Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Ljekari odbili napraviti pobačaj, žena umrla od sepse: “Ovo je bolesna srednjovjekovna zemlja”

Porodica, ali i mnogi građani, za ovu situaciju krive ljekare, odnosno stanje u državi

Prije nekoliko dana u medijima se pojavila priča o smrti 33-godišnje Dorote, koja je iznenada preminula u Poljskoj.

Dorota je čekala svoje prvo dijete, a 21. maju, u petom mjesecu trudnoće, otišla je u bolnicu Podhalanski jer je počela gubiti plodnu vodu, vjerujući da će ona i dijete tamo dobiti odgovarajuću pomoć i da će cijela priča imati pozitivan kraj.

Kobna noć

Ali u noći s 23. na 24. maja njeno se stanje naglo pogoršalo, dobila je sepsu i umrla.

“Kako smo obaviješteni, uzrok smrti je septički šok sa zatajenjem više organa”, rekla je porodica preminule za Gazetu Wyborcza.

Bolnica je već izdala saopćenje, izrazila sućut porodice 33-godišnjakinje i navela da je “otvorena za suradnju s vlastima kako bi se razjasnile okolnosti iznenadne smrti pacijentice”.

Javnost kritikuje stanje u državi

Porodica, ali i mnogi građani, za ovu situaciju krive ljekare, odnosno stanje u državi.

“Koliko još tragedija mora biti? Koliko ženskih života mora biti žrtvovano? Nije ni čudo što se žene boje zatrudnjeti u ovoj bolesnoj srednjovjekovnoj zemlji”, napisao je jedan korisnik društvenih mreža.

“Ova smrt se nije trebala dogoditi”, “Bez teksta sam, životinje u prirodi imaju veće šanse preživljavanja prilikom poroda nego žene u našim bolnicama”, “To je strašno, 3 dana bez plodne vode? Što su liječnici čekali?” napisali su drugi u komentarima.

Mnogi ne krive samo liječnike nego i aktualnu vlast te su uvjereni da 33-godišnjakinja ne bi umrla da je uklonjen plod odmah nakon gubitka plodne vode, prenosi Index.

Svijet / Zanimljivosti

Šta se dešava: Njemačka uvodi kontrole na granicama sa dvije zemlje

Njemačka ministrica unuttašnjih poslova Nancy Faeser najavila je uvođenje pograničnih kontrola i na granici prema Poljskoj i Češkoj, prenose danas, 23. septembra, njemački mediji.

“Mislim da sada moramo biti pragmatični i uvesti stacionarne pogranične kontrole i na granicama prema Poljskoj i Češkoj“, rekla je njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u razgovoru za dnevnik “Welt am Sonntag”.

 

Ona je rekla kako već sada postoje dubinske kontrole u pograničnim područjima koje će se nadopunjavati stacionarnim kontrolama na samoj granici. Faeser je istovremeno rekla kako se ne smije očekivati da će uvođenje stalnih kontrola granica prema Poljskoj i Češkoj riješiti problem ilegalnih migracija.

“Ovo je samo jedan od instrumenata koji bi trebali pridonijeti smanjenju broja izbjeglica koje dolaze u Njemačku”, rekla je njemačka ministrica unutrašnjih poslova.

 

Faeser je mjesecima odbijala zahtjev opozicije i saveznih pokrajina na istoku Njemačke koje se nalaze na udaru sve snažnijeg vala izbjeglica koje u posljednje vrijeme pojačano dolaze preko Češke i prije svega Poljske. Ovakve kontrole još od 2015. postoje i na njemačko-austrijskim graničnim prijelazima.

Najavu Faeser da ipak uvede kontrole prema Poljskoj i Češkoj pozdravili su sindikati policajaca kao i demokršćanska opozicija.

Kako javlja javni servis ARD, u posljednje vrijeme tzv. Balkanska ruta do Njemačke vodi pojačano preko Mađarske i dalje Slovačke, Češke ili Poljske. Kao razlozi za promjenu rute se navodi pojačana kontrola na granici Hrvatske prema BiH kao i strožiji režim registracije izbjeglica u Austriji.

Faeser je rekla kako je jedan od razloga povećanja broja izbjeglica i činjenica da sporazum između Europske unije i Turske o sprječavanju odlaska izbjeglica prema EU “trenutno ne funkcionira dobro”.

Borba za smanjenje broja izbjeglica glavna je društveno-politička tema posljednjih dana u Njemačkoj, a vlada je signalizirala opoziciji kako teži nadstranačkom rješenju ovog pitanja.

U prvih osam mjeseci ove godine u Njemačku je stiglo preko 200.000 izbjeglica što je više nego cijele prošle godine, a vlasti strahuju kako bi brojke mogle dosegnuti razmjere iz kriznih godina 2015. i 2016. kada je u Njemačku stiglo preko milion izbjeglica mahom iz Sirije.

Gradovi i općine već mjesecima šalju apele na saveznu vladu da zaustavi priljev izbjeglica zbog popunjenosti prihvatnih kapaciteta i probijanja financijskih okvira.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Njemačka: Migranti tvrde da su im krijumčari u BiH uzeli dokumente i naplatili nekoliko hiljada eura

Njemačka policija je nedavno otkrila još jednu grupu migranata koja se sastoji od četiri odrasle osobe i petoro maloljetnika. Svi članovi ove grupe su turskog i tadžikistanskog porijekla.

Oni su potvrdili da su stigli u Njemačku putem automobila koji su došli iz Bosne i Hercegovine, pišu Nezavisne.

Slično kao i prethodna grupa migranata koja je nedavno otkrivena, i ova grupa je izjavila da su im krijumčari, još dok su bili u Bosni i Hercegovini, uzeli dokumente i naplatili nekoliko hiljada eura za put do Njemačke. Grupa migranata je pronađena dok su čekali saradnike krijumčara koji su trebali organizirati njihov dalji put prema Njemačkoj.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Austrija od iduće godine uvodi jednodnevnu vinjetu, pogodnosti za brojnu dijasporu

Oni koji u Austriju putuju automobilom, motociklom ili kamperom moći će od iduće godine kupiti jednodnevnu vinjetu žele li se služiti autocestama te zemlje.

Cijena jednodnevne vinjete za austrijske autoceste iznosit će 8,60 eura. Odlučila je to austrijska vlada na redovnoj sjednici. Ova pogodnost bit će uvedena 2024. godine.

Ovim potezom, kako je najavljeno, Vlada želi izaći u susret brojnim jednodnevnim gostima iz austrijskog susjedstva, Nijemcima, Italijanima, Slovencima, Mađarima, Slovacima, Česima i drugima koji često nakratko dolaze svojim ličnim automobilima. Ova vijest zasigurno će olakšati putovanje i brojnoj dijaspori koja prolazi kroz ovu zemlju, piše Klix.

Naime, u Austriji je donesen amandman na Savezni zakon o cestarinama. Time se u velikoj mjeri provodi amandman na Direktivu o infrastrukturnim troškovima EU-a. Dio toga je i opšte pravilo o tome kako bi se trebale odrediti cijene različitih varijanti cestarine.

Nastavi čitati

Najčitanije