Konaković podržao Schmidta: Njegova intervencija bi mogla biti učinkovita

Christan Schmidt obavlja danas cjelodnevne konsultacije sa liderima parlamentarnih stranaka o mogućim izmjenama Izbornog zakona BiH.

Kako smo i objavili, Schmidt je jutors održao sastanke s nekim nevladinim organizacijama, a nakon toga i sa stranaka.

Jedan od njih je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković. On je za Raport otkrio neke detalje.

“Razgovarali smo o suštinski dvije važne stvari: Integritet izbora, tema na kojoj smo zapeli, a na kojoj je najviše insitirala opozicija. Mi smo prenijeli svoj stav”, navodi Konaković.

Druga tema o kojoj je razgovarao sa Schmidtom jeste moguća blokada provedbe izbora, nakon što se oni održe 2. oktobra.

“Ja sam uvjeren da će HDZ-HNS uraditi sve, da pokušaju insistirati na rješenjima u svoju korist.

Mišljenja smo da nemamo ništa protiv da se relaksira blokada u Domu naroda, Schmidtova intervencija bi tu mogla biti učinkovita, i ne bi došli u situaciju da još četiri godine gledamo Novalića”, kaže Konaković.

Pitao ga je Schmidt i o njegovim procjenama da li bi neke nove izmjene Izbornog zakona imale prolaz u Parlamentu BiH odnosno da li smatra da su vladajuće stranke spremne na tako nešto.

“Moj stav je, i to sam mu prenio, da neće imati prolaz u Parlamentu jer HDZ i SNSD i SDA ne pokazuju interes da to riješe. Oni nemaju interes za državu niti kandidatski status, nego samo da raspodjele plijen i javna preduzeća”, naveo je Konaković.

“To što smo se vratili na temu Izbornog zakona je veliki korak unazad i tu smo zbog kukavičluka nekih lidera jer su cijelu priču oko odlaska u Neum pretvarali u kampanju i spinovali teme, a nisu se bavili suštinom. Da podsjetim, dole smo išli zbog izmjena Ustava. Tada su na stolu bili izmjene da se brišu etnički prefiksi. Da je bili interesa lidera, mogli smo ove izbor imati sve Bosance i Hercegovce kao kandidate iz svih krajeva BiH.

Mogli smo imati klubove na državnom nivou koji ne bi bili Klubovi naroda, a je iz RS moglo doći nekoliko Hrvata i Bošnjaka. Zbog sitnog partijeskog interesa to sad nemamo”, ističe Konaković.

Jedna od tema bila je i deblokada imenovanja sudija Ustavnog suda.

“To je jedno od ključnih pitanja, znamo da je sad paraliziran cijeli taj sistem”.

Pitamo Konakovića da li je Schmidt naveo da želi nametnuti neka rješenja.

“Nije reakao da išta želi nametnuti, taj dojam sam stekao iz onoga što sam čitao u medijima, ali mislim da razmišlja o tome dok provodi ove razgovore”, zaključuje Konaković u kratkom razgovoru za Raport.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.