ne samo da je podržao okupaciju Krima nego je i jedan od idejnih začetnika te okupacije. Čak je bio ljutit na Putina jer prilikom rata u Gruziji nije okupirao cijelu zemlju.

Iznosi svoju viziju “Velike Rusije”

“Ovo nije rat s Ukrajinom”, započinje Dugin svoj status na Facebooku dok rakete padaju po gradovima diljem Ukrajine.

“Ovo je sukob s globalizmom kao integralnom planetarnom pojavom. To je sukob na svim razinama – geopolitičkim i ideološkim. Rusija odbacuje sve u globalizmu – unipolarnost, atlantizam, s jedne strane, i liberalizam, antitradiciju, tehnokraciju, jednom riječju, veliko resetiranje s druge strane. Jasno je da su svi evropski lideri dio atlantističke liberalne elite”, navodi Dugin pritom praktički opisujući vlastiti ideološki stav.

“I upravo s tim ratujemo. Stoga je njihova reakcija legitimna. Rusiju sada isključuju iz globalističkih mreža. Više nema izbora; ili će izgraditi svoj svijet, ili će nestati. Rusija je postavila kurs da izgradi svoj svijet, svoju civilizaciju. I sad se radi prvi korak. Ali suveren pred globalizmom može biti samo veliki prostor, kontinent država, civilizacija država. Nijedna zemlja ne može dugotrajno izdržati potpuno isključenje”, opisuje Dugin svoju viziju uspostave euroazijskog svijeta, prema kojoj bi se Rusija trebala sve više udaljavati od Europe.

PROČITAJTE  Šta se sa njim dešava? Gdje god pogleda, Milorad Dodik vidi – muslimane!

Zamišlja da je lider novog političkog pokreta

“Rusija sada stvara polje globalnog otpora. Njezina bi pobjeda bila pobjeda za sve alternativne snage, i desne i lijeve, i za sve narode. Pokrećemo, kao i uvijek, najteže i najopasnije procese”, otkriva Dugin svoj ideološki miks ekstremno desnih i ekstremno lijevih stavova, koje povezuje samo mržnja prema Zapadu.

“Ali kad pobijedimo, svi to iskorištavaju. Tako je zamišljeno da bude. Sada stvaramo preduvjete za stvarnu multipolarnost. A oni koji su nas sada spremni ubiti, sutra će prvi iskoristiti naš podvig”, zaključuje Dugin.

Dugin je i samoproglašeni začetnik nove, četvrte “velike ideologije”. Ona prema njemu uključuje i liberalnu demokratiju, i marksizam, i fašizam, a u fokus ne stavlja ni individualizam, ni klasnu borbu, ni naciju, nego samo postojanje kao takvo. Iako je po većini stavova ekstremni desničar, smatra postmodernizam korisnim da se Zapadu objasni kako Rusi imaju “svoju posebnu istinu”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.