Krajiški kesten u Švicarskoj: Otkup, prerada i izvoz kestena ozbiljan i unosan posao

0 Komentar

– Nakon maline, „Vrganj-promet“ iz Bužima prije nekoliko dana počeo je sa otkupom i preradom pitomog kestena. Dnevne količine koje se otkupe prelaze dvadeset pet tona i ove aktivnosti trajat će oko mjesec dana. Plan je otkupiti, preraditi i na tržište Švicarske plasirati oko 600 do 700 tona nadaleko poznatog krajiškog brenda…

Stigla je jesen, a s njom i miris kestena, namirnice koja mnoge ne ostavlja ravnodušnim. Vrijeme je da se kuša, ali i nešto zaradi. Sakupljači za kilogram dobiju  dvije marke, što je mora se priznati pristojna cijena.

Preduzeće „Vrganj – promet“ iz Bužima dnevno otkupi tridesetak tona. Za razliku od ranijih godina, ovo preduzeće veoma ozbiljno promišlja o poslu s kestenom, te investira u prerađivačke kapacitete. Kako navode, kesten otkupljuju na cjelokupnom području USK u rasponu od 25 do 30 tona koji skladište u hladnjačama, kako bi kasnije ušao u proces obrade.

Proizvodnu liniju za preradu instalirali su prije četiri godine, kako je u pitanju sezonski posao, osigurali su rad u dvije smjene. Razvojem i korištenjem savremene tehnologije, u ovom preduzeću su prije nekoliko godina napustili tradicionalni način prerade, te ozbiljnije ušli u ovaj posao. Sve količine koje se prerade, plasiraju se na tržište Švicarske.

rtvusk

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina