Krajinom upravlja Grad Cazin

0 Komentar
Kako NES i SDP nemaju većinu, novi pokušaj zasjedanja Skupštine USK-a je propao

I jučer je otkazana sjednice Skupštine USK-a zbog nedostatka kvoruma. Sjednici je pristupilo 15 poslanika. Vlada koalicije NES i SDP već mjesecima nema većinu u ovom kantonu.

SAMO IZVRŠILAC

– Pokazali su koliko im je bitno voditi ovaj kanton i rješavati bitne materijale. Kako sad voditi neku priču sa njima i pregovore kad oni na ovakav način nedolaskom pokazuju nekorektan i neprofesionalan skupštinski rad, kazao je predsjedavajući Skupštine USK-a Razim Halkić iz SDP-a.
Ovaj saziv zakonodavne vlasti, koji je po broju održanih sjednica najmanje radio u istoriji Kantona, od početka je bilježio prelaske poslanika iz stranke u stranku, potom je jedan član većine, nezavisni zastupnik, trajno na bolovanju, a manje stranke koje su u početku podržale formiranje Vlade vrlo brzo su joj otkazale povjerenje.
Zastupnica Naše stranke, profesorica Vildana Alibabić kaže da ovo stanje traje dvije godine.
– Postoji ogromna opasnost iza ovog parlamentarnog poremećaja nedostatka većine, jer se obično u ovakvim slučajevima upravljanje političkim procesima pomjera sa zakonodavne na izvršnu vlast i nestaje autoritet zakonodavne vlasti. Politička moć se prebacuje u neki kabinet, obično na političke lidere, a u našem slučaju opasnost je u tome što taj kabinet nije u zgradi Vlade USK-a, već je pomjeren u gradonačelnički kabinet Grada Cazina. Ružnić je samo izvršilac. Smatram da se takvom procesu treba usprotiviti, pa čak i nedolaskom. Političkim procesima treba da upravlja najviši zakonodavni organ USK-a i Skupštini treba vratiti njen dignitet, naglasila je Alibabić.
Kao jedan od primjera lošeg rada je i uništeni tekst zakona o porijeklu imovine, na što su upozoravali iz opozicije. Međutim, na kolegiju pred otkazanu sjednicu, predsjedavajućem Halkiću nisu dali šansu da reaguje.
– Tražio sam odmah i zakazivanje vanredne sjednice zbog ovog zakona, ali oni to odbijaju, uključujući i Vildanu koja je to od mene zahtijevala, požalio nam se predsjedavajući.

No, problem nije samo ovaj zakon nego i prošlogodišnja izmjena Pravilnika o radu Skupštine, čime je njen rad obesmišljen.
Skupština je iz godine u godinu bila poligon trgovine rukama i borbe za većinu, zbog čega je često blokirala i samu sebe, ali pokušajem da se to presječe izgubila se demokratija.

SVE JE JASNO

– Oni su zastupnicima tim izmjenama uskratili i pravo da se izjašnjavaju o predloženom dnevnom redu, navodeći da to rade s ciljem deblokade zasjedanja. Jasno je da im ni takva aktivnost nije uspjela osigurati prikrivanje potpuno jasne činjenice da Vlada USK-a nema podršku Skupštine, ali i da predsjedavajući nema podršku kantonalnih zastupnika za ovakav način vođenja zakonodavne vlasti, poručili su iz SDA nakon što se jučer njihovi zastupnici nisu pojavili.

oslobodjenje

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina