BiH

Kondukter u autobusu: Neće valjda profesorica sjediti s migrantima

Rasizam na djelu, ali ne na jugu SAD-a ili u Južnoj Africi, nego kao dio bh. svakodnevnice

“Bijeli” putnici sjede u prednjem, a “obojeni” u zadnjem dijelu autobusa.

– Sada će ući jedna profesorica koja je radila osam sati i jel’ treba da sjedi s njima.

Ove rečenice ne potiču iz SAD-a iz vremena Rose Parks i otvorene rasne segregacije, niti iz Južne Afrike u vrijeme dok je aparthejd bio državno uređenje. Ovo je bh. svakodnevnica. Mjesto radnje je autobus kompanije Transturist Tuzla prevoz putnika, a akteri su vozač i kondukter u autobusu, “bijeli” su lokalno stanovništvo, a “obojeni” su migranti.

Događaju je svjedočio muzički producent FM Jama Emir Alagić, koji je cijelu situaciju opisao na svom Facebook profilu. Njegov status prenosimo u cijelosti.

– Dakle Transturist Tuzla prevoz putnika u autobusu je upravo sve migrante prisilio da se pomjere na zadnja sjedišta. Na moje pitanje zašto, vozač odgovara da ako sjede naprijed, mješaju se sa “putnicima”, iako su ljudi platili uredno, skupa sa ženama i bebama. Na dodatno insistiranje kondukter odgovara da “treba sad da uđe profesorica koja je radila 8 sati, i jel treba da sjedi s njima?” Apsolutni rasizam na djelu. #rosaparks – napisao je Alagić.

Dakle Transturist Tuzla prevoz putnika u autobusu je upravo sve migrante prisilio da se pomjere na zadnja sjedišta. Na…

Gepostet von Emir Alagić am Dienstag, 10. September 2019

Nakon objave ovog tekst uslijedili su brojni komentari kojima je zajednička osuda ponašanja vozača i konduktera, ali u kojima se spominje i to kako su Bosanci i Hrecegovci prebrzo zaboravili kako su i sami bili izbjeglice u toku rata u BiH.

oslobodjenje


Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close