Connect with us

BiH

Kožljak: NATO će BiH braniti kao svoju teritoriju (VIDEO)

Nakon što je najavljena direktna podrška NATO-a BiH, a dio evropskih zvaničnika je javno istupio sa mišljenjem kako se razmatra mogućnost slanja NATO trupa u BiH, zatražili smo dodatna pojašnjenja o tome šta je suštinska razlika između prisustva i mandata EUFOR-a u BiH i NATO-a, te na koji način se ta podrška može ogledati.

Alija Kožljak, šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije na Međunarodnom univerzitetu Burch i bivši vojni predstavnik Bosne i Hercegovine pri NATO-u za N1 ističe suštinsku razliku između Ukrajine u kojoj NATO nema mandat i BiH gdje taj mandat postoji od Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Dejtonskim sporazumom je NATO dobio mandat , a nakon toga su se NATO snage fokusirale na stabilnost i reforme, a klasični vojni mandat za to vrijeme su dale EUFOR-u. EUFOR, koji nema iskustva u tim robusnim operativnim aktivnostima, mogao je raditi na obuci i zajedničkim vojnim vježbama OS BiH i da bude simbol sigurnosti, ako bude zatrebalo”, ističe Kožljak.

Naglašava da postoje odavno planovi i za NATO trupe i razmatranja u kojim okolnostima i s kakvim snagama bi se NATO uključio u BiH.

“Te snage se drže u pripravnosti. Došle bi sve NATO trupe sa aktiviranim planom. Ključno je da BiH nije Ukrajina, da u BiH NATO ima mandat i da bi se BiH branila isto kao bilo koja članica bez aktiviranja Člana 5”, pojašnjava Kožljak.

Podsjeća kako je prije nekoliko mjeseci govorio da podrivanje institucija treba posmatrati u širem kontekstu.

“Sada je sasvim jasno da je Putin koristio poslušnike u BiH da bi zaustavio širenje NATO-a na Istok, sada kada je prešao sa hibridnog djelovanja na otvorenu agresiju Ukrajine, njegovo iracionalno djelovanje je jasan signal NATO-u da mogu ugroziti sigurnost. Dodatni argumenti su i ponašanje zvaninčika na Zapadnom Balkanu, poput predsjednika Srbije koji jedini nije osudio rusku agresiju na Ukrajinu, kao i lokalni zvaničnici koji slave rušilački pohod na Ukrajinu i prijete direktno BiH da ako budete nastavili NATO put – snaći će vas ista sudbina kao Ukrajinu”, govori Kožljak.

Podsjetimo, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, prilkom obraćanja povodom situacije u Ukrajini, govorio je i o našoj zemlji.

“Mi ćemo zaštititi svaki pedalj teritorija NATO-a. Naš kolektiv odgovor mora biti više pomoći zemljama poput Gruzije, Moldavije i Bosne i Hercegovine”, izjavio je tada.

Također, Damir Arnaut, državni zastupnik, jučer je za N1 potvrdio kako je grupi bh. zvaničnika koji su u proteklim danima boravili u Berlinu, te obavili niz sastanaka sa visokim njemačkim dužnosnicima, saopšteno isto – “potrebno je rasporediti NATO trupe u BiH”.

Rat u Ukrajini bi mogao biti prilika za BiH

“Preventivno djelovanje NATO-a , ne treba gledati samo kroz sigurnosno angažovanje. To je samo prevencija od širenja sukoba. U BiH se treba intezivirati i političko djelovanje i NATO-a i EU kako bi se ubrzale procedura za prijem BiH u NATO i davanje kandidatskog statusa za prijem u EU. BiH ove opcije treba iskoristiti u ovoj godini”, kaže Kožljak.

Odgovarajući na pitanje o mogućim odlascima dobrovoljaca iz regiona na ratišta u Ukrajini, smatra da već sada ima dobrovoljaca, a bit će ih i više, posebno nakon poziva Zelenskog da one koji žele da pomognu Ukrajini da se priključe Ligi patriota i na taj način neoficijelno dati doprinos Zapada u odbrani Ukrajine.

“Ne mogu isključiti da neće otići dobrovoljaca i na jednu i na drugu stranu, što ne bi bilo dobro za BiH. I zakonski kažnjivo je ratovanje na stranim ratištima, ali da će toga biti biće”, kazao je Kožljak.

N1

BiH

Festival srednjovjekovlja od 8. do 11. juna u Cazinu

☑️ Muzej Bosanskog Kraljevstva nastavlja sa svojim uspješnim aktivnostima i
najavljuje Festival srednjovjekovlja od 8 do 11 juna u Cazinu, gradu u
kome je i smješten Muzej bosanskog kraljevstva.
☑️Festival ima za cilj afirmirati građane, javnost i teme vezane za
srednjovjekovnu bosansku državu.
????“Festival srednjovjekovlja ima za osnovu interdisciplinarni pristup
tretiranju historije srednjega vijeka sa posebnim osvrtom na
najznačajnija pitanja iz historije srednjovjekovne bosanske države.
Program festivala ima višedimenzionalni karakter uključujući istaknute
historičare i arheologe srednjovjekovne epohe, te umjetnike koji su
vrelo svoje inspiracije pronašli u događajima iz ovog doba, te djelima,
životima i sudbinama srednjovjekovnog čovjeka.
Osnovni cilj festivala je
približiti srednjovjekovnu prošlost modernom čovjeku, te omogućiti
zainteresiranim građankama i građanima druženje sa naučnicima i
umjetnicima u relaksiranom ambijentu.
Ovogodišnji program usmjeren je na
prezentaciju i analizu ideoloških i mitoloških konstrukcija koje prate
bosansko srednjovjekovlje od najstarijih pristupa i obrada ove epohe do
današnjeg dana.
Iskovane konstrukcije cirkuliraju utabanim stazama
opstajući kroz sredstva javnih informisanja te držeći čvrstu poziciju u
dnevnoj politici i pojedinim državnim projektima.
Dekonstrukcija je
sadržana u dijagnosticiranju uzroka i povoda nastanka ovakvih tumačenja
prošlosti te vraćanju na prvorazredne izvore kao jedina čvrsta uporišta
za tumačenje srednjovjekovlja. Bitna karakterna crta ovogodišnjeg
festivala jeste i predstavljanje potencijalnih smjernica za buduća
otkrića novih saznanja iz ovog perioda. Primjetna raznovrsnost
umjetničkih ostvarenja nastalih posljednjih godina na našem prostoru
predstavlja dragocjen doprinos njegovanju kulture sjećanja na bosansko
srednjovjekovlje. Predstavljanje ove vrste izražavanja zauzima posebno
mjesto na festivalu. O svemu navedenom će se govoriti kroz više
različitih formi: kroz diskusije sa historičarima, arheolozima i
umjetnicima, izložbe, predstave, radionice i predavanja.”-kazao je dr.
Enes Dedić ispred Festivala srednjovjekovlja Muzeja bosanskog
kraljevstva Cazin.
ckt
Nastavi čitati

BiH

Berberović nikada nije položio vozački, ključeve Mercedesa uzeo od oca

Armin Berberović koji je u petak navečer u centru Sarajeva automobilom usmrtio Azru Spahić je samo u proteklih pola godine četiri puta kažnjen zbog vožnje bez posjedovanja položenog vozačkog ispita, saznaje Klix.ba.

Njemu je tokom 2023. godine u Kantonu Sarajevo izrečeno 1.700 KM novčanih kazni i on je od ranije bio poznat policijskim službenicima kao višestruki povratnik.Ipak, to ga nije spriječilo da sjedne za volan nakon što je konzumirao alkohol i bahatom vožnjom napravi tragediju.

Dalje kako saznajemo, vozilo kojim je upravljao je bilo u vlasništvu jedne ženske osobe koja nije u srodstvu sa Berberovićem. On je na ispitivanju u policiji izjavio da je ključeve od Mercedesa uzeo od oca i da nije njegovo.

Berberović se na ročištu izjasnio krivim, a sud će odluku o jednomjesečnom pritvoru donijeti danas.

Advokat Armina Berberovića koji je usmrtio Azru Spahić: “Kaje se za sve šta je uradio i u teškom je stanju, plače”

Nastavi čitati

BiH

Juratović: „Pozdravljam rad gospodina Elmedina Konakovića koji je savršeno dobro shvatio što treba učiniti“

-Bosna i Hercegovina nije zaboravljena, ali ključne su reforme na putu zemlje prema EU, rekao je Josip Juratović, zastupnik njemačkog Bundestaga, za RTV Herceg-Bosne, neslužbeno stranačko glasilo HDZ-a BiH.

Juratović smatra kako je nova vlast krenula tim putem, a za dosadašnji zastoj Juratović krivi domaće snage, jer, kako je kazao, EU nije imala sugovornika u Bosni i Hercegovini.

-Imamo vladu i institucije u BiH koje je narod odabrao, većinski, kazao je Juratović.

Pozdravljam rad gospodina Elmedina Konakovića koji je savršeno dobro shvatio što treba učiniti za Bosnu i Hercegovinu da bi se ubrzao proces ulaska u Europsku uniju. Trebamo dobrosusjedske odnose, na tome se radi, kazao je Juratović.

Nastavi čitati

Najčitanije