USK

Krajina: SBB USK-a staje uz SDA

Dok dvoje isključenih poslanika poručuje da je uz njih veliki dio članstva, u SBB-u kažu da je dobro što su ih se riješili zbog nelegalnih zapošljavanja

Nakon što su poslanici SBB-a u Skupštini Unsko-sanskog kantona, predsjedavajući Agan Bunić i predsjednica Kluba Ifeta Kadić isključeni iz stranke po odluci radne komisije Saveza za bolju budućnost, njih dvoje ostat će na strani aktualne većine i Vlade predvođene A SDA.

Ponderi i jedinstvo

– Osnovni razlog zbog kojeg nismo htjeli u većinu sa SDA, suprotno dogovorima na nivou centrala SBB-a i SDA, jeste taj što mi nismo za koaliciju koja bi u Unsko-sanskom kantonu značila uvođenje laburista Fikreta Abdića. Vrijeme će pokazati da smo bili u pravu, uz nas stoji još 50 članova SBB-a koji slijede našu odluku, kazao nam je jučer Agan Bunić.

Ističe da će se zasad priključiti Klubu nezavisnih poslanika, odnosno vijećnika u općinskim vijećima Bužima i Cazina.

Reakciju SBB-a, iz kojeg ističu da je zaposlio oko 40 osoba koje nisu ni članovi stranke, on vidi drugačije.

– Na sceni je moje kompromitovanje, izmišljaju, montiraju i tako dalje, ali neka rade šta hoće, mi stav nećemo promijeniti, naglasio je Bunić.

U USK-u je na sceni udar na većinu. To što su Bunić i Kadićka birali stranu aktualne većine po cijenu isključena iz stranke, nije jedino što se dešava. Na sceni je sukob između Naše stranke i SDP-a, koalicionih partnera A SDA, gdje Naša stranka zahtijeva ostavku SDP-ovog ministra Sulejmana Kulenovića, ali i Damira Omerdića, ministra iz Pomaka.

Pomak igra na dvije stolice, u Gradskom vijeću Bihaća gradonačelnik i predsjednik Pomaka Šuhret Fazlić upravo je prekjučer sa SDA rekonstruisao većinu, izglasavši smjenu gradske komisije za izbor i imenovanja. S druge strane, dok tvrde da su jedinstveni, Zikrija Duraković iz Pomaka podržava Vladu A SDA u Skupštini Kantona, koja podržava Zikrijinu inicijativu za izmjenu Zakona o raspodjeli javnih prihoda u Parlamentu Federacije BiH, a u korist pondera za USK zbog migrantske krize.

image

FAZLIĆ: U VIJEĆU JEDNO, U SKUPŠTINI DRUGO

Premijer Mustafa Ružnić (A SDA) pozvao je sve parlamentarce iz Krajine da se ujedine oko tog zahtjeva, ali iz SDA su mu odgovorili da, iako podržavaju sve za USK, njega kao premijera ne podržavaju.

– Vi ste premijer već više od godinu i ako ste iskreno htjeli sarađivati sa zastupnicima, onda bi vam sastanak sa nama bio jedan od prioriteta nakon imenovanja. Mi smo u SDA uvijek za saradnju i jedinstvo, uvijek ćemo se odazvati na svaki poziv koji može našem kantonu donijeti nešto pozitivno, ali, premijeru, manje licemjerja, piše u odgovoru SDA koji su potpisali Šemsudin Dedić, Husein Rošić, Asim Kamber, Hamdija Abdić i Hadis Jusić.

Ovo je bačena rukavica u lice premijera A SDA, potpomognuta uvjerenjem članova SDA da će uskoro imati većinu na svojoj strani, što su čekali više od godinu nakon provedenih izbora.

Međutim, zbog isključenja Bunića i Kadićke neće moći računati na dva glasa SBB-a. Da se to nije desilo, SDA bi već imala vlast u Krajini.

Do predsjednika

Predsjednik krajiškog SBB-a Redžo Kurbegović tvrdi da je dobro što su se riješili Bunića i svih onih koje on povede sa sobom.

– To što on prijeti da će za sobom povesti dvadesetak ljudi, pa to su upravo oni koje je nelegalno zaposlio. On se pravda da u USK-u nema kadrovske komisije, a toliko je kratko u stranci da ni ne zna da SBB ima tijelo za to, koje je odmah do predsjednika. Ne žalimo za Bunićem, mislimo da nije u pravu, a kako će to utjecati na smjenu većine u Skupštini, to nije naša trenutna briga, kazao nam je Kurbegović.

Ali, SBB u USK-u staje uz stavove SDA, čak i kada je u pitanju poziv premijera da podrže inicijativu Zikrije Durakovića.

Poslanica SBB-a u Parlamentu FBiH Azra Hadžić Bećirspahić jučer nam je potvrdila da svaku pozitivnu inicijativu planiraju podržati, ali da nisu zadovoljni kako su raspoređena sredstva od četiri miliona KM od Federacije iako su i za tu inicijativu jedinstveno glasali.

oslobodjenje


Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close