Lejla Hairlahović: Krivci ili saučesnici (Demokratija nam baš i ne ide od ruke)

Svjedočimo predizbornoj kampanji u BIH koja nam pokazuje kako zbog želje za vladanjem i moći ljudi postaju zvijeri, kako koriste metode koje su često primitivne i kako mobiliziraju svoje sljedbenike.
Stanje u državi je katastrofalno jer su najlošiji i najmanje kompetentni preuzeli poluge upravljanja životima građana BiH. Naša krivica je, također, ogromna i ogleda se u činjenju i nečinjenju.

Nekoliko stotina godina života pod okupacijom od mentaliteta prosječnog stanovnika BiH je napravilo podanički mentalitet sklon izdaji kao načinu čuvanja poretka i uređenja. Ono što se vidi je da mi ovu zemlju ne volimo jer je stalno i svakodnevno uništavamo. Izjednačili smo loše vladare zemlje sa zemljom pa se svetimo i od svoje djece i one koja će tek doći uzimamo sve.

– Uništavamo prirodna bogatstva. Dok jedni kradu šumu, uništavaju rijeke i nekontrolirano koriste pesticide i ine otrove, drugi ćute. Saučesnici?

– Uništavamo i ono malo obrazovnog sistema što je ostalo time što molimo za ocjene i upise na fakultete. Dok jedni od toga prave biznis, drugi ćute. Saučesnici?

– Dok jedni parkiraju na mjesta za invalide i prolaze bez kazne, drugi se selektivno kažnjavaju. Treći ćute. Saučesnici?

– Dok gledamo kako nam ubijaju djecu na pješačkim prijelazima oni koji imaju preko 100 saobraćajnih prekršaja, ćutimo. Saučesnici?

– Dok jedni dobijaju posao preko veze, a pri tome imaju kupljenu diplomu za medicinskog tehničara, mi ćutimo. Saučesnici?

– Dok najbolji kadar nema posla, zemlju nam vode nepismeni. Mi ćutimo. Saučesnici?

– Dok djeca sjede u neuslovnim učionicama, mi ćutimo. Saučesnici?

– Dok nam ne izdaju račune za usluge, mi gledamo kako im se carstva šire. “Lopovi”, reći će prosječan BH stanovnik i to u kafani u kojoj je siguran. Mi ćemo ćutati. Saučesnici?

-Dok presuđeni kriminalci ne idu u zatvor jer se “sve dogovore”, mi ćutimo. Saučesnici?

Niz je predug, saučesnika u direktnom i indirektnom uništavanju ove zemlje je najviše, a manjina koja progovori protiv nepravde i lopovluka u državi, biva usamljena osuđena. Jer, BH stanovnik ne poznaje termin građanske solidarnosti, niti shvata koncept drżave. Izbori će proći sa manje više očekivanim ishodom. Naš će narod na krilima kolektivnog stranačkog ushita psovati majke, lomiti koplja i sijati mržnju. Kada se sve završi, oni koji su u vlasti tamo će i ostati na ovaj ili onaj način, a pametni se neće moći snaći u primitivizmu, niti će im karakter i čast dozvoliti da se povinuju onima bez obrazovanja (u njih ubrajam i kupljene diplome), pa će otići odavde. I dalje smatram da mi nismo društvo koje ima građansku svijest, a niti građansku odgovornost, te da je demokratija za nas prevelik zalogaj.

Komentariši

%d bloggers like this: