Konaković: SDA mladež krvavih očiju se zalijetala na rukovodstvo SDP-a, tužno je bilo gledati Džaferovića

U Sarajevu su jučer ispred zgrade OHR-a održani protesti. Okupilo se oko sedam hiljada građana koji su došli sa jasnim ciljem, a to je da se obustave sve najavljene odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta u vezi s izmjenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Na protestima je bio i veliki broj političara te lideri političkih stranaka. Međutim, ono što je obilježilo jučerašnje proteste je svakako i skandalozno potenciranje da član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kaže koju riječ.

Podsjetimo, Džaferović se htio obratiti na protestima, međutim određeni broj građana je to negodovao. Građani su zvižducima jasno poručili šta misle o obraćanju Šefika Džaferovića. Međutim, na kraju se ipak obratio javnosti, a nakon njegovog obraćanja određeni broj političara je odlučio da napusti proteste.

Svakako postupak SDA i Izetbegovićevog fikusa Šefika Džaferovića izazvao je lavinu komentara. Svoj komentar je dao i Elmedin Dino Konaković, lider Naroda i pravde na svom zvaničnom Facebook profilu.

“Ukrali su kolonu boraca i prevarom stali na njeno čelo, u preskupim džipovima, nakon toga objavili slike na društvenim mrežama. Borci su se nakon toga ogradili od takve političke podvale javno. U Prijedoru su pokušali održati politički govor na Dan bijelih traka. Organizatori spriječili obraćanje premijera. Večeras je stranačka mladež otela mikrofon kako bi se građanima obratio Džaferović, režala je omladina na svakog ko se toj ideji suprostavio, na građane, borce, posebno na političke oponente.

Na rubu incidenta prije obraćanja člana Predsjedništva BiH, zalijetala se mladež krvavih očiju na rukovodstvo SDP-a. Dogovor svih političkih subjekata bio je da se ne obraća niko iz politike, da gospodin Dervo Sejdić pročita zahtjeve. Okupljeni oko ideje da se pošalje snažna poruka jedinstva svih stranaka, pozicije i opozicije, da interes bude odbrana države Bosne i Hercegovine, svi su se dogovora pridržavali. Svi osim onih koji su još jednom pokazali koliko im je stranka važnija od države i kako je jeftin politički poen važniji od suštine same poruke OHR-u i svim drugim institucijama”, kazao je Konaković.

Dodao je kako su članovi Naroda i pravde odlučili da ne napuste skup, ali da su se udaljili nekoliko metara dalje.

“Mi nismo napustili skup, samo smo se udaljili nekoliko metara dalje, više od sramote što se takve scene dešavaju, a iskreno i zbog mogućnosti da u afektu nekog za uši izvučemo i napravimo možda baš ono što je ta stranačka, na budžetu zaposlena armija poslušnika željela. Razumijem i kolege koje su baš zbog toga napustile skup. Mi smo ostali i nakon što je budžetarijat aplauzom ispratio rukovodstvo svoje stranke, mašući zastavama, kličući režimu. Ostali smo i razgovarali sa ljudima koji su došli zbog svoje domovine, zbog straha za njenu budućnost, nisu došli na političke skupove.

Vidjeli smo istina na pristojnoj distanci još neke članove SDA, postiđene zbog scena koje gledaju. Takve u stranci zovu ćutolozi. Oni su se uljudno sa nama pozdravili. Tužna je i scena na kojoj član Predsjedništva shvata da narod ne želi da se obrati, maše rukom da se neće obraćati, a onda ga mlađahni kantonalni zastupnik ipak natjera da se obrati. Nekoliko portala objavilo je tu scenu. Oni su spremni skup na kojem se prvi put okupila cijela politička scena pretvoriti u stranačku priču, loviti jeftine političke poene i još jednom potvrditi koliko im je zaista stranka važnija od države. Zato sa njima uglavnom niko (osim DF i SBIH) neće, laž je teza kako se okupljaju svi protiv njih. Jednostavno je sramota, nelagoda, sama pomisao da se sa takvim ljudima nešto dogovara i gradi. To se samo treba snažno pomesti sa političke scene i poslati u debelu hladovinu opozicije. Ako Bog da ubrzo hoćemo!”, zaključio je Konaković.

Raport

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.