CazinReligijaUSK

Dr.Rifet Šahinović novi krajiški hafiz Kur'ana.

Jutros pred komisijom Rijaseta posljedne stranice hifza proučio je hfz.doc.dr Rifet Šahinović.
Raduje nas ovo saznanje da je naša Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i naše Udruženje Ilmijje bogatije za još jednog hafiza, a na ponos našem Muftijstvu bihaćkom i Krajini. U 15 dana Krajina je dobila dva hafiza. Allah mubarek.

Iz biografije hfz.doc.dr. Rifeta Šahinovića

Rođen je 1972. god u Bužimu, BiH. Osnovnu školu završio u Bužimu, a srednju školu, Gazi Husrev begovu medresu upisuje i završava u Sarajevu

Studirao je na Univerzitetu u Sarajevu, Fakultet islamskih nauka, na odsjeku za teologiju, gdje je 2001. godine diplomirao na temu: „Naučni tefsir u djelu Mustafe Mahmuda“. Od 1993. god radi kao profesor u medresi Džemaluddin Čaušević u Cazinu, gdje je od 2000. do 2006. obnašao funkciju direktora, a od 2006. god je profesor akaida i kiraeta u Cazinskoj medresi.

Magistarsku tezu “Tenzih i tešbih u Nasrovoj teologiji prirode” odbranio je 2012. Fakultetu islamskih nauka, a 2015. godine na istom fakultetu je odbranio doktorsku tezu s temom “Muhammed Asad- potraga za racionalnošću u klasičnim komentarima Kur'ana”.

Objavio je knjige: „Poruke Kur'ana“ i „Akaidske teme“, “U hladovima Kur'ana”. Profesor cazinske Medrese dr. Rifet Šahinović objavio je svoje novo izdanje a radi se o knjizi naziva “Muhammad Asad: tumač Kur'ana za Zapad”. Svoje tekstove, uglavnom iz oblasti islamskog vjerovanja i tefsira objavljuje u: Muallimu, Glasniku, Preporodu.

Bio je učesnik mnogih seminara, simpozija i konferencija domaćeg karaktera posebno na području Cazinske krajine. Radi i kao predavač na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću. Danas živi u Cazinu, oženjen, otac troje djece.

OO Udruženje Ilmijje Bihać

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close