Ko je Ramzan Kadirov? Brutalni Čečen u rat ide u skupim Prada čizmama, mrzi homoseksualce, vlasnik je zlatnog kalašnjikova i živi na imanju kao holivudska zvijezda

Čečenska Republika, koja ima autonomiju unutar Ruske Federacije nekad je ratovala s Rusijom, a danas je njezin vođa, egocentrični Ramzan Kadirov (46), glavni saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Otkad je na vlasti Čečeniju je pretvorio u srednjovjekovnu zemlju, a istovremeno sebi omogućio luksuzan život kakav imaju holivudske zvijezde.

Vlasnik je  zlatnog kalašnjikova, a na elitnom imanju drži lava i tigra. Osim s divljim zvjerima, bizarni Čečen svoju moć pokazuje i raznim skupim hobijima i bogataškim terevenkama. Sebi je izgradio ogromnu predsjedničku palaču, kao i imanje na koje je potrošeno 54 milijuna državnih dolara. Putinov ‘bully’ i ljubitelj Pradinih čizama vrijednih 1500 dolara jučer se pak uključio u prepisku s Elonom Muskom, vlasnikom Tesle. Musk je bacio rukavicu Putinu i pozvao ga da se bori s njim, a da je ulog Ukrajina. Umjesto Putina, javio se Kadirov koji mu je uputio savjet da se ne natječe s ruskim predsjednikom.

„Prije borbe s Putinom morali bi morao bi malo ojačati – poručio je Musku preko Telegrama Kadirov. Naveo je Putinove vještine u judu i napisao da je Musk samo poslovni čovjek i Twitter bloger u usporedbi s Putinom, koji je svjetski političar, strateg i strah i trepet Zapada i SAD-a. Veli kako bi bilo nesportski da Putin ide pobijediti tako slabijeg protivnika. Umjesto toga, rekao je, Musk bi trebao proći obuku u jednoj od čečenskih akademija za specijalne snage i u “Fight Clubu Akhmat” – lancu čečenskih boksačkih klubova koje je osnovao i nazvao po svom ocu, bivšem čečenskom vladaru Ahmatu Kadirovu.

“Nakon obuke vratio bi se iz Čečenije kao potpuno druga osoba – ne kao Elona, već kao Elon, poručio je Ramzan.

Ramzan Kadirov na vlast u Čečeniji došao nakon pogibije oca Ahmeda koji je vladao prije njega.

Ahmed Kadirov je ubijen u atentatu automobilom bombom, nakon manje od godinu dana što je bio na vlasti. I otac i sin borili su se u Prvom čečenskom ratu za neovisnost zemlje, no nakon izbijanja Drugog čečenskog rata obojica su promijenila stranu i priklonila se Rusima. Nakon što su se u jesen 1996. ruske federalne snage povukle iz Čečenije, ona je de facto postala nezavisna država. Unatoč tome, bila je međunarodno priznata samo od strane Gruzije i afganistanskih talibana. Na političkoj sceni iskristalizirale su se dvije dominantne političke struje: nacionalistička i islamistička. Čečensko gospodarstvo bilo je u katastrofalnom stanju, kriminal je procvjetao, a kao vrlo unosan biznis pojavile su se otmice ljudi.

Drugi čečenski rat izbio je kao pobuna džihadista koji su se vremenom izrodili i u ISIL-u naklonjene terorističke skupine. Otac i sin Kadirov tada su postali saveznici Moskve.

Kad je preuzeo predsjedničku dužnost, Kadirov je krenuo u eliminaciju terorističkih skupina u Čečeniji. Tada se situacija u ovoj zemlji na Sjevernom Kavkazu donekle stabilizirala, no grupe za ljudska prava počele su vlast prozivati ​za teška kršenja humanitarnih i ljudskih prava.

Danas Kadirov zapovijeda privatnom vojskom i blisko je povezan s organiziranim kriminalom.

Novinari, borci za ljudska prava i politički oponenti redovito nestaju u noći. Homoseksualci se ne smiju deklarirati jer će biti izloženi mučenju. Zabranjena je proizvodnju alkohola u zemlji, a ženama naređeno da nose feredže. U izvještaju Freedom Housea o stvarnim primjerima “transnacionalne represije” u svijetu, od 32 dokumentirana slučaja provedena po nalogu Kremlja, čak njih 20 ima čečensku poveznicu. Čečeni su poznati kao izuzetno brutalni i ne poštuju ni izbliza ratne konvencije ni međunarodno pravo, piše Slobodna Dalmacija

 AFP

Ne ratuju, međutim, svi Čečeni na strani Putina. Na ukrajinskoj strani bori se čečenski bataljon Dudajev. U Čečeniji i među Čečenima su i dalje žive duboke podjele oko ruske vladavine: prognani Čečeni koji se protive Kadirovu i Putinu iskoristili su posljednjih godina prilike da se bore protiv Kremlja u inozemstvu: u Siriji, u Donjecku, a sad i u Ukrajini.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.