Kod susjeda u prodavnice stiže nova, neobična vrsta hrane: Hoćete li biti dovoljno hrabri?

Neki novi neobični proizvodi naći će se od 24. januara na policama trgovina. Europska agencija za sigurnost hrane sve je odobrila i zaključila da je konzumacija 100 posto sigurna za upotrebu. Ne samo sigurna nego i zdrava.

Skakavac, crv brašnar i kućni zrikavac – možete li ih zamisliti na svojem tanjuru? Od iduće sedmice u obliku brašna naći će se na policama trgovina diljem Hrvatske.

 

Europska agencija za sigurnost hrane odobrila je zrikavce kao prehrambeni proizvod i uvrstila ih u kategoriju “nove hrane”, a to odobrenje moglo bi otvoriti put i drugim kukcima kao što su skakavci, mravi, cvrčci, muhe i ličinke, piše dnevnik.hr

”Prvo smo morali dobiti odobrenje na razini regulatornog statusa da bismo to mogli nazvati novom hranom”, objasnila je nutricionistkinja Darija Vranešić Bender i istaknula: ”Sadrže jako puno proteina, od 55 do 85 posto proteina u 100 grama, što bi bilo značajno više nego u usporedbi s mesom, govedinom, piletinom i tako dalje.”

Aleksander Gavrilović vlasnik je prve certificirane tvornice buba i svoje brašno koje čeka prodaju već ima, a okus, kaže, može biti raznolik: ”Ako vi tu životinju nahranite dan prije čokoladom, dobit ćete čokoladni okus. Dajte čokoladu, jabuke, kupine – dobit ćete sve te okuse. Od tog brašna možete napraviti sve – palačinke, hljeb, kolače.”

Pod prstima je dosta puderasto, izgleda slično kao neki kakao prah, a po mirisu je čista čokoladica, opisala je svoje dojmove reporterka Dnevnika Nove TV Sara Duvnjak.

Vranešić smatra da koliko god bili tradicionalni, ipak postajemo sve otvoreniji prema novim kuhinjama: ”Ako gledamo druge civilizacije, one zapravo prilično dugo i obilno konzumiraju takve namirnice. To danas i zapravo oduvijek nazivamo entomofagijom.”

U pojedinim azijskim zemljama kukci se već koriste kao neka vrsta hrskave slastice koja, što je najvažnije – ne deblja, a nutricionistkinja objašnjava i zašto: ”Govorimo o relativno povoljnom sadržaju masnoća, koje su otprilike oko 20 do 30 posto i od toga imamo jako puno upravo nezasićenih omega-3 masnih kiselina, koje su također povoljne za naše zdravlje”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *