Connect with us

BiH

Kome da se žale radnici koji su izvarani sa minimalnom plaćom, na računu 543 KM, a smanjen topli obrok

Privatnici u Federaciji moraju poštovati Odluku Vlade Federacije BiH o minimalnoj plaći koja je od 1. januara povećana sa 406 KM na 543 KM, međutim, na terenu to nije slučaj. Ima radnika koji su izvarani jer poslodavci im na račun uplaćuju 543 KM, ali su im smanjili novac za topli obrok i prijevoz.

– Kada je stupila na snagu odluka o povećanju plaće za 136 KM, dobila sam na račun 543 KM koliko i jeste po novom. Prije te odluke, dok je bio minimalac 406 KM, dobijala sam i u koverti za 20 ili 21 radni dan topli obrok i kartu ukupno 250 KM, a što je sve zajedno oko 650 KM. Po novom sam dobila kovertu u kojoj je samo 100 KM za topli obrok i kartu, a liste došle da se potpišu 157 KM i karta 53 KM, ukupno znači 210 KM. Kome mi izvarani i poniženi radnici možemo da se žalimo jer ovo je katastrofa – navodi radnica iz Sarajeva.

Pojašnjenje smo potražili u Poreznoj upravi Federacije BiH.

Zaprimili 2.497 prijava građana

– Prava iz radnog odnosa u nadležnosti su federalnih, odnosno kantonalnih inspektora rada koji su prema posebnim propisima ovlašteni za nadzor u vezi s radom i zapošljavanjem. Porezna uprava Federacije BiH je nadležna za obračun i uplatu javnih prihoda, tako da će ova uprava svoje aktivnosti inspekcijskog nadzora usmjeriti na kontrolu obračuna poreza i doprinosa na minimalnu bruto plaću u iznosu od 826,00 KM koju je Uredbom o metodologiji izračuna i usklađivanja najniže plaće propisala Vlada Federacije BiH – navode nam iz Porezne uprave FBiH i dodaju:

– Nepravilnosti u poslovanju poreznih obveznika radnici i građani mogu prijaviti Poreznoj upravi Federacije BiH, koja radi provjere i u okviru svakodnevnih inspekcijskih nadzora poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti na otkrivanju nezakonitih radnji u poslovanju poreznih obveznika.

Dodaju kako je u protekle tri godine Porezna uprava putem e-mail adrese, te otvorene besplatne telefonske linije, zaprimila 2.497 prijava građana koje su odnosile na rad bez odobrenja, neprijavljene radnike, neizdavanje fiskalnih računa kao i neposjedovanje fiskalnog uređaja i neplaćanje doprinosa.

– Porezna uprava FBiH je provjeravala i navode iz podnesenih prijava, te planirala i provodila inspekcijske nadzore. Rezultati izvršenih kontrola su pokazali da su one bile opravdane i usmjerene na obveznike koji nisu poštovali zakone i podzakonske akte. Samo u januaru 2022. godine izvršeno je 360 kontrola u kojima je zatečeno 80 neprijavljenih radnika – kažu u PU FBiH.

Podnošenje prijave Inspektoratu rada

Upitali smo da li se topli obrok i karta smiju isplaćivati u koverti.

– S obzirom na to da se radi o naknadama koje shodno Zakonu o porezu na dohodak nisu oporezive, one se mogu isplaćivati u gotovom novcu, odnosno kešu – kazali su.

U kantonalnim upravama za inspekcijske poslove su objasnili kome se izvarani radnici mogu obratiti.

– Neophodno je podnošenje prijave Inspektoratu rada, zaštite na radu i socijalne zaštite KUIP-a, kao i nadležnoj poreznoj inspekciji, kako bi se izvršio inspekcijski nadzor na konkretne okolnosti i eventualno poduzele odgovarajuće mjere – navodi nam Vildana Brdarić, stručni savjetnik za informisanje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

BiH

“Srbija na moru”: Kako je Dodik odlikovao četničkog vojvodu Andriju Mandića?

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik dodijelio je jučer odlikovanje Andriji Mandiću, predsjedniku Nove srpske demokratije i jednom od lidera crnogorskog Demokratskog fronta koji se nedavno raspao.

Bh. mediji su, zanimljivo, prešutjeli da se radi o četničkom vojvodi, čovjeku kojem je, kako je pisao zagrebački Jutarnji list, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dao zadatak da od Crne Gore napravi “Srbiju na moru”.

 

“Hvala predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku na privilegiji koju mi je ukazao i odlikovao me Ordenom časti sa zlatnim zracima”, napisao je na Twitteru Andrija Mandić.

Mandiću je Dodik je dodijelio “Orden časti sa zlatnim zracima”. Zanimljivo je da je nosilac istog ordena bio i Milorad Ekmečić, zagovarač velikosrpske ideologije i, prema Tomislavu Markoviću, uz Dobricu Ćosića jedan od “vračeva nekrofilne ideologije koja je sijala smrt svuda oko sebe”.

 

Iako su regionalni mediji pisali da je Mandić četnički vojvoda “sumnjivog integriteta”, jer ga konkurentski četnici sumnjiče da je titulu dobio od vojvode Mila Rakočevića “mjesec dana nakon njegove smrti”, on smatra da je “sve obavljeno po četničkim uzusima u kući beranskog vojvode Milana Dobrašinovića”.

Upravo su ga učesnici četničkog skupa koji u Gornjem Zaostru, u blizini Berana, ljeto 2020. pozdravili “posebnim pozdravom”. Naime, Mandić je “vlasnik” četničke povelje “Milan Dobrašinović”, koja se dodjeljuje isključivo četničkim vojvodama, pa je tako nesumnjivo da je Dodik odlikovao četničkog vojvodu!

 

Nije poznato da li je sam ruski predsjednik Vladimir Putin za nedavnog susreta dao nalog Dodiku da odlikuje vojvodu Mandića, ali je prilično sigurno da se reafirmacija proruskog i prosrpskog političara dešava u okolnostima novih napetosti na Balkanu, na sjeveru Kosova, dok se na ulicama Crne Gore uzvikuje “nož, žica, Podgorica”.

Mandić je u objavi na Twitteru Kosovo nazvao lažnom državom i najavio novo crnogorsko “dešavanje naroda”, odnosno “skup podrške srpskom narodu” na Kosovu.

“Republika Srpska je uvijek bila bastion istine i pravde, a predsjednik Dodik i rukovodstvo RS pravi primjer kako se nacionalni političari rukovode interesima sopstvenog naroda, a ne stranog faktora, što su principi i političkog saveza Za budućnost Crne Gore”, dodao je.

Sa priznanjem iz bh. entiteta RS – koji je, uzgred, na ivici bankrota – Mandić je najoštrije osuduio Albina Kurtija, premijera Republike Kosovo, i “batinaše lažne države Kosovo”. Pozvao je “na razum” one “kojima je nasilje jedini odgovor na otpor bezakonju i nepravdi”.

“Iz tog razloga će se u Crnoj Gori održati i skup podrške srpskom narodu na KiM gdje ćemo poslati jasnu poruku da naši sunarodnici nikada neće biti sami i da će uvijek biti zajedno sa nama iz Crne Gore i sa svim drugim Srbima ma gdje oni živjeli”, stoji u objavi Mandića.

Eto, tako je, valjda u duhu propagirane nam politike “Otvorenog Balkana”, Mandić u ovdašnjoj javnosti preko noći postao tek “prosprspki lider”, koji, gle, iz BiH poziva “na razum batinaše s Kosova”!?

Dobrodošli u “srpski svet”!

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

BiH

Munira Subašić: Pokrenut ćemo tužbe protiv RS-a i Srbije

Predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić osvrnula se na presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću te je poručila kako je pravda zadovoljena.

Tokom izjava za medije u Nizozemskoj, tačnije ispred suda u Haagu, Subašić je naglasila kako je presuda izuzetno značajna te je naglasila kako nijedna majka ne želi da joj neko ubije dijete.”Ja hoću da djeca imaju prijatelje i Srbe i Hrvate, ali ne smiju se negirati ratni zločini. Mi djecu rađamo iz ljubavi i tako ih moramo i odgajati. Svi imate majke i poslušajte ih. Nijedna majka ne želi da joj sin bude ubijen”, rekla je Subašić.

Poručila je kako će majke okupljene oko udruženja pokrenuti pravne korake prema Srbiji i RS-u.

“Imamo sastanak sa generalnim sekretarom UN-a. Imat ćemo jako važne razgovore svugdje. Tražit ćemo od njih da formiraju fond kojim žrtve trebaju biti zadovoljene. Šta je najvažnije? Mi smo tužile vladu Nizozemske pa smo uspjeli dobiti presudu. Imamo dobre advokate, i isto ćemo uraditi i prema RS-u i prema Srbiji”, ističe ona.

Također, Subašić je poslala poruku i ukrajinskim majkama.

“Ovo je poruka i ukrajinskim majkama da se bore i da traže pravdu. Na kraju će je i dobiti”, zaključila je Subašić.

Druge majke koje se također nalaze u Nizozemskoj podržale su Muniru Subašić te su poručile kako se zločini i genocid ne smiju negirati.

“Trebamo i moramo tražiti svoja prava i naknade. Žrtve ne može nama niko nadoknaditi. Našu djecu ne može vratiti niko. Ovo sve treba biti opomena i političarima Srbije i svim ljudima koji se bave politikom da znaju da će pravda doći kad-tad te da se moraju sramiti kada veličaju ratne zločine”, rekla je jedna od majki.

klix

Nastavi čitati

BiH

Stanišić i Simatović osuđeni na po 15 godina zatvora!

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) u srijedu je izrekao konačnu presudu u trajanju od po 15 godina zatvora bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Predsjedavajuća petočlanog Apelacionog vijeća Graciela Gatti Santana kazala je da je ovo konačna presuda nakon postupaka započetih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, čiji je nasljednik Mehanizam.

Apelaciono vijeće je prihvatilo žalbu tužilaštva i zaključilo da su odgovorni za UZP koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u BiH.

Ovom presudom proglašeni su kriviim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu.

Bio je ovo najduži proces u historiji Suda u Hagu. 19 godina. Jedno suđenje, oslobađajuća presuda, ponovoljeno suđenje, prvostepeno osuđujuća.

Sve je to pratilo proces protiv Jovice Stanišića, nekadašnjeg šefa državne bezbjednosti Srbije i Franka Simatovića Frenkija, njegovog najbližeg saradnika.

 

Podsjetimo, Stanišić, bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), nakon obnovljenog postupka su prvostepenom presudom osuđeni na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima u BiH. Pred Haškim tribunalom nijedan državni funkcioner Srbije ranije nije bio osuđen za umiješanost u rat u BiH.

Pretresno vijeće konstatovalo je brojne zločine koje su srpske snage počinile u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine, a odgovornost Stanišića i Simatovića utvrdilo je samo u dijelu koji se odnosi na Bosanski Šamac. Proglašeni su krivim za pomaganje i podržavanje ubistava, deportacije, prisilnog premještanja i progona u Bosanskom Šamcu.

“Pretresno vijeće smatra da optuženi nisu odgovorni za planiranje, naređivanje ili pomaganje i podržavanje bilo kog drugog krivičnog djela iz optužnice”, rekao je tada predsjedavajući Pretresnog vijeća Burton Hall.

N1

Nastavi čitati

Najčitanije