BiH

Ko su robijaši koji će osijedjeti u zatvorima: Rekorder višestruki ubica Edib Buljubašić, na slobodu izlazi 2043. godine

Pravda ponekad spava, ali nikad ne umire, izreka je koja se često koristi u pravosudnom svijetu. Iza rešetaka zatvora u BiH robija na stotine osoba, od sitne buranije do zloglasnih ubica i kriminalaca s ozbiljnom reputacijom. Neki od njih osijedjet će u ćelijama, a neki, možda, dočekati i smrt. Iako kod nas ne postoji sankcija doživotnog zatvora, kazne dugotrajnog zatvora za neke imaju identičnu vrijednost kao doživotna robija, pogotovo ako se uzme u obzir njihova starost.

Edib Buljubašić iz Zenice neslavni je rekorder u BiH, jer služi uvjerljivo najdužu ukupnu kaznu od čak 54 godine zatvora. Donosimo neke od presuđenih ubica i kriminalaca koji će, ako dožive, imati najduži staž u „hotelu s rešetkama“.

Pogledajte ko su robijaši koji će osijediti u zatvorima:

1. Edib Buljubašić

Riječ je o kombinaciji spajanja nekoliko različitih presuda te odluke suda da ih služi “jednu za drugom”. Osuđen je zbog dvostrukog ubistva počinjenog u februaru 2000. godine. Prije rata je zatvoren zbog razbojništva i ubistva portira “Zenicatransa”, kao i ranjavanja oca. Nakon tog počinjenog ubistva izlazi na “vikend” i ubija oca, nakon čega je osuđen na 20 godina zatvora.

Nakon rata ubija udarcima sjekirom nevjenčanu suprugu Almu Šarić. Tri dana kasnije ubija Nađu Buljubašić, suprugu svog brata, s dvadesetak uboda makazama, nakon čega se prijavljuje policiji, koja pronalazi leševe. On je u zatvoru čak napisao i knjigu. Buljubašić bi na slobodu mogao izaći 5. novembra 2043. godine.

2. Jasminko Jašarević

Kantonalni sud u Mostaru Jasminka Jašarevića za ubistva Ramize Rahimić i poznatog fotoreportera Ante Borasa 2005. je osudio na 42 godine robije. Za ubistvo Ramize Rahimić osuđen je na 22 godine, a za ubistvo Borasa na 30 godina zatvora. Presude su objedinjene u jedinstvenu kaznu od 42 godine. Jašarević je prvo silovao Ramizu, a potom je ubio, dok je s Borasom imao seksualni kontakt, a potom ga ubio. Izricanje kazne pratio je s osmijehom.

3. Zijad Turković

Zijad Turković osuđen je na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 40 godina, dok je Milenko Lakić dobio 35 godina zatvora. Turkovićeva grupa zločinaca u jednoj od najvažnijih poslijeratnih presuda u BiH pravosnažno je osuđena na ukupno 95 godina zatvora. Osuđeni su za pet ubistava, pokušaj ubistva, pljačku i rasturanje droge.

4. Tomislav Petrović

Tomislav Petrović, mještanin zaseoka Trstje u Gornjoj Lipnici kod Tuzle, 29. maja 2008. u gradskom autobusu i dvije kuće hladnokrvno je ubio šestero komšija. Kantonalni sud u Tuzli osudio ga je na 40 godina zatvora, uz obavezno psihijatrijsko liječenje.

5. Muriz Brkić i Avdija Selimović

Po 40 godina dobili su i Muriz Brkić i Avdija Selimović, koji su na svirep način ubili Arnelu Đogić. Brkić i Selimović prvo su pretukli Arnelu, a potom joj preko usta vezali uže stežući joj jezik i donji dio lobanje kako ne bi mogla dozivati pomoć. Kada su stigli na mjesto Čudanski krševi, izvukli su je iz vozila. Avdija je Murizu dao nož, a on je potom zaklao Arnelu. Bacili su je niz 70 metara duboku liticu prema kanjonu rijeke Stupčanice. Tijelo je pronađeno nakon trodnevne potrage.

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close