USK

Krizni štab USK-a traži u budžetu za narednu godinu sredstva za poseban Covid-program

Krizni štab Unsko-sanskog kantona zatražio je od Vlade kantona i Zavoda zdravstvenog osiguranja da se rebalansom ovogodišnjeg i planom budžeta za narednu godinu uvrste sredstva za poseban Covid-program. Vlada ovog kantona do sada je u borbi protiv pandemije koronavirusa osigurala milion i po maraka, ali ova sredstva nisu dovoljna.

Kantonalna bolnica i domovi zdravlja bilježe minuse zbog povećanih troškova u borbi s koronom, koji opterećuju rad zdravstvenih ustanova. Ugovor koji je za ovu godinu ljetos potpisan sa Zavodom zdravstvenog osiguranja nije predvidio tu situaciju te sredstva za ovu namjenu moraju koristiti iz redovnih prihoda.

“Ta sredstva nisu uračunata u tu godišnju našu tranšu primarne zdravstvene zaštite, a ta sredstva su ogromna”, kaže Ademir Jusufović, direktor Doma zdravlja Bihać.

Ministrica zdravstva USK-a Nermina Ćemalović (SDP) podsjeća kako je Ministarstvo već uputilo dva akta Zavodu zdravstvenog osiguranja i dva akta Vladi USK-a za finansijsku pomoć u vezi s Covid-pandemijom.

I dok traju pregovori za osiguravanje sredstava za novi covid program, epidemiološka situacija u kantonu je, kako kaže struka, pogoršana, nesigurna i složena.

“Ono što imamo na papiru i kao prijavu – ne odgovora stanju na terenu. A zbog čega – jer imamo jako malo testiranja, a neki ljudi ne idu i ne javljaju se ljekarima”, upozorava Zarina Mulabdić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK-a.

A statistika broja novooboljenih u USK ne prikazuje stvarnu situaciju jer je broj testova u ovom kantonu i dalje ograničen, a dugoočekivani i obećani PCR- aparat još nije stigao u bolnicu u Bihaću. Zbog svega ovoga Zavod za javno zdravstvo USK-a odlučio je nabaviti aparat vlastitim sredstvima.

“Do sada nismo imali mogućnost jer ne možemo dobiti rješenje Federalnog ministarstva zdravstva pošto nemamo mikorbiloga. Naša doktorica specijalizirat će u martu”, dodaje Mulabdić.

U posljednja 24 sata u USK-u 42 osobe su novozaražene koronavirusom, a hospitaliziran je 71 pacijent, dok ih je 7 na respiratoru. Struka i dalje poziva na oprez.

federalna.ba

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close