Svijet / Zanimljivosti

Kurz povukao tvrdnju da su Balkanci odgovorni za skok broja zaraženih u Austriji

Austrijski kancelar Sebastian Kurz povukao je na javnoj televiziji ORF svoju tvrdnju da su imigranti sa Zapadnog Balkana odgovorni za skok broja zaraženih koronavirusom u Austriji, nakon što ga je voditelj prekinuo riječima: “Gospodine kancelaru, nerado vas prekidam, ali to nije tačno”.

Kurz je došao u televiziju na intervju kako bi u živom prenosu opravdao nova stroga ograničenja tokom zimskih praznika, koja je njegova vlada u srijedu usvojila, piše njemački list Der Spiegel.

Kancelar je mjere, koje predviđaju i strog režim putovanja i desetodnevni karantin, u srijedu predstavio na konferenciji za novinare, i tom prilikom rekao da su infekciju u Austriju ponovo unijeli povratnic,i “koji su proveli ljeto u zemljama iz kojih potiču” i kao odgovorne posebno izdvojio povratnike sa Zapadnog Balkana.

Brojni austrijski mediji i korisnici društvenih mreža kancelaru su prebacili da je tom izjavom imigrante “stigmatizirao kao žrtvene jarce”, na šta se nadovezao i moderator intervjua, koji je kancelaru predočio da mnogi građani njegovu tvrdnju smatraju “nečuvenom” i da činjenice govore da se 70 posto zaraza odigralo u samoj Austriji.

Kancelar Kurz pokušao je da se izvuče riječima da nije spominjao nacionalnost putnika, ali ga je voditelj, zamjenik glavnog urednika ORF, prekinuo.

Kada je Kurz zatim zamolio da nastavi, voditelj je odgovorio: “Molim vas nemojte, pošto ono što upravo govorite, nije tačno”.

Moderator je ponovio da je Kurz izričito mislio na strance koji žive u Austriji, a zatim od riječi do riječi citirao njegovu izjavu sa konferencije za novinare, piše Spiegel.

Na kraju je austrijski kancelar morao skrušeno da prizna da je to tačno, i dodao da je u stvari mislio na proteklo ljeto, kada je trećina infekcija mogla da se pripiše povratnicima sa putovanja, od kojih je veliki dio boravio na Balkanu, piše hamburški list.

N1

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close